2010.09.30. Wiesz co pijesz? Tak ci się tylko wydaje - wp.pl

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Ta opinia jest mega:
    "W a ż n e ! Ponoć te, które mają na etykiecie informacje

    'zawiera słód jęczmienny' i brak innych informacji (zawartość chmielu itp.) mają jako dodatek żółć jęczmienną. Po paru lechach pilsach 'zawiera słód jęczmienny' kiedyś spawiowałem żółcią. "

    Mało z krzesła nie spadłam
    Od dawna już nie czytam komentarzy, ale przez Ciebie znowu zacząłem .

    "dębowe się popsuło
    wypijałem 2 lub 3 wcześniej i było ok innym razem wypiłem 2 smakowały troszkę nie tak na drugi dzień bolała głowa a żołądek spuchł jak balon wiadomo mają partie dla biedronek tesco i innych tak zwane promocje bydlence "
    Last edited by Doodeck; 2010-10-09, 15:26.
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedzi
      Od dawna już nie czytam komentarzy, ale przez Ciebie znowu zacząłem .

      "dębowe się popsuło
      wypijałem 2 lub 3 wcześniej i było ok innym razem wypiłem 2 smakowały troszkę nie tak na drugi dzień bolała głowa a żołądek spuchł jak balon wiadomo mają partie dla biedronek tesco i innych tak zwane promocje bydlence "
      Wiem, że mnie kochasz Duduś
      Rewelacji ciąg dalszy:
      "Piję piwo od lat i wiem jakie jest dobre,na pewno żółc zawiera piwo BRACKIE które rozlewa Żywiec a waży Cieszyn.W tym piwie na brzegach szklanki żółknie piana,a samo piwo jest bardzo gorzkie."
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #78
        Już ostatnie obiecuję
        "Większość polskiego "piwa" a już na pewno te wszystkie tyskie, żywce, lechy i inne najpopularniejsze pochodzą z tego samego półproduktu, możliwe, że nawet od tego samego producenta i oczywiście chmielu to ta ciecz w życiu nie widziała. Zwykły spirol barwiony ową żółcią, na smak pewnie składa się inny syf a w knajpach leją te siki z kilkuset procentową marżą. Ostatnie prawdziwe piwo piłem w Czechach i było to piwo regionalne. "

        Teraz już wiem jak się robi piwo - dobra lecę do sklepu po spiryt, z żółcią będzie gorzej, ale może Marusia jako, że wieśniaczka, gdzieś skombinuje.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

          #79
          Gromit jak się nażre czegoś niewiadomego, to riga żółcią. Chyba będziemy zbierać do słoików.
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
            Gromit jak się nażre czegoś niewiadomego, to riga żółcią. Chyba będziemy zbierać do słoików.
            Boskie! Moglibyście uwarzyć pierwsze w Polsce piwo chmielone penisem!

            Comment

            • piowen
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.09
              • 207

              #81
              Poczytałem sobie ten temat i zamiast pękać ze śmiechu wzięło mnie wysnuwanie wniosków. Już wiem, dlaczego niektórzy wylewają tyle gorzkiej żółci w tym temacie. Jesteście po prostu zazdrośni. Potraficie uwarzyć domowe piwo, ale domowej żółci zrobić nie potraficie. I zamiast dawać upust swojej frustracji, weźcie sobie wyhodujcie byka na balkonie, jego odchodami użyźnijcie ziemię w doniczce, gdzie zasadziliście jęczmień, i będziecie wtedy samowystarczalni. Przestaniecie patrzeć zazdrosnym okiem na poczynania browarów

              Podobno jeden z wielkich browarów podpisał umowę z NFZ na dostarczanie pooperacyjnych woreczków żółciowych. Goryczka ma być jeszcze bardziej szlachetniejsza. Hm... ale wtedy każdy konsument będzie musiał zrobić sobie obowiązkowe badanie na grupę krwi
              Last edited by piowen; 2010-10-11, 08:20.
              "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23964

                #82
                Wg Dylkowksiego nie trzeba robić badań. Wystarczy o 5 minut dłużej pogotować niż zwykle.
                Last edited by ART; 2010-10-13, 12:02.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #83
                  A może o tej żółci to wszystko nieprawda?
                  Tak spojrzałem za okno, wszystko żółte!! Wyszedłem, skosztowałem żółtego liścia i... Gorzki . Domyślając się ceny żółci z byka i znając cenę opadłych liści myślę, że koncerny nawet nie wiedzą, że są oszukiwane przez producentów "żółci".
                  A przecież można sie tego było domyślić, gdy płyn dodawany do "piwa" zamieniono na proszek.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    A może o tej żółci to wszystko nieprawda?
                    Niemożliwe. Za dużo ludzi o tym mówi...

