Chemicznie utrwalone

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

    #91
    !Czysto teoretyzuję!
    Czy sorbinian potasu, jako stosunkowo niegroźna substancja pleśniobójcza nie może być czasem stosowana do 'koktajli' zabezpieczających/czyszczących instalacje, przewody czy zbiorniki w przemyśle spożywczym (czyli też browarze), a następnie wypłukiwana przed zalaniem tychże piwem? Wtedy nie znajduje się ona w gotowym produkcie.
    Dick Laurent is dead.

    Comment

    • marekj
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.03
      • 508

      #92
      Ja bym poprosił Pana dobrze poinformowanego ,żeby napisał jakie to ilości Ciechan kupuje.Bo narazie to jedna Pani drugiej Pani .Czyli polityka się tu wkrada

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #93
        Tak własnie powstają mity. Podobnie było z żółcią. Ktoś coś zobaczył, nie wiedział co i wymyślił - żółć.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #94
          Pytanie, czy Ciechan dodawał sorbinian do swoich wyrobów nadal pozostaje bez odpowiedzi.

          Comment

          • marekj
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.03
            • 508

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Pytanie, czy Ciechan dodawał sorbinian do swoich wyrobów nadal pozostaje bez odpowiedzi.
            Ciechan nie dodaje do piwa witaminy C.

            Comment

            • Rzeszowiak
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2009.04
              • 1597

              #96
              I nadal pozostaje bez odpowiedzi.

              Comment

              • chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                Pytanie, czy Ciechan dodawał sorbinian do swoich wyrobów nadal pozostaje bez odpowiedzi.
                Tak samo bez odpowiedzi zostaje pytanie, czy do piwa dodawali:
                - papier toaletowy
                - trociny
                - wąsy nietoperza
                - krew młodych dziewic.

                Może zamiast się powtarzać podejdziecie do tematu z logiką, co? Skoro dodawali go jako konserwant E, to powinni to wyszczególnić na etykiecie w składzie piwa. Jeśli w składzie nie jest wymieniany, to albo go nie dodawali, albo dodawali, ale ukryli ten fakt. W przypadku drugiej opcji doszłoby do złamania prawa, co musielibyście udowodnić. Tylko po kiego grzyby mieliby tę informację ukrywać, co?
                Wyczuwam tu szukanie na siłę teorii spiskowej pt. "Ciechan nie informuje, że dodaję chemię do piwa". Robi się zabawnie
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                Comment

                • marekj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 508

                  #98
                  Sorbinian sodu używany jest do dezynfekcji linii .

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pytanie, czy Ciechan dodawał sorbinian do swoich wyrobów nadal pozostaje bez odpowiedzi.
                    Pytanie czy browary używają żółci też pozostaje bez odpowiedzi
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • marekj
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.03
                      • 508

                      Wytłumaczę mając jeszcze dziesięc minut .
                      Do Pana kotuo - O ciechana proszę być spokojnym ,w końcu chodzi o nasze dobro

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        Zarejestrował się tajemniczy kotuo i troluje
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • marekj
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.03
                          • 508

                          gdzie tylko mogą . Grunt,że mogę śmiało odpowiadać.

                          Comment

                          • kotuo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.07
                            • 11

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zarejestrował się tajemniczy kotuo i troluje
                            Tak, jestem trollem na etacie konkurencji. Dziękuję za miłe podsumowanie mojej wątpliwości zarówno Panu, jak i Panu Markowi.
                            Powiem tyle: jakbym się bardzo uwziął to mógłbym kopie faktur zdobyć. Ilości to dziesiątki kg na miesiąc, a Pan Marek nie raczył wyjaśnić - czy witamina C również do czyszczenia linii może?
                            Ciekawe, że akurat konserwantem tę linię czyścicie... (notabene sorbinian potasu jest na rzeczy, nie sodu).
                            Tak jak byłem życzliwie nastawiony, tak po braku rzeczowej odpowiedzi i potraktowaniu niczym natręta-trolla już mi trochę życzliwość mija.

                            Comment

                            • Rzeszowiak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2009.04
                              • 1597

                              Nie ma co tej witaminy C demonizować, Czesi dodają do piwa i się z tym nie kryją. A piwa mają lepsze od naszych.

                              Comment

                              • vietnam
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.05
                                • 117

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kotuo Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...) usłyszałem okrzyk 'ach, oni u nas chemię kupują!'. (...)
                                Może poprostu się ucieszyła, że zna firmę "Ciechan"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X