A skóra i kości, dobrze przemielone idą na parówki, hehe
Za darmo? I to w tonach?
Kopyr -> plotka jest na tyle rozpowszechniona, że choć jedno badanie możnaby zrobić.
Piwo było już nie raz badane pod różnym kątem, czy to obecności żywych kultur drożdży w piwach "Żywych" czy jeszcze innym. Tylko o tym nie napisze żaden dziennikarzyna bo sensacja szybko legła by w gruzach. Co do rozpowszechnienia - kto ją szerzy? Piwowarzy domowi, browarnicy, osoby z branży, autorzy piwnej literatury? Nie, dziennikarze Faktu lub anonimowi informatorzy. Większosć z tych szerzących głupotę nawet nie wie z czego się robi piwo i co to jest pilsener, a stara się rozgryźć spisek stulecia, własnoręcznie wcześniej wywołany.
No ale właśnie mi o to chodzi - plota się rozwija i to od lat w zastraszającym tempie. Na wzmiankę, że piję piwo od razu pojawiają się hasła o żółci bydlęcej i że jak tak mogę, skoro nie mam pewności (jestem wegetarianinem).
Otóż ja w to nie wierzę. Wziąłem jednak tę okoliczność pod uwagę, bo spotkałem się ostatnio z piwem z opisanego wyżej browaru, które nie smakuje chmielem, a czymś innym, co w połączeniu z sąsiedztwem browaru i ww artykułem może budzić skojarzenia. Zwłaszcza, że w branży piwnej jestem tylko od strony konsumenta i przyznam szczerze, że nie czytałem dotąd forum jakoś nazbyt aktywnie.
Sam mam znajomego, który pracuje w Żywcu i zaprzecza jakoby coś takiego miało miejsce.
Otóż ja w to nie wierzę. Wziąłem jednak tę okoliczność pod uwagę, bo spotkałem się ostatnio z piwem z opisanego wyżej browaru, które nie smakuje chmielem, a czymś innym,
Goryczka w piwie czy też gorzkość nie musi być efektem chmielu. Są gatunki piwa chmielone słabo albo symbolicznie, a mimo wszystko goryczkowość posiadające.
A skóra i kości, dobrze przemielone idą na parówki, hehe
A jak są bardzo dobrze przemielone to idą do parówek sojowych
Z resztą, nawet nie potrzeba specjalnych badań - wystarczy wrzucić pod mikroskop, a komórki pochodzenia zwierzęcego od tych pochodzenia roślinnego rozróżnić raczej łatwo.
No to do boju, możesz zamieścić tu wyniki badania. Nie badania, obserwacji.
Raz na jakiś czas pojawia się plotka że świat nie istnieje, a rzeczywistość to matrix. I przywódcy największych państw jakoś tego nie dementują, czyżby było w tym ziarno prawdy? Może oni coś ukrywają?
Z ciekawości zgooglowałem hasło "żółć w piwie".
Pierwsze trzy wyniki to dwa tematy o żółci z browar.biz i jeden z piwo.org.
Dowiedziałem się także z pierwszej strony wyników, że o żółci dyskutowano m.in. na forum
wegetariańskim i gitara.pl
Po tym artykule z Faktu temat rzeczywiście robi furorę w internecie.
Jak tak dalej pójdzie, to rozgłosem przebije "aferę krzyżową"
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Żółć w piwie prawdopodobnie dałoby się wykryć, gdyby tylko ktoś potraktował temat poważnie.
A w kontekście ostatnich zatruć co powiecie o dodawaniu do piwa grzybów? Bodajże Czes coś próbował szukać, ale nie udało mu się nic udowodnić. Są podobno niewykrywalne w gotowym produkcie. Tak słyszałem.
Oczywiście, że grzyby w piwie są wykrywalne. Ba, w piwach pszenicznych można je zobaczyć nieuzbrojonym okiem. Nazywamy je drożdżami.
Więc o ssssooooo chossssiiii?
Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2010-10-03, 10:27.
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
Oczywiście, że grzyby w piwie są wykrywalne. Ba, w piwach pszenicznych można je zobaczyć nieuzbrojonym okiem. Nazywamy je drożdżami.
Więc o ssssooooo chossssiiii?
Co ma piwo do drożdży? Może miałeś na myśli bułki pszeniczne?
Ta opinia jest mega:
"W a ż n e ! Ponoć te, które mają na etykiecie informacje
'zawiera słód jęczmienny' i brak innych informacji (zawartość chmielu itp.) mają jako dodatek żółć jęczmienną. Po paru lechach pilsach 'zawiera słód jęczmienny' kiedyś spawiowałem żółcią. "
Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,...
Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja...
Zatybrze. To nie pub, a... okno w ścianie z koncesją jako sklep. Jest kilka kranów, z których piwo polewane jest do puszek i zamykane w tychże. Oczywiście otwierasz je po chwili i pijesz. Pół litra za siedem euro (w ogóle Rzym jest słaby i cenowo i jakościowo, jeśli chodzi o kraft). Bardzo...
Comment