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2485

                      #85
                      ZPPP jednak mocno się broni, nawet momentami atakuje i strasznie mąci (parametry fizykochemiczne):

                      Komentarz branży piwowarskiej do wyników raportu kontroli jakości piwa

                      2010-10-05

                      16 września br. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wystosowała komunikat na temat wyników kontroli jakości piwa przeprowadzonej w 27 podmiotach. W mediach pojawiło się szereg publikacji, które zawierały nierzetelne dane, wynikające z nadinterpretacji lub błędnej interpretacji raportu z kontroli Inspekcji. Wymagają one komentarza branży piwowarskiej w trosce o rzetelność informacji przekazywanych opinii publicznej.

                      zwiń

                      „W pełni uznajemy potrzebę prowadzenia kontroli jakościowych, gdyż są one w interesie konsumenta i służą eliminowaniu nieuczciwych praktyk. Naszym celem jest również rzetelne informowanie i dbanie, by konsumenci nie byli wprowadzani w błąd. Dlatego czujemy się w obowiązku, aby wyjaśnić rozbieżności i nadinterpretacje na temat jakości polskiego piwa, które ukazały się w wielu publikacjach” - mówi Danuta Gut, Dyrektor Biura Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie.

                      Artykuły, które ukazały się w mediach w odniesieniu do raportu na temat wyników kontroli jakości piwa przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) często forsują błędną tezę, że co czwarte piwo w Polsce jest złe. Inspektorzy skontrolowali 77 partii piwa, co stanowi ułamek rynku. Co czwarte skontrolowane, a nie obecne na rynku piwo posiadało wady dotyczące znakowania i parametrów fizykochemicznych. Polski rynek piwa to ponad 34 mln hl rocznie[1], z czego 90% jest produkowane w browarach, gdzie do produkcji wykorzystuje się najnowsze skomputeryzowane technologie, dzięki którym produkowane są idealnie czyste i smakowo stabilne gatunki piwa.

                      Zgodnie z reportem IJHARS 23,4 proc. skontrolowanych partii nie spełniała wymogów w zakresie parametrów fizykochemicznych a 43 proc. było źle oznakowanych.

                      Parametry fizykochemiczne

                      * W związku z nieprawdziwymi informacjami na temat m.in. zastępowania chmielu innymi substancjami, czy też stosowania taniego cukru zamiast słodu lub zaniżania zawartości alkoholu piwa, które ukazały się w szeregu publikacji medialnych, konieczne jest przytoczenie podstawowych faktów dotyczących procesu technologicznego produkcji piwa.
                      * Podczas fermentacji do piwa nie dodaje się już niczego - ani słodu, ani innych surowców. Jeżeli w produkcji jest dodawany cukier, dzieje się to na etapie warzelni, czyli wytwarzania brzeczki podstawowej. Dodatek cukru nie zastępuje słodu, a jedynie zwiększa pulę cukrów fermentujących, przyczyniając się tym samym do zwiększenia zawartości alkoholu w piwie, a nie odwrotnie. Ten sposób substytuowania słodu stosuje się w przypadku produkcji piw mocnych, o podwyższonym poziomie alkohol
                      * Nomenklaturowa klasyfikacja piwa, zaszeregowująca je do grupy „lekkie”, „pełne” czy „mocne” odzwierciedla stężenie ekstraktu w brzeczce, niezależnie od tego czy ekstrakt ten pochodzi jedynie ze słodu, czy też zarówno ze słodu jak i surogatów słodu

                      „Bazując na posiadanej wiedzy zarówno historycznej jak współczesnej nie znamy producentów, ani przypadków stosowania żółci bydlęcej jako substytutu chmielu. – mówi dr inż. Aleksander Poreda z Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W obecnych czasach, gdzie obowiązuje wnikliwa kontrola przepływu surowców, dokładnego ich bilansowania, audytów wewnętrznych i zewnętrznych, możliwość zastosowania jakichkolwiek substytutów chmielu (np. żółci bydlęcej) jest absurdalna i niemożliwa. Uniwersalność składu chemicznego chmielu zaspokaja istniejące potrzeby technologiczne w procesie warzenia piwa” – dodaje dr inż. Piotr Antkiewicz, z ww. Katedry.

