A Ty dalej swoje? Jako konsumenta interesuje mnie, co się dzieje ze środkiem, który browar przyznał, że kupuje. Pan Jakubiak pisze, że nim dezynfekuje linię- a ja wiem, że to niemożliwe, bo jeżeli dezynfekują sorbinianem, to powinni zmienić technologa.
Chemicznie utrwalone
Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X
-
Abstrahując od tego czy te substancje są stosowane do piwa czy nie. Byłem wielokrotnie w różnych browarach, w browarze w Ciechanowie też. Zapewniam Cię, że taka wizyta nie da nam odpowiedzi na zadane tu pytania.Comment
-
@blaha
A może dodają E202 do środka dezynfekującego i tym sposobem otrzymują płyn dezynfekujący i pleśniobójczy jednocześnie? Na to nie wpadłeś?
Ciekawe czy równie kretyńskie pytania będą padać, gdy browar kupi tonę cementu...
No chyba, że między wierszami chcecie powiedzieć, że właściciel łamie prawo. Ale na to trzeba mieć twarde dowody. A tych póki co nie macie, więc jesteście zwykłymi pieniaczami...Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Nigdzie nie słyszałem aby był stosowany do dezynfekcji.
Czy dlatego nazywasz mnie kretynem, ponieważ chcę poszerzyć swoja wiedzę i dowiedzieć się jak wygląda patent z zastosowaniem sorbinianu potasu jako środka do dezynfekcji.
Aby wykazać, że nie jestem do końca kretynem to myślę że jak browar kupi tonę cementu to pewnie chce wykonać jakieś prace budowlane bo cement głównie do tego służy tak jak E202 głównie do konserwacji żywności.Comment
-
Wszystkich uczestników bardzo proszę o prowadzenie dyskusji w kulturalny sposób.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-08-02, 19:08.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Po pierwsze jeszcze nikogo nie nazwałem kretynem.
Po drugie jeśli E202 nie służy do dezynfekcji to logicznym może być wniosek, że p.Jakubiak mógł mieć coś innego na myśli i użył nieodpowiedniego określenia. Co od użycia E202 przy dezynfekcji już się wypowiedziałem:
co z ekonomicznego punktu widzenia jest uzasadnione pod warunkiem, że sorbinian sodu nie reaguje ze składnikami płynu dezynfekującego.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2012-08-02, 19:28.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
A ja to widzę w taki sposób - pojawia się na forum użytkownik, który mimo rejestracji rok temu pierwsze swoje posty umieszcza w temacie trochę już zakurzonym, o chemicznie utrwalonym piwie. Ma do tego oczywiście prawo, jest użytkownikiem forum i je współtworzy, chwała mu za to. Wrzuca 'w sieć' niepotwierdzoną niczym plotkę, informację od znajomej, która ma znajomą itd. Może jest to prawda, może nie, trudno osądzić. I się zaczyna.
Nagle, po jednym poście, kilka osób z forum poddaje w wątpliwość reputację pana Jakubiaka, który jest już jakiś czas na forum, część osób pewnie go zna, byli w jego browarach. Oczywiście już przesądzone, sypie chemię do piwa, a to nie zgodne z prawem, o kwasie askorbinowym nie wspomina na etykiecie, zgorszenie, skandal i hańba na wieki.
Po sprostowaniu pana Jakubiaka (sam nie potrafię określić czy sorbinian potasu/sodu może mieć zastosowanie do dezynfekcji jako takiej, choć w sumie ma to sens - w końcu dezynfekcja to nie to samo co sterylizacja) dalej nie wszyscy są w stanie w to uwierzyć. Jasne, ja też nie wierzę we wszystko co ktoś mówi i chętnie się dowiem co i jak. Dziwi mnie tylko tak sceptyczne podejście do tematu, doszukiwanie się oszustwa/łamania prawa po jednej plotce.
Jak dla mnie, na razie nic nie jest przesądzone, choć z zaciekawieniem będę śledził ustalenia w tej sprawie. Oskarżenia się bardzo łatwo rzuca, o dowody ciężej, a nie mówiąc już o tym, że raz rzuconych słów nie sposób cofnąć.Comment
-
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności, zwłaszcza pieczywa, serów i serników (oraz innych ciast i wypieków), wina oraz czekolady. Poza przemysłem spożywczym stosuje się go do kosmetyków i papierosów.
Nigdzie nie słyszałem aby był stosowany do dezynfekcji.
Czy dlatego nazywasz mnie kretynem, ponieważ chcę poszerzyć swoja wiedzę i dowiedzieć się jak wygląda patent z zastosowaniem sorbinianu potasu jako środka do dezynfekcji.
Aby wykazać, że nie jestem do końca kretynem to myślę że jak browar kupi tonę cementu to pewnie chce wykonać jakieś prace budowlane bo cement głównie do tego służy tak jak E202 głównie do konserwacji żywności.Comment
-
Czy Browar Ciechan kupował sorbinian potasu i witaminę C w "dziesiątkach kg na miesiąc"? Jeśli nie były stosowane do produkcji wyrobów Browaru Ciechan, to w jakich? Handlowych?
