Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
Wyświetlenie odpowiedzi
2010.09.30. Wiesz co pijesz? Tak ci się tylko wydaje - wp.pl
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziI sam osobiście ją ucierasz w moździerzu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu Wyświetlenie odpowiedziŻaden przygłup , napisał powołując się na wiadomo jakie czasopismo i tyle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzijeszcze nam przez tę (wa-mać!) czwartą władzę Setę z roboty wyleją!!!
Szanowni Przedstawiciele Browarnictwa Przemysłowego!
Jako alfa i omega w kwestii sproszkowanej żółci informuję, że jestem w stanie umieścić Pana/Pani browar na ww liście za niewielką opłatą (przelew na konto w Szwajcarii). Nieco większa opłata dotyczy skreślenia z listy konkurencyjnego browaru umieszczonego tam przez omyłkę.
Popisano
Główny Żółciowy
Seta SETIczek Byku
Comment
-
-
Tu tekst z Faktu - ten z WP to skrót. Na czerwono zaznaczyłem chyba najlepszy kwiatek
"Inspektorzy pod lupę wzięli najbardziej popularne wytwarzane w Polsce piwa. Te ogólnokrajowe i te z lokalnych browarów.
– Przeprowadziliśmy kontrolę w 27 zakładach produkujących piwo w Polsce – mówi Stanisław Kowalczyk, dyrektor Inspekcji Rolno-Spożywczej. – Kontrolowaliśmy cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne i prawidłowość znakowania.
Inspektorzy w chmielowym trunku wykryli szereg nieprawidłowości. Browary nie stosowały się ani do swoich receptur, ani do polskich norm. Wszystko z oszczędności.
Inspektorzy ujawnili m.in., że w piwie jest mniej alkoholu, niż deklarował producent. Piwo miało złą barwę, kwasowość i w ogóle się nie pieniło.
– Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia nam technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor.
Po kontrolach na browary posypały się pieniężne kary. Inspektorzy już zapowiadają kolejne kontrole. Na pierwszy ogień pójdą te browary, gdzie było najwięcej uchybień.
25 % badanych piw obecnych na Polskim rynku ma:
• Za mało słodu – jego zawartość wpływa na treściwość piwa. Określa, czy jest ono „lekkie” czy „ciężkie” oraz wpływa na aromat i smak. Zła zawartość słodu świadczy o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego lub oszczędnościach.
• Za mało alkoholu – Browary oszczędzając w czasach kryzysu szukają oszczędności. Wobec tego zmieniają receptury i zamieniają w nich składniki. W fazie fermentacji dodają mniej słodu jęczmiennego, który jest najdroższym składnikiem, a zamiast niego jest dodawany cukier. To sprawia, że alkoholu jest mniej.
• Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia"
Do tej pory myślałem, ze zastąpienie słodu cukrem spowoduje mniejszy smak, ale nie deficyt alkoholu - widać się nie znamLast edited by iron; 2010-09-30, 12:38.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziDrogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor.
A może ja źle interpretuję i to tylko ta żółć może dać ten kolor - pogubiłam się, za dużo fachowej wiedzy jest w tym tekścieLast edited by Marusia; 2010-09-30, 12:58.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziNiedługo ze mnie będzie można żółć spuszczać jak dalej będę czytał artykuły z gazet typu F... i tym podobnych.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu Wyświetlenie odpowiedziŻaden przygłup , napisał powołując się na wiadomo jakie czasopismo i tyle.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi"• Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA może ja źle interpretuję i to tylko ta żółć może dać ten kolor - pogubiłam się, za dużo fachowej wiedzy jest w tym tekścieJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziTo przecież oczywiste - żółć daje żółty kolor a chmiel zielony - tak się robi zielone piwo . Żółte bez dodatku żółci powstają za pomocą czarów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziO ile się orientuję w Polsce nie ma piw bez dodatku żółci
Ej, to w takim razie jak się robi piwa ciemne? Barwią je smołą??JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
O tym w innym wątku- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment