I od tego mleka mamy w bani ćwieka...
Co jest głównym składnikiem piwa?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedziBiałego żeby w nazwie miał ''biały'' to nie, ale jeśli chodzi generalnie o to, czy jasny czy ciemny, to tak piłem.
Swego czasu w roku 2000 śp. czeski browar Lanskroun, wypuścił piwo
"Zlaty Beran" SVETLY Porter. To coś miało 15* i 10.8 % alk.
Piłem je w wersji butelkowej oraz nalewanej na dworcu kolejowym w Tyniste Nad Orlici.
Kiedy zobaczyłem napis -svetly porter, to myślałem sobie, że ktoś się pomylił...
Ale faktycznie był jasny. A mówi się że mózgotrzepy to tylko my umiemy robić.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziPodpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziPodpadam coraz bardziej , ale krowy tzw. rasy holenderskiej mają barwy maskujące, tj. czarno-białe, łaciate... . Krowy czerwone mogą być np. rasy czerwonej POLSKIEJ... Poza tym, są jeszcze krowy Milki - fioletowe, i właśnie z ich sfermentowanego mleka robi się białe portery (ale tylko podczas białych nocy) .
P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepin6 Wyświetlenie odpowiedzi
P.S. Z tym chmielem jako głównym składnikiem piwa jest jak z dudami - tysiące ludzi myli je z kobzą. A nasza robota - tłumaczyć, wyjaśniać, prostować. Do skutku!
Comment
-
Comment