Proste pytanie, prosta odpowiedź. Rozumiem, że skoro wyprasza mnie Pan z tego forum, to jest Pan poniekąd jego właścicielem...
Wystarczy powiedzieć ,że aby browar stosował to na skale przemysłową musiaby to kupować w większej ilości niż dziesiątki kilogramów.Oprócz złej woli trzeba mieć ........ Dla Pana wiedzy wykasowałem dwadzieścia trzy słowa ,żeby nie poczuł się Pan obrażony.Comment
-
A Ty dalej swoje? Jako konsumenta interesuje mnie, co się dzieje ze środkiem, który browar przyznał, że kupuje. Pan Jakubiak pisze, że nim dezynfekuje linię- a ja wiem, że to niemożliwe, bo jeżeli dezynfekują sorbinianem, to powinni zmienić technologa.Comment
-
Jak Pan chce to Panu odpowiem Pan PISUJE a ja tego nie znoszę.
Wystarczy powiedzieć ,że aby browar stosował to na skale przemysłową musiaby to kupować w większej ilości niż dziesiątki kilogramów.Oprócz złej woli trzeba mieć ........ Dla Pana wiedzy wykasowałem dwadzieścia trzy słowa ,żeby nie poczuł się Pan obrażony.
Sprawa się wyjaśniła. Po prostu ma Pan coś do ukrycia. Sorbinian potasu nie nadaje się do dezynfekcji linii. Kilkadziesiąt kilogramów na miesiąc substancji, o których rozmawiamy to ilości bardzo duże, piszę to jako technolog.
To wszystko rzuca to cień na wizerunek Pańskich browarów, czy Pan tego chce czy nie.Comment
-
A Ty dalej swoje? Jako konsumenta interesuje mnie, co się dzieje ze środkiem, który browar przyznał, że kupuje. Pan Jakubiak pisze, że nim dezynfekuje linię- a ja wiem, że to niemożliwe, bo jeżeli dezynfekują sorbinianem, to powinni zmienić technologa.Comment
-
Nie jest mnie Pan w stanie obrazić mnie drogą internetową. Może Pan to zrobić tylko osobiście.
Sprawa się wyjaśniła. Po prostu ma Pan coś do ukrycia. Sorbinian potasu nie nadaje się do dezynfekcji linii. Kilkadziesiąt kilogramów na miesiąc substancji, o których rozmawiamy to ilości bardzo duże, piszę to jako technolog.
To wszystko rzuca to cień na wizerunek Pańskich browarów, czy Pan tego chce czy nie.
1.dlaczego sorbinian potasu stosowany jest w spożywce?
OdpowiedzComment
-
A kim ty jesteś, skoro sam nie potrafisz zadbać o dobrą jakoś własnego piwa i wizerunek...
To proste pytanie - co robi konserwant - wszyscy wiedzą że HAMUJE rozwój drożdży, pleśni lub drobnoustrojów tym bardziej im większe jest jego stężenie. A co zrobić gdy masz część instalacji umytą i zdezynfekowaną (czy zawsze jesteś w 100% pewny skuteczności działania?) i nie używasz tego fragmentu przez dwa dni w upale? Co zrobisz z tankiem w piwnicy nie używanym przez kilka dni, różnego rodzaju sitkami łopatkami itp itd. To jest moja wiedza wyczytana i wypraktykowana. A Ty albo krytykuj albo się ucz możeOstatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2012-08-02, 20:24.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Tyskie znowu wyszło z nową promocją "Utrwalone w obiektywie". Polega ona na zbieraniu małych zdjęć-nalepek do małego albumiku. I tak za 16 naklejek - okolicznościowy album na zdjęcia a za 24 naklejki aparat fotograficzny Kodak (wraz z filmem i bateriami. Promocja dotyczy tylko piwa...
-
Channel: Promocje piwne
-
-
Browar znajduje się naprzeciwko Bierhalle, na rynku. Wnętrze bardzo ładne, klimatyczne, przytulne. Obsługa sympatyczna, miła (chociaż kelnerska, za czym nie przepadam). Są obeznani w piwach, które serwują - przynajmniej pani, która nas obsługiwała. Niestety, piwo nie dotrzymuje tempa klimatowi....
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Nie wiem, czy na ecie literówka, czy celowo.
8,5%, sezonowe przyprawy, belgijskie ale spod diabelskich sztandarów.
O browarze w Mechelen lepiej pisano
Piana: bardzo udana, bardzo sztywna, prawie jak z białek - i tak samo biała
Gaz: więcej niż...-
Channel: Belgia
-
-
Niniejszym tematem rozpoczynam nowy rozdział BA - Surowce. Wydawać by się mogło, że o ekstrakcie słodowym wiemy wszystko... tymczasem nie mogłem znaleźć na Forum chociażby pobieżnych informacji nt. technologii produkcji ekstraktów. W poniższym opracowaniu nie znajdziecie na razie odpowiedzi...
-
Channel: Opracowania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment