Chemicznie utrwalone

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
    Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !
    Czym?
    A piwo to niby czym jest utrwalane?

    Comment

    • lynx_lynx
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.03
      • 119

      #17
      kto chce niech wierzy, kto chce niech pije

      Być może cytat z fachowca, będzie dla was bardziej przekonywujący:
      "Są różne metody wyjaławiania piwa. Piwo nie koniecznie musi być pasteryzowane by stracić swoje walory. Nie ważne czy drożdże potraktujemy chemią czy temperaturą. Ważne, że ich nie ma" – Irena Galicka (piwowar, główny technolog browaru w Lwówku Śląskim)

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        #18
        Trudno mi uwierzyć żeby jaka kolwiek piwowarsko doświadczona osoba mogła takiego babola pchnąć dalej, może to kwestia braku autoryzacji tekstu. Widzę że druga fala pożółciowa nam się szykuje
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • lynx_lynx
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 119

          #19
          Wypowiedź dla Rzepy z 13. czerwca 2010. Rzeczpospolita to w miarę przyzwoite pismo

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23960

            #20
            Problem w tym (akurat nie dla mnie) że piwa nie utrwala się chemicznie tak samo jak nie stosuje się żółci bydlęcej zamiast chmielu.
            Last edited by ART; 2011-04-07, 13:58.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy twoim zdaniem produkt po liofilizacji zawiera konserwanty? Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !
              To liofilizowany czy utrwalany chemicznie??
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • TomX
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 1035

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
                pewnie czyli ile ? skąpa ta twoje wiedza! Czy twoim zdaniem produkt po liofilizacji zawiera konserwanty? Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !
                Jeżeli o utrwalaniu piwa wiesz tyle, co o liofilizacji, to ja nie mam więcej pytań do "miszcza"

                Pisz dalej, nie udowodnisz nam co prawda że ziemia jest płaska, ale przynajmniej pośmiać się można

                Comment

                • lynx_lynx
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.03
                  • 119

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  To liofilizowany czy utrwalany chemicznie??
                  liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów. Zabieg ten stosuje się na przykład w procesie produkcji kawy rozpuszczlnej, większości produktów typu instant w tym również piwa instant. Oczywiści nie twierdzę, że kasztelan jest liofilizowany, ten proces był tylko przykładem.

                  Comment

                  • chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

                    #24
                    Przyjmując na chwilę, że masz rację lynx lynx,
                    to możesz napisać jak dodaje się tą chemię do piwa oraz jak usuwa się te chemikalia z piwa po jego utrwaleniu?
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
                      liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów. Zabieg ten stosuje się na przykład w procesie produkcji kawy rozpuszczlnej, większości produktów typu instant w tym również piwa instant. Oczywiści nie twierdzę, że kasztelan jest liofilizowany, ten proces był tylko przykładem.
                      Cytat miesiąca.
                      Sponsorem następnego odcinka będzie wódka w proszku.

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
                        liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów. Zabieg ten stosuje się na przykład w procesie produkcji kawy rozpuszczlnej, większości produktów typu instant w tym również piwa instant.
                        Nie mam więcej pytań
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • moracz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.11
                          • 121

                          #27
                          Ostatnio podczas długich godzin w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego, spędzonych w oparach eteru dietylowego, chloroformu i wielu ciekawych odczynników, poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy koncepcję produktu, który jest skazany na sukces na rynku amerykańskim. Produkt ten to woda instant - wystarczy zalać wodą, żeby uzyskać wodę. Jeszcze do końca nie wiemy jak to zrealizować, ale pomysł już jest. W końcu nieco dobrego marketingu, a ludzie są w stanie kupić wszystko.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ostatnio podczas długich godzin w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego, spędzonych w oparach eteru dietylowego, chloroformu i wielu ciekawych odczynników, poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy koncepcję produktu, który jest skazany na sukces na rynku amerykańskim. Produkt ten to woda instant - wystarczy zalać wodą, żeby uzyskać wodę. Jeszcze do końca nie wiemy jak to zrealizować, ale pomysł już jest. W końcu nieco dobrego marketingu, a ludzie są w stanie kupić wszystko.
                            Wbrew pozorom taki produkt chyba istnieje. Mam na myśli tabletki dezynfekujące wodę. Wtedy za pomocą tabletki możesz zrobić sobie wodę pitną z wody z gnojówki. US Army chyba czegoś takiego używa.
                            Last edited by kopyr; 2011-04-07, 14:52.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ostatnio podczas długich godzin w pracowniach Uniwersytetu Przyrodniczego, spędzonych w oparach eteru dietylowego, chloroformu i wielu ciekawych odczynników, poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy koncepcję produktu, który jest skazany na sukces na rynku amerykańskim. Produkt ten to woda instant - wystarczy zalać wodą, żeby uzyskać wodę. Jeszcze do końca nie wiemy jak to zrealizować, ale pomysł już jest. W końcu nieco dobrego marketingu, a ludzie są w stanie kupić wszystko.
                              Plagiat. Witkowski w "Jeszcze Dalszych Przygodach Pirata Rabarbara" opisał ten wynalazek, a było to w połowie lat 80-tych XXw.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                #30
                                Tabletki do dezynfekcji wody można normalnie kupić, np tu: http://www.ceneria.pl/Tabletki_do_de...,porownaj.html
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X