2010.09.30. Wiesz co pijesz? Tak ci się tylko wydaje - wp.pl

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mistrzu
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.08
    • 750

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
    A może by tak wystosować oficjalne pismo konsumenckie do pracodawców pana Michała Jankowskiego aby ustosunkowali się do tej informacji. Może przynajmniej polecą po premii temu przygłupowi.
    Żaden przygłup , napisał powołując się na wiadomo jakie czasopismo i tyle.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
      I sam osobiście ją ucierasz w moździerzu?
      Na zlocie biegaliśmy za Setą, żeby mu wydłubać trochę tej żółci z zakamarków (piwo było za słodkie), ale się wywijał jak piskorz.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

        #18
        Proszę Państwa, sprawa robi się napięta (jak baranie jaja, ew. byczy woreczek żółciowy ), jeszcze nam przez tę (wa-mać!) czwartą władzę Setę z roboty wyleją!!!

        Comment

        • kony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.08
          • 1701

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu Wyświetlenie odpowiedzi
          Żaden przygłup , napisał powołując się na wiadomo jakie czasopismo i tyle.
          Jak nie ten to inny. Ktoś to napisał i komuś należałyby się bęcki za takie konfabulacje.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
            jeszcze nam przez tę (wa-mać!) czwartą władzę Setę z roboty wyleją!!!
            Spoko. Obiecałem szefowi podesłać listę browarów, które żółci nie dodają. Przy okazji:

            Szanowni Przedstawiciele Browarnictwa Przemysłowego!
            Jako alfa i omega w kwestii sproszkowanej żółci informuję, że jestem w stanie umieścić Pana/Pani browar na ww liście za niewielką opłatą (przelew na konto w Szwajcarii). Nieco większa opłata dotyczy skreślenia z listy konkurencyjnego browaru umieszczonego tam przez omyłkę.

            Popisano
            Główny Żółciowy
            Seta SETIczek Byku

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.08
              • 6762

              #21
              Tu tekst z Faktu - ten z WP to skrót. Na czerwono zaznaczyłem chyba najlepszy kwiatek

              "Inspektorzy pod lupę wzięli najbardziej popularne wytwarzane w Polsce piwa. Te ogólnokrajowe i te z lokalnych browarów.
              – Przeprowadziliśmy kontrolę w 27 zakładach produkujących piwo w Polsce – mówi Stanisław Kowalczyk, dyrektor Inspekcji Rolno-Spożywczej. – Kontrolowaliśmy cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne i prawidłowość znakowania.

              Inspektorzy w chmielowym trunku wykryli szereg nieprawidłowości. Browary nie stosowały się ani do swoich receptur, ani do polskich norm. Wszystko z oszczędności.

              Inspektorzy ujawnili m.in., że w piwie jest mniej alkoholu, niż deklarował producent. Piwo miało złą barwę, kwasowość i w ogóle się nie pieniło.

              – Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia nam technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor.
              Po kontrolach na browary posypały się pieniężne kary. Inspektorzy już zapowiadają kolejne kontrole. Na pierwszy ogień pójdą te browary, gdzie było najwięcej uchybień.

              25 % badanych piw obecnych na Polskim rynku ma:
              • Za mało słodu – jego zawartość wpływa na treściwość piwa. Określa, czy jest ono „lekkie” czy „ciężkie” oraz wpływa na aromat i smak. Zła zawartość słodu świadczy o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego lub oszczędnościach.
              • Za mało alkoholu – Browary oszczędzając w czasach kryzysu szukają oszczędności. Wobec tego zmieniają receptury i zamieniają w nich składniki. W fazie fermentacji dodają mniej słodu jęczmiennego, który jest najdroższym składnikiem, a zamiast niego jest dodawany cukier. To sprawia, że alkoholu jest mniej.
              • Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia"


              Do tej pory myślałem, ze zastąpienie słodu cukrem spowoduje mniejszy smak, ale nie deficyt alkoholu - widać się nie znam
              Last edited by iron; 2010-09-30, 12:38.
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor.
                Dla mnie najważniejsze jest, że z tego fascynującego artykułu dowiedziałam się, dlaczego czasem piwo mi wychodzi mało żółte - bo dodaję za mało chmielu Będę to musiała zweryfikować w najbliższym czasie, zacznę od testów na stoucie

                A może ja źle interpretuję i to tylko ta żółć może dać ten kolor - pogubiłam się, za dużo fachowej wiedzy jest w tym tekście
                Last edited by Marusia; 2010-09-30, 12:58.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niedługo ze mnie będzie można żółć spuszczać jak dalej będę czytał artykuły z gazet typu F... i tym podobnych.
                  Polecam izolację DNA na uspokojenie nerwów, właśnie skończyłem i czuję się odprężony i zrelaksowany

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Żaden przygłup , napisał powołując się na wiadomo jakie czasopismo i tyle.
                  Przygłup, przygłup. Nikt poważny nie cytuje wymysłów Faktu w celu innym niż rozrywkowym

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                  "• Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia"
                  To by się akurat przydało, obowiązkowa nazwa producenta wyjaśniłaby wielką zagadkę Okocimia Pszeniczego

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  A może ja źle interpretuję i to tylko ta żółć może dać ten kolor - pogubiłam się, za dużo fachowej wiedzy jest w tym tekście
                  To przecież oczywiste - żółć daje żółty kolor a chmiel zielony - tak się robi zielone piwo . Żółte bez dodatku żółci powstają za pomocą czarów
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                    To przecież oczywiste - żółć daje żółty kolor a chmiel zielony - tak się robi zielone piwo . Żółte bez dodatku żółci powstają za pomocą czarów
                    O ile się orientuję w Polsce nie ma piw bez dodatku żółci (ych ych nr konta na PW)...

                    Comment

                    • cororo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.04
                      • 766

                      #25
                      Na stronie Inspekcji coraz ciekawiej ...

                      Comment

                      • bezele
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.08
                        • 4

                        #26
                        IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) odpowiada na pytania konsumentów



                        i się nie dowiemy..

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          O ile się orientuję w Polsce nie ma piw bez dodatku żółci
                          Greener Bio-Up zawiera żółć pozyskiwaną z bydła hodowanego ekologicznie

                          Ej, to w takim razie jak się robi piwa ciemne? Barwią je smołą??
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23956

                            #28
                            O tym w innym wątku
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23956

                              #29
                              Znalazłem nawet dystrybutora:

                              Click image for larger version

Name:	oxpros.jpg
Views:	1
Size:	29,5 KB
ID:	2032662
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Czy można połączyć tę dyskusję z dyskusją na temat rosnącego wpływu browar.bizu na świadomośc konsumentów, jak to przekonywał ktoś kilka tygodni temu?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X