                      Znakowanie etykiet

                      W wyniku przeprowadzonych kontroli IJHARS wydała siedem decyzji dotyczących poprawienia znakowania na opakowaniach piwa, tj. najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością było poprzedzenie ilości nominalnej towaru paczkowanego nieprawidłowym wyrażeniem „Poj." lub "Obj." zamiast „Objętość netto" lub „Zawartość netto" oraz stosowanie niewłaściwej wysokości cyfr i liter do określania ilości nominalnej towaru.

                      Tego rodzaju uchybienia w znakowaniu zostały przedstawione w mediach jako „fałszowanie etykiet”, „fałszowanie składu” i „niestosowanie się do polskich norm”. Tymczasem, polska norma piwna została wycofana (PN-A-79098:1995 – Piwo, data wycofania: 2006-03-06, PN-A-79098:1995/Azl: 2000 - Piwo Zmiana Azl - data wycofania: 2006-03-06). Zdaniem dr inż. Aleksandra Poredy i dr inż. Piotra Antkiewicza po wycofaniu polskiej normy piwnej, na rynku panuje pewna dowolność, dotycząca danych koniecznych, które powinny znajdować się na etykiecie czy puszce piwa. Obecne uregulowania nie stanowią, co powinno być zamieszczone na etykiecie piwa, w żadnym wypadku nie można więc mówić o „niestosowaniu się do polskich norm” czy też „fałszowaniu informacji na etykietach”.

                      Rynek oferuje konsumentom szeroki wybór piw, które w zależności od receptury charakteryzują się specyficzną goryczką, barwą, klarownością i aromatem. Nie ma piw „zbyt gorzkich”, albo „za mało gorzkich”, bowiem to konsument decyduje, czy wybiera piwo o intensywniejszej goryczce, czy też łagodniejsze w smaku. Konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich wyborów i co raz wyżej stawiają browarom poprzeczkę.

                      Głównym atutem polskiej branży piwowarskiej jest poziom technologiczny – jeden z najwyższych na świecie. Dbałość o jakość produktu i zaufanie konsumentów jest dla producentów priorytetem. Rolą Związku Browary Polskie jako organizacji, która skupia największych wytwórców piwa w Polsce, reprezentujących ponad 90 proc. rynku, jest przekazywanie szerokiej opinii publicznej pełnych i rzetelnych informacji dotyczących zarówno rynku piwa, jak i piwowarstwa.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #86
                        Kłamią! Skitof kiedy dodasz hasło żółć na wiki?

                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2485

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kłamią! Skitof kiedy dodasz hasło żółć na wiki?
                          Byli szybsi ode mnie. Ale wiesz, Seta, są jeszcze dwa problemy - żółć wcale nie jest żółta i jeszcze się zastanawiam, do jakiej kategorii przyporządkować hasło: żółte piwa, żółte lagery, żółte ale, żółciejsze piwa, tajemne piwowarstwo, dalekowschodnie metody warzenia piwa, czy może podstawy warzenia taniego piwa w domu

                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2485

                            #88
                            A w ogóle to wyraz żółć jest mega-magiczny. Jest to najdłuższy wyraz w języku polskim składający się wyłącznie ze znaków diakrytycznych.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tymczasem, polska norma piwna została wycofana (PN-A-79098:1995 – Piwo, data wycofania: 2006-03-06, PN-A-79098:1995/Azl: 2000 - Piwo Zmiana Azl - data wycofania: 2006-03-06). Zdaniem dr inż. Aleksandra Poredy i dr inż. Piotra Antkiewicza po wycofaniu polskiej normy piwnej, na rynku panuje pewna dowolność, dotycząca danych koniecznych, które powinny znajdować się na etykiecie czy puszce piwa.
                              No proszę, a ci sami panowie stosują normę piwną w trakcie konkursów piw - to ona tylko w części nie obowiązuje? Może to jakaś inna norma?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                #90
                                Żółć

                                W rzeczywistości czerwona, dodaje się jej do piwa jeszcze zielonego, co pozwala uzyskać znany wszystkim miłośnikom złotego trunku taki właśnie odcień. Piwa ciemne zaprawiane są ekstraktem żółci o odpowiednim stężeniu (przypadkiem skrajnym jest Guinness, do którego produkcji używa się żółci suszonej na irlandzkim słońcu - jasne składniki barwy parują pierwsze, a przed wyparowaniem czerni żółć zbiera się do specjalnych woreczków żółciowych, w których może być przez dłuższy czas przechowywana bez straty jakości).

                                Ze względu na to, że słowo "żółć" składa się z samych polskich liter, światowym liderem w produkcji tego składnika jest właśnie Polska.

                                PS Płodziłem i płodziłem, a wy w tym czasie podstępnie natłukliście postów.
                                Last edited by żąleną; 2010-10-14, 21:34.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X