Chemicznie utrwalone
Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X
-
Nie zawiera, bo liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne. Suszenie to suszenie a nie utrwalanie.
Tak samo jak nie wiesz jak produkuje się kawę rozpuszczalną tak samo nie wiesz jak mikrofiltruje się piwo.
Ale brnij dalej.
P.S. i nie przynoś Wrocławiowi wstydu.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-04-07, 16:40.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie zawiera, bo liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne. Suszenie to suszenie a nie utrwalanie.
Tak samo jak nie wiesz jak produkuje się kawę rozpuszczalną tak samo nie wiesz jak mikrofiltruje się piwo.
Ale brnij dalej.
P.S. i nie przynoś Wrocławiowi wstydu.ale zdaje się, że pojęcia o tym nie masz
liofilizacja jest jednym z procesów utwalania żywności
Z notatnika studenta technologii żywienia :
Utrwalanie żywności jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności. W tym pojęciu mieści zarówno liofilizacja jak i suszenie, wędzenie, peklowanie czy inne. Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętne chemicznie lub pakowane aseptycznie.
pozdrawiam i niech każdy się wstydzi za siebieComment
-
No dobra, to uświadom nas z jakich chemikaliów się korzysta przy mikrofiltracji Kasztelana.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zastanów się może kolego miły, jaki mamy interes w tym żeby bronić koncernów, których nienawidzimy, i wprowadzać cię w błąd.Comment
-
Jaką się chemie sypie, że z ziarenek robi się kawa rozpuszczalna.
P.S. a skąd ty wiesz, że wikipedia a nie program popularno-naukowy w TV o produkcji kawy rozpuszczalnej?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Z notatnika studenta technologii żywienia :
Utrwalanie żywności jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności. W tym pojęciu mieści zarówno liofilizacja jak i suszenie, wędzenie, peklowanie czy inne. Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętne chemicznie lub pakowane aseptycznie.
liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantówJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
U mnie studia z tytułem magistra inż. elektryka skończyło tak 1/3 roku. Z teorii byli obryci, w nocy byś ich obudził i znali wszystkie wzory. Same piątki przez 5 lat. Ale żaden, ani jeden nie umiał połączyć układu schodowego, żaden śrubokręta w ręce nie trzymał. Teoria super ale praktyki zero. Taki niestety mamy system szkolenia ;(
Tu jest podobnie, kolega zna teorię bardzo dobrze, ale nigdy nie widział jak produkuje się piwo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jacer, nie ma się co dziwić, że nie widział. Chemiczną liofilizację piwa nie tak łatwo jest podglądnąć.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-04-07, 17:57."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ponadto nigdy nie twierdziłem, że utrwalanie chemiczne stosuje się podczas mikrofiltracji- co za bzdura. Twierdzę, że istnieją możliwości chemicznego utrwalania piwa, tak jak ma to miejsce w przypadku innych produktów spożywczych. Wskazuje na to, jak w przypadku kasztelana, jego nienaturalnie długi okres przydatności do spożycia oraz wypowiedź (cytowana przeze mnie wcześniej) uznanego piwowara zamieszczona w poważnej gazecie. Może to nie wiele argumentów, ale jedyne kontrargumenty , które przeczytałem to :"nie masz racji bo my wiemy lepiej"
Comment
-
Więc napisz w końcu w jaki sposób, i na którym etapie produkcji oraz co się dodaje.
Jaka to jest poważna gazeta?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Liofilizacja była tylko przykładem że można zrobić z jedzenia szit i pochwalić się na opakowaniu, że jest bez konserwantów, ale oczywiście zapomniałem, że na forum są sami biotechnolodzy i wiedzą lepiejPonadto nigdy nie twierdziłem, że utrwalanie chemiczne stosuje się podczas mikrofiltracji- co za bzdura. Twierdzę, że istnieją możliwości chemicznego utrwalania piwa, tak jak ma to miejsce w przypadku innych produktów spożywczych. Wskazuje na to, jak w przypadku kasztelana, jego nienaturalnie długi okres przydatności do spożycia oraz wypowiedź (cytowana przeze mnie wcześniej) uznanego piwowara zamieszczona w poważnej gazecie. Może to nie wiele argumentów, ale jedyne kontrargumenty , które przeczytałem to :"nie masz racji bo my wiemy lepiej"
Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Tyskie znowu wyszło z nową promocją "Utrwalone w obiektywie". Polega ona na zbieraniu małych zdjęć-nalepek do małego albumiku. I tak za 16 naklejek - okolicznościowy album na zdjęcia a za 24 naklejki aparat fotograficzny Kodak (wraz z filmem i bateriami. Promocja dotyczy tylko piwa...
-
Channel: Promocje piwne
-
-
Browar znajduje się naprzeciwko Bierhalle, na rynku. Wnętrze bardzo ładne, klimatyczne, przytulne. Obsługa sympatyczna, miła (chociaż kelnerska, za czym nie przepadam). Są obeznani w piwach, które serwują - przynajmniej pani, która nas obsługiwała. Niestety, piwo nie dotrzymuje tempa klimatowi....
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Nie wiem, czy na ecie literówka, czy celowo.
8,5%, sezonowe przyprawy, belgijskie ale spod diabelskich sztandarów.
O browarze w Mechelen lepiej pisano
Piana: bardzo udana, bardzo sztywna, prawie jak z białek - i tak samo biała
Gaz: więcej niż...-
Channel: Belgia
-
-
Przyjaciele !!
Z radością informuję że w dniu dzisiejszym mija mi rok w waszym forumowym towarzystwie
A przygoda rozpoczęła się tak niewinnie postem naszej ukochanej Yemiołki (Mai)
.... Poszukuję knajp w okolicy Szczyrku.......
...-
Channel: Przy piwie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment