2010.09.30. Wiesz co pijesz? Tak ci się tylko wydaje - wp.pl
Collapse
X
-
Szanowni Przedstawiciele Browarnictwa Przemysłowego!
Jako alfa i omega w kwestii sproszkowanej żółci informuję, że jestem w stanie umieścić Pana/Pani browar na ww liście za niewielką opłatą (przelew na konto w Szwajcarii). Nieco większa opłata dotyczy skreślenia z listy konkurencyjnego browaru umieszczonego tam przez omyłkę.
Popisano
Główny Żółciowy
Seta SETIczek BykuComment
-
Tu tekst z Faktu - ten z WP to skrót. Na czerwono zaznaczyłem chyba najlepszy kwiatek
"Inspektorzy pod lupę wzięli najbardziej popularne wytwarzane w Polsce piwa. Te ogólnokrajowe i te z lokalnych browarów.
– Przeprowadziliśmy kontrolę w 27 zakładach produkujących piwo w Polsce – mówi Stanisław Kowalczyk, dyrektor Inspekcji Rolno-Spożywczej. – Kontrolowaliśmy cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne i prawidłowość znakowania.
Inspektorzy w chmielowym trunku wykryli szereg nieprawidłowości. Browary nie stosowały się ani do swoich receptur, ani do polskich norm. Wszystko z oszczędności.
Inspektorzy ujawnili m.in., że w piwie jest mniej alkoholu, niż deklarował producent. Piwo miało złą barwę, kwasowość i w ogóle się nie pieniło.
– Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia nam technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor.
Po kontrolach na browary posypały się pieniężne kary. Inspektorzy już zapowiadają kolejne kontrole. Na pierwszy ogień pójdą te browary, gdzie było najwięcej uchybień.
25 % badanych piw obecnych na Polskim rynku ma:
• Za mało słodu – jego zawartość wpływa na treściwość piwa. Określa, czy jest ono „lekkie” czy „ciężkie” oraz wpływa na aromat i smak. Zła zawartość słodu świadczy o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego lub oszczędnościach.
• Za mało alkoholu – Browary oszczędzając w czasach kryzysu szukają oszczędności. Wobec tego zmieniają receptury i zamieniają w nich składniki. W fazie fermentacji dodają mniej słodu jęczmiennego, który jest najdroższym składnikiem, a zamiast niego jest dodawany cukier. To sprawia, że alkoholu jest mniej.
• Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia"
Do tej pory myślałem, ze zastąpienie słodu cukrem spowoduje mniejszy smak, ale nie deficyt alkoholu - widać się nie znamOstatnia zmiana dokonana przez iron; 2010-09-30, 12:38.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Będę to musiała zweryfikować w najbliższym czasie, zacznę od testów na stoucie
A może ja źle interpretuję i to tylko ta żółć może dać ten kolor - pogubiłam się, za dużo fachowej wiedzy jest w tym tekścieOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-09-30, 12:58.Comment
-
"• Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia"
. Żółte bez dodatku żółci powstają za pomocą czarów
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Comment
-
Comment
-
O tym w innym wątku- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,...-
Channel: Śląskie
-
-
Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
-
Channel: Czechy
-
-
Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
-
Channel: Czechy
-
-
Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja...-
Channel: Śląskie
-
-
Zatybrze. To nie pub, a... okno w ścianie z koncesją jako sklep. Jest kilka kranów, z których piwo polewane jest do puszek i zamykane w tychże. Oczywiście otwierasz je po chwili i pijesz. Pół litra za siedem euro (w ogóle Rzym jest słaby i cenowo i jakościowo, jeśli chodzi o kraft). Bardzo...
-
Channel: Włochy
2020-09-15, 16:09 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment