Chemicznie utrwalone

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #61
    Dodaj jeszcze jakiego nieprawidłowego znakowania to dotyczyło.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

      #62
      Informacja ze strony IJHARS
      Lynx, nie rób z siebie idioty. Chcesz nam powiedzieć, że koncerny produkujące Kasztelana n/p czy Łomżę n/p świadomie nie przestrzegają dyrektywy unijnej (rozdział IV, art. 23, pkt. 1, podpunkt a)?
      2:0 dla mnie, leżysz i kwiczysz; kilka kliknięć myszką wystarczy by powalić cię na deski.
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        Dodaj jeszcze jakiego nieprawidłowego znakowania to dotyczyło.
        ...i których browarów.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
          Plagiat. Witkowski w "Jeszcze Dalszych Przygodach Pirata Rabarbara" opisał ten wynalazek, a było to w połowie lat 80-tych XXw.
          Ja to znam w formie kawału jeszcze z podstawówki (lata siedemdziesiąte, dla ułatwienia) - o radzieckich uczonych, którzy wymyślili wodę w proszku, tylko nie wiedzą, w czym ją rozpuścić.

          Comment

          • lynx_lynx
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.03
            • 119

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
            Informacja ze strony IJHARS
            Lynx, nie rób z siebie idioty. Chcesz nam powiedzieć, że koncerny produkujące Kasztelana n/p czy Łomżę n/p świadomie nie przestrzegają dyrektywy unijnej (rozdział IV, art. 23, pkt. 1, podpunkt a)?
            2:0 dla mnie, leżysz i kwiczysz; kilka kliknięć myszką wystarczy by powalić cię na deski.
            Skoro tak dobrze wiesz czego w nim nie ma, to może wiesz też co w nim jest, podaj prosze skład Kasztelana Niepasteryzowanego.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
              Skoro tak dobrze wiesz czego w nim nie ma, to może wiesz też co w nim jest, podaj prosze skład Kasztelana Niepasteryzowanego.
              Woda , drożdże , słód jęczmienny , chmiel/ekstrakt chmielowy ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx
                Skoro tak dobrze wiesz czego w nim nie ma, to może wiesz też co w nim jest, podaj prosze skład Kasztelana Niepasteryzowanego.
                Pełny skład zna piwowar. My wiemy z czego robi się piwo i co powinno w nim być, ale nie wiadomo czy sypią chmiel w postaci granulatu, czy używają ekstraktu chmielowego, czy są dodatki niesłodowane, czy są dodatki enzymatyczne. Browar się do tego nie przyzna, prawo go nie zmusza. Ale gdyby używał chemicznych utrwalaczy to musi je podać na etykiecie, tak jak każde E i alergeny.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #68
                  A tam od razu nie wiemy. Stosują zarówno granulat jak i ekstrakt i ładują syrop.
                  Co do składu, to w mikrofiltrowanym Kasztelanie drożdży raczej nie nie należy oczekiwać. Słodu tym bardziej.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                    A tam od razu nie wiemy. Stosują zarówno granulat jak i ekstrakt i ładują syrop.
                    Ok, a masz na to jakieś dowody, czy to tylko przypuszczenia?
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      #70
                      Pewka. Myślę że całkiem niezłym dowodem są 2 zbiorniki na syrop w browarze w Sierpcu.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5618

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                        Pewka. Myślę że całkiem niezłym dowodem są 2 zbiorniki na syrop w browarze w Sierpcu.
                        Może stoją tam dla zmyły
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                        Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                        Comment

                        • baklazanek
                          † 2014 Piwosz w Raju
                          • 2001.08
                          • 3562

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec
                          Mnie urzekł wątek, zagubiony po drodze, piwa instant.
                          Znaczy się, oni w jakiejś fabryce proszek wodą zalewają i jest piwo? Czy w sklepach na zapleczu, w butelkach zwrotnych zalewają kranówą, kapslują i od razu do lodóweczki? Chcę więcej na ten temat Rysiu!!!



                          Chcesz i masz

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                            Pewka. Myślę że całkiem niezłym dowodem są 2 zbiorniki na syrop w browarze w Sierpcu.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                            Może stoją tam dla zmyły
                            Na bank dla zmyły. Trzymają w nich żółć, a tylko dla niepoznaki napisali z wierzchu "S Y R O P".

                            Właśnie, a może chodzi o tę żółć? Ona czasem nie ma własności utrwalających?
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #74
                              Nie wiem jakiego syropu dokładnie używają, ale kojarzę, że niektóre odmiany syropów glukozowych mają lekko żółtą barwę, więc hipoteza z żółcią może nie być od czapy.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                #75
                                Legenda o żółci mówi o okrutnie gorzkim smaku owej cieczy, tego raczej nie da się powiedzieć o syropie glukozowym
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dyczkin
                                  Zarzecze, [Birbant] Sheep Szit
                                  dyczkin
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2016-12-06, 08:16
                                • peter007
                                  Utrwalone w obiektywie
                                  peter007
                                  Tyskie znowu wyszło z nową promocją "Utrwalone w obiektywie". Polega ona na zbieraniu małych zdjęć-nalepek do małego albumiku. I tak za 16 naklejek - okolicznościowy album na zdjęcia a za 24 naklejki aparat fotograficzny Kodak (wraz z filmem i bateriami. Promocja dotyczy tylko piwa...
                                  2004-09-17, 22:21
                                • Shedao
                                  Wrocław, Wita Stwosza 1-2, Browar Złoty Pies
                                  Shedao
                                  Browar znajduje się naprzeciwko Bierhalle, na rynku. Wnętrze bardzo ładne, klimatyczne, przytulne. Obsługa sympatyczna, miła (chociaż kelnerska, za czym nie przepadam). Są obeznani w piwach, które serwują - przynajmniej pani, która nas obsługiwała. Niestety, piwo nie dotrzymuje tempa klimatowi....
                                  2015-11-08, 19:05
                                • Pancernik
                                  Zirndorf, Landweizen Hefetrüb
                                  Pancernik
                                  Piwo ma 5,1%. Pomarańczowo-herbaciane, mętne. Piana kremowo-biała, drobna, średniowysoka i średniotrwała.
                                  Pachnie drożdżowo i słodowo, trochę też chlebowo, dalej wywąchać można banany i coś - śladowo - chemicznie ostrego (jakby farba, rozpuszczalnik albo inne g...?).
                                  ...
                                  2010-10-07, 10:49
                                • Makaron
                                  Mętność piwa jęczmiennego.
                                  Makaron
                                  Zauważyłem ostatnio ,iż piwa z małych browarów czasami bywają mętnawe. W przypadku Rycerza z Gościszewa miałem okazje pić piwa z dwóch różnych partii i jedna była mętna,ale za to data ważności była do końca sierpnia (piwo utrwalane jest poprzez ultrafiltracje). Mimo mętności Rycerz...
                                  2004-07-02, 14:50
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...