2010.09.30. Wiesz co pijesz? Tak ci się tylko wydaje - wp.pl

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #61
    A skóra i kości, dobrze przemielone idą na parówki, hehe
    Za darmo? I to w tonach?

    Kopyr -> plotka jest na tyle rozpowszechniona, że choć jedno badanie możnaby zrobić.
    Piwo było już nie raz badane pod różnym kątem, czy to obecności żywych kultur drożdży w piwach "Żywych" czy jeszcze innym. Tylko o tym nie napisze żaden dziennikarzyna bo sensacja szybko legła by w gruzach. Co do rozpowszechnienia - kto ją szerzy? Piwowarzy domowi, browarnicy, osoby z branży, autorzy piwnej literatury? Nie, dziennikarze Faktu lub anonimowi informatorzy. Większosć z tych szerzących głupotę nawet nie wie z czego się robi piwo i co to jest pilsener, a stara się rozgryźć spisek stulecia, własnoręcznie wcześniej wywołany.

    Comment

    • Lysack
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.03
      • 19

      #62
      Za darmo? I to w tonach?
      Nie za darmo - za flaszkę

      No ale właśnie mi o to chodzi - plota się rozwija i to od lat w zastraszającym tempie. Na wzmiankę, że piję piwo od razu pojawiają się hasła o żółci bydlęcej i że jak tak mogę, skoro nie mam pewności (jestem wegetarianinem).
      Otóż ja w to nie wierzę. Wziąłem jednak tę okoliczność pod uwagę, bo spotkałem się ostatnio z piwem z opisanego wyżej browaru, które nie smakuje chmielem, a czymś innym, co w połączeniu z sąsiedztwem browaru i ww artykułem może budzić skojarzenia. Zwłaszcza, że w branży piwnej jestem tylko od strony konsumenta i przyznam szczerze, że nie czytałem dotąd forum jakoś nazbyt aktywnie.
      Sam mam znajomego, który pracuje w Żywcu i zaprzecza jakoby coś takiego miało miejsce.
      Zapraszam na Piwarium.pl - moja piwna kolekcja!

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #63
        Otóż ja w to nie wierzę. Wziąłem jednak tę okoliczność pod uwagę, bo spotkałem się ostatnio z piwem z opisanego wyżej browaru, które nie smakuje chmielem, a czymś innym,
        Goryczka w piwie czy też gorzkość nie musi być efektem chmielu. Są gatunki piwa chmielone słabo albo symbolicznie, a mimo wszystko goryczkowość posiadające.

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lysack
          A skóra i kości, dobrze przemielone idą na parówki, hehe
          A jak są bardzo dobrze przemielone to idą do parówek sojowych

          Z resztą, nawet nie potrzeba specjalnych badań - wystarczy wrzucić pod mikroskop, a komórki pochodzenia zwierzęcego od tych pochodzenia roślinnego rozróżnić raczej łatwo.
          No to do boju, możesz zamieścić tu wyniki badania. Nie badania, obserwacji.

          Raz na jakiś czas pojawia się plotka że świat nie istnieje, a rzeczywistość to matrix. I przywódcy największych państw jakoś tego nie dementują, czyżby było w tym ziarno prawdy? Może oni coś ukrywają?
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Ja pierdykam, przestańcie, bo zaczynam wierzyć w tę sproszkowaną żółć słoniową
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

              #66
              Z ciekawości zgooglowałem hasło "żółć w piwie".
              Pierwsze trzy wyniki to dwa tematy o żółci z browar.biz i jeden z piwo.org.
              Dowiedziałem się także z pierwszej strony wyników, że o żółci dyskutowano m.in. na forum
              wegetariańskim i gitara.pl
              Po tym artykule z Faktu temat rzeczywiście robi furorę w internecie.
              Jak tak dalej pójdzie, to rozgłosem przebije "aferę krzyżową"
              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

              Comment

              • Tomasz_FK
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.10
                • 221

                #67
                Żółć w piwie prawdopodobnie dałoby się wykryć, gdyby tylko ktoś potraktował temat poważnie.
                A w kontekście ostatnich zatruć co powiecie o dodawaniu do piwa grzybów? Bodajże Czes coś próbował szukać, ale nie udało mu się nic udowodnić. Są podobno niewykrywalne w gotowym produkcie. Tak słyszałem.
                Tomasz
                "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #68
                  Oczywiście, że grzyby w piwie są wykrywalne. Ba, w piwach pszenicznych można je zobaczyć nieuzbrojonym okiem. Nazywamy je drożdżami.
                  Więc o ssssooooo chossssiiii?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2010-10-03, 10:27.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • Tomasz_FK
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.10
                    • 221

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
                    Oczywiście, że grzyby w piwie są wykrywalne. Ba, w piwach pszenicznych można je zobaczyć nieuzbrojonym okiem. Nazywamy je drożdżami.
                    Więc o ssssooooo chossssiiii?
                    Co ma piwo do drożdży? Może miałeś na myśli bułki pszeniczne?
                    Tomasz
                    "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

                    Comment

                    • Qruq
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 138

                      #70
                      Ha!!!
                      Pijme pivo dokud žijem, po smrti se nenapijem!

                      бухло победит зло!

                      Comment

                      • Mistrzu
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.08
                        • 750

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                        ...A co jeśli browar jest w sąsiedztwie oczyszczalni ścieków...
                        Na 100% nie dostanie wtedy Certyfikatu Koszerności
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Mistrzu; 2010-10-05, 13:32.

                        Comment

                        • Snus
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 128

                          #72
                          To żółć z misiów żółciowych - Bile bear (http://en.wikipedia.org/wiki/Bile_bear )
                          Piwo z taką żółcią zwane jest Bile Bear Beer
                          Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl

                          Comment

                          • danhaj
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2010.04
                            • 620

                            #73
                            Afery c. d.

                            Ciechan jest czysty od żółci

                            Ostatnia zmiana dokonana przez danhaj; 2010-10-09, 13:56.
                            Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                            www.czechforum.pl

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

                              #74
                              Ta opinia jest mega:
                              "W a ż n e ! Ponoć te, które mają na etykiecie informacje

                              'zawiera słód jęczmienny' i brak innych informacji (zawartość chmielu itp.) mają jako dodatek żółć jęczmienną. Po paru lechach pilsach 'zawiera słód jęczmienny' kiedyś spawiowałem żółcią. "

                              Mało z krzesła nie spadłam
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #75
                                Żółć jęczmienna... Hmmm... Internet to potężne narzędzie...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                                  heckler
                                  Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                                  Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                                  ...
                                  2023-03-22, 16:08
                                • heckler
                                  Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
                                  heckler
                                  Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
                                  2023-08-30, 08:11
                                • heckler
                                  Radíkovice, Radíkovice 12, Pivovar na Statku
                                  heckler
                                  Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
                                  2023-08-25, 06:29
                                • heckler
                                  Gliwice, Stefana Wyszyńskiego 14C, Miedziana-craft beer&chill
                                  heckler
                                  Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
                                  Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja
                                  ...
                                  2023-03-31, 07:24
                                • yavo
                                  Włochy, Rzym, Via della Luce 72, Illuppolati fraschetta birraria
                                  yavo
                                  Zatybrze. To nie pub, a... okno w ścianie z koncesją jako sklep. Jest kilka kranów, z których piwo polewane jest do puszek i zamykane w tychże. Oczywiście otwierasz je po chwili i pijesz. Pół litra za siedem euro (w ogóle Rzym jest słaby i cenowo i jakościowo, jeśli chodzi o kraft). Bardzo...
                                  2020-09-15, 16:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...