Chemicznie utrwalone

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #76
    No i dlatego koncerny się wycwaniły i dla niepoznaki dają do piwa żółć obrzydliwie słodką w smaku. Że to niby nie żółć jest.
    Last edited by delvish; 2011-04-12, 15:29.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • Stolp
      Porucznik Browarny Tester
      🍼🍼
      • 2002.06
      • 493

      #77
      może tego używają: E242: Dimetylodiwęglan
      Ulega rozkładowi, podczas którego wydzielają się śladowe ilości pestycydu - smacznego
      Co prawda, to niby do napojów bezalkoholowych, ale duże firmy i tak gdzieś mają całe prawo i robią co chcą.
      Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
      Szukam
      e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
      https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

      Comment

      • kotuo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.07
        • 11

        #78
        Odgrzeję ten wątek, gdyż ostatnio poczęstowawszy pewną młodą damę pysznym skądinąd Ciechanem usłyszałem okrzyk 'ach, oni u nas chemię kupują!'. Okazuje się, że ta chemia to sorbinian potasu i witamina C - specyfiki konserwujące wprawdzie nieszczególnie groźne, ale jednak pierwsze słyszę, żeby w procesie warzenia piwa używane. Ciechan nie ma w swej ofercie niczego innego niż piwo (przynajmniej strona nie wskazuje), więc PO CO? Czy ktoś może mnie oświecić?
        Last edited by kotuo; 2012-08-01, 15:18.

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #79
          No witamina C jako przeciwutleniacz jest stosowana przez wiele browarów.

          Comment

          • chemmobile
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.03
            • 2168

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kotuo Wyświetlenie odpowiedzi
            Ciechan nie ma w swej ofercie niczego innego niż piwo (przynajmniej strona nie wskazuje), więc PO CO?
            No na pewno nie z powodu fanaberii właściciela Z pobieżnej lektury przepastnego Internetu znajdujemy, że witamina C służy jako przeciwutleniacz, a sole kwasu sorbowego m.in. hamują rozwój pleśni, co w browarze przerabiającym materię organiczną może być przydatną właściwością.
            Typowa reakcja tej młodej damy. Kwas askorbinowy jako E300 w piwie to chemia, ale jako witamina C w owocach i warzywach już pewnie jest cacy, bo wtedy jest naturalną witaminą
            Last edited by chemmobile; 2012-08-01, 16:30.
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #81
              Jeśli stosowanie przez Browar Ciechan sorbinianu potasu jest faktem, to ktoś powinien to wyjaśnić. Może wywiadowcy Browar.bizu? Prawo nie zezwala na dodawanie go to piwa. Możliwe, że był (jest) dodawany do Krzepiaka, ale czy jest o tym info na etykiecie?

              Comment

              • kotuo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.07
                • 11

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                No na pewno nie z powodu fanaberii właściciela Z pobieżnej lektury przepastnego Internetu znajdujemy, że witamina C służy jako przeciwutleniacz, a sole kwasu sorbowego m.in. hamują rozwój pleśni, co w browarze przerabiającym materię organiczną może być przydatną właściwością.
                Typowa reakcja tej młodej damy. Kwas askorbinowy jako E300 w piwie to chemia, ale jako witamina C w owocach i warzywach już pewnie jest cacy, bo wtedy jest naturalną witaminą
                Może niezbyt fortunnie sformułowałem pytanie, bo rzeczywiście po co te specyfiki są to ogólnie wiadomo. Pytanie właściwsze to: dlaczego, jeśli stosują te substancje (a że kupują to informacja pewna na 100%), to nic o tym na etykiecie nie ma? Pobieżna lektura tego wątku sugeruje, że tak nie można.

                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

                  #83
                  A skąd pewność, że te specyfiki trafiają do piwa? Browar kupuje też papier toaletowy, który niekoniecznie musi trafiać do piwa
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • diebels
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.11
                    • 170

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kotuo Wyświetlenie odpowiedzi
                    Może niezbyt fortunnie sformułowałem pytanie, bo rzeczywiście po co te specyfiki są to ogólnie wiadomo. Pytanie właściwsze to: dlaczego, jeśli stosują te substancje (a że kupują to informacja pewna na 100%), to nic o tym na etykiecie nie ma? Pobieżna lektura tego wątku sugeruje, że tak nie można.
                    Niech się Marek Jakubiak wypowie!

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #85
                      Papier toaletowy nie jest dodatkiem do żywności...

                      Comment

                      • kotuo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.07
                        • 11

                        #86
                        Ależ ja wcale nie mam takiej pewności, tylko niemiłe podejrzenie. Nie sądzę jednak, żeby sorbinian potasu nabywali, żeby pakować w gustowne flakoniki jako upominek dla klientów. Żeby była jasność: jestem fanem piw Ciechana i bolałoby mnie, gdyby okazało się, że ładują po cichu konserwanty do piw. Ewangelizuję wszystkich nieuświadomionych znajomych w temacie zdecydowanej wyższości piw tzw uczciwych nad koncernowymi, a koncerny właśnie podejrzewałbym o wałki co do składu.
                        Jeszcze co do reakcji damy - pracuje w firmie handlującej chemią, a nie owocami, więc sformułowanie 'chemia' jak najbardziej na miejscu.

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                          Papier toaletowy nie jest dodatkiem do żywności...
                          Co niektóre wyroby "mięsne" smakują tak, jakby jednak był...

                          Niech się wypowie Marek Jakubiak, lub inny przedstawiciel browaru. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby walczyli jak lwy o piwo nieutrwalone a po cichu sypali konserwanty niezgodnie z prawem...
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

                            #88
                            To nie ładnie z waszej strony domagać się, aby p.Jakubiak musiał tłumaczyć się przed garstką sekciarzy z zakupów
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                            Comment

                            • volodos
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.09
                              • 717

                              #89
                              Co ty d..pisz?

                              Comment

                              • chemmobile
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.03
                                • 2168

                                #90
                                A co, chiński alfabet mi się włączył?
                                Last edited by chemmobile; 2012-08-01, 22:47.
                                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X