Co jest głównym składnikiem piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biereczapplistes
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.05
    • 325

    #46
    I od tego mleka mamy w bani ćwieka...
    Pijast Piwodziej :D

    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
      Białego żeby w nazwie miał ''biały'' to nie, ale jeśli chodzi generalnie o to, czy jasny czy ciemny, to tak piłem.
      Swego czasu w roku 2000 śp. czeski browar Lanskroun, wypuścił piwo
      "Zlaty Beran" SVETLY Porter. To coś miało 15* i 10.8 % alk.
      Piłem je w wersji butelkowej oraz nalewanej na dworcu kolejowym w Tyniste Nad Orlici.
      Kiedy zobaczyłem napis -svetly porter, to myślałem sobie, że ktoś się pomylił...
      Ale faktycznie był jasny. A mówi się że mózgotrzepy to tylko my umiemy robić.
      Ten porter pewnie na początku był ciemny ale go tak mocno wyżyłowali że cały kolor odfermentował.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
      Podpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .
      W rejonach gdzie nie ma białych nocy można je warzyć też w tą jedyną noc w roku rozświetlaną kwiatem paproci, którego można użyć zamiast chmielu. Stąd białe portery bałtyckie dzielą się na północne, czyli warzone w białe noce, i południowe, chmielone kwiatem paproci. W ten sposób rozwikłaliśmy zagadkę białego portera i jego podgatunków.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • solymr
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 1

        #48
        ja bym dodał serwatkę, bo mleko to tak nie do końca

        Comment

        • pepin6
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.10
          • 7

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
          Podpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .
          Nieee - z mleka Milki to się robi denaturat. Który następnie można przefiltrować przez kromkę chleba (czyli "piwo w formie ciała stałego") i tę przefiltrowaną ciecz zastosować do uszlachetniania pif typu strong.

          P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku!

          Comment

          • Darek_J-23
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.09
            • 34

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepin6 Wyświetlenie odpowiedzi

            P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku!
            Ja tez sie zawsze myle: w Zywcu robia dudy czy kobzy?

            Comment

            Przetwarzanie...
            X