Chemicznie utrwalone

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
    Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !
    Czym?
    A piwo to niby czym jest utrwalane?

    Comment

    • lynx_lynx
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 119

      #17
      kto chce niech wierzy, kto chce niech pije

      Być może cytat z fachowca, będzie dla was bardziej przekonywujący:
      "Są różne metody wyjaławiania piwa. Piwo nie koniecznie musi być pasteryzowane by stracić swoje walory. Nie ważne czy drożdże potraktujemy chemią czy temperaturą. Ważne, że ich nie ma" – Irena Galicka (piwowar, główny technolog browaru w Lwówku Śląskim)

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24055

        #18
        Trudno mi uwierzyć żeby jaka kolwiek piwowarsko doświadczona osoba mogła takiego babola pchnąć dalej, może to kwestia braku autoryzacji tekstu. Widzę że druga fala pożółciowa nam się szykuje
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • lynx_lynx
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 119

          #19
          Wypowiedź dla Rzepy z 13. czerwca 2010. Rzeczpospolita to w miarę przyzwoite pismo

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24055

            #20
            Problem w tym (akurat nie dla mnie) że piwa nie utrwala się chemicznie tak samo jak nie stosuje się żółci bydlęcej zamiast chmielu.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-04-07, 14:58.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3281

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
              Czy twoim zdaniem produkt po liofilizacji zawiera konserwanty? Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !
              To liofilizowany czy utrwalany chemicznie??
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • TomX
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 1035

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
                pewnie czyli ile ? skąpa ta twoje wiedza! Czy twoim zdaniem produkt po liofilizacji zawiera konserwanty? Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !
                Jeżeli o utrwalaniu piwa wiesz tyle, co o liofilizacji, to ja nie mam więcej pytań do "miszcza"

                Pisz dalej, nie udowodnisz nam co prawda że ziemia jest płaska, ale przynajmniej pośmiać się można

                Comment

                • lynx_lynx
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.03
                  • 119

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                  To liofilizowany czy utrwalany chemicznie??
                  liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów. Zabieg ten stosuje się na przykład w procesie produkcji kawy rozpuszczlnej, większości produktów typu instant w tym również piwa instant. Oczywiści nie twierdzę, że kasztelan jest liofilizowany, ten proces był tylko przykładem.

                  Comment

                  • chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

                    #24
                    Przyjmując na chwilę, że masz rację lynx lynx,
                    to możesz napisać jak dodaje się tą chemię do piwa oraz jak usuwa się te chemikalia z piwa po jego utrwaleniu?
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
                      liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów. Zabieg ten stosuje się na przykład w procesie produkcji kawy rozpuszczlnej, większości produktów typu instant w tym również piwa instant. Oczywiści nie twierdzę, że kasztelan jest liofilizowany, ten proces był tylko przykładem.
                      Cytat miesiąca.
                      Sponsorem następnego odcinka będzie wódka w proszku.

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3281

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
                        liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów. Zabieg ten stosuje się na przykład w procesie produkcji kawy rozpuszczlnej, większości produktów typu instant w tym również piwa instant.
                        Nie mam więcej pytań
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • moracz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.11
                          • 121

                          #27
                          Ostatnio podczas długich godzin w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego, spędzonych w oparach eteru dietylowego, chloroformu i wielu ciekawych odczynników, poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy koncepcję produktu, który jest skazany na sukces na rynku amerykańskim. Produkt ten to woda instant - wystarczy zalać wodą, żeby uzyskać wodę. Jeszcze do końca nie wiemy jak to zrealizować, ale pomysł już jest. W końcu nieco dobrego marketingu, a ludzie są w stanie kupić wszystko.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz
                            Ostatnio podczas długich godzin w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego, spędzonych w oparach eteru dietylowego, chloroformu i wielu ciekawych odczynników, poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy koncepcję produktu, który jest skazany na sukces na rynku amerykańskim. Produkt ten to woda instant - wystarczy zalać wodą, żeby uzyskać wodę. Jeszcze do końca nie wiemy jak to zrealizować, ale pomysł już jest. W końcu nieco dobrego marketingu, a ludzie są w stanie kupić wszystko.
                            Wbrew pozorom taki produkt chyba istnieje. Mam na myśli tabletki dezynfekujące wodę. Wtedy za pomocą tabletki możesz zrobić sobie wodę pitną z wody z gnojówki. US Army chyba czegoś takiego używa.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-04-07, 15:52.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz
                              Ostatnio podczas długich godzin w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego, spędzonych w oparach eteru dietylowego, chloroformu i wielu ciekawych odczynników, poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy koncepcję produktu, który jest skazany na sukces na rynku amerykańskim. Produkt ten to woda instant - wystarczy zalać wodą, żeby uzyskać wodę. Jeszcze do końca nie wiemy jak to zrealizować, ale pomysł już jest. W końcu nieco dobrego marketingu, a ludzie są w stanie kupić wszystko.
                              Plagiat. Witkowski w "Jeszcze Dalszych Przygodach Pirata Rabarbara" opisał ten wynalazek, a było to w połowie lat 80-tych XXw.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3281

                                #30
                                Tabletki do dezynfekcji wody można normalnie kupić, np tu: http://www.ceneria.pl/Tabletki_do_de...,porownaj.html
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dyczkin
                                  Zarzecze, [Birbant] Sheep Szit
                                  dyczkin
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2016-12-06, 09:16
                                • peter007
                                  Utrwalone w obiektywie
                                  peter007
                                  Tyskie znowu wyszło z nową promocją "Utrwalone w obiektywie". Polega ona na zbieraniu małych zdjęć-nalepek do małego albumiku. I tak za 16 naklejek - okolicznościowy album na zdjęcia a za 24 naklejki aparat fotograficzny Kodak (wraz z filmem i bateriami. Promocja dotyczy tylko piwa...
                                  2004-09-17, 23:21
                                • Shedao
                                  Wrocław, Wita Stwosza 1-2, Browar Złoty Pies
                                  Shedao
                                  Browar znajduje się naprzeciwko Bierhalle, na rynku. Wnętrze bardzo ładne, klimatyczne, przytulne. Obsługa sympatyczna, miła (chociaż kelnerska, za czym nie przepadam). Są obeznani w piwach, które serwują - przynajmniej pani, która nas obsługiwała. Niestety, piwo nie dotrzymuje tempa klimatowi....
                                  2015-11-08, 20:05
                                • crizz
                                  Ekstrakty słodowe
                                  crizz
                                  Niniejszym tematem rozpoczynam nowy rozdział BA - Surowce. Wydawać by się mogło, że o ekstrakcie słodowym wiemy wszystko... tymczasem nie mogłem znaleźć na Forum chociażby pobieżnych informacji nt. technologii produkcji ekstraktów. W poniższym opracowaniu nie znajdziecie na razie odpowiedzi...
                                  2004-07-12, 22:53
                                • Jimmy91
                                  Dziwna zawiesina na cichej
                                  Jimmy91
                                  Jako, że jestem tu nowy witam wszystkich serdecznie.
                                  Moja historia wygląda następująco, postanowiłem uwarzyć AIPA. Znalazłem przepis, który jak został opisany wygrywał oraz zajmował wysokie miejsca w konkursach, tak więc decyzja zapadła. Na początku szło wszystko sprawnie do czasu...
                                  2014-12-26, 15:42
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...