Chemicznie utrwalone

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • moracz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.11
    • 121

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
    Plagiat. Witkowski w "Jeszcze Dalszych Przygodach Pirata Rabarbara" opisał ten wynalazek, a było to w połowie lat 80-tych XXw.
    Oj nie dadzą młodzieży poczuć się odkrywcami, zawsze bezlitośnie sprowadzą na ziemię

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #32
      Jedno jest pewne - ten dział nigdy nie zarośnie kurzem.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy twoim zdaniem produkt po liofilizacji zawiera konserwanty? Bo utrwalany chemicznie jest na pewno !

        Nie zawiera, bo liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne. Suszenie to suszenie a nie utrwalanie.

        Tak samo jak nie wiesz jak produkuje się kawę rozpuszczalną tak samo nie wiesz jak mikrofiltruje się piwo.

        Ale brnij dalej.

        P.S. i nie przynoś Wrocławiowi wstydu.
        Last edited by jacer; 2011-04-07, 16:40.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • lynx_lynx
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 119

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie zawiera, bo liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne. Suszenie to suszenie a nie utrwalanie.

          Tak samo jak nie wiesz jak produkuje się kawę rozpuszczalną tak samo nie wiesz jak mikrofiltruje się piwo.

          Ale brnij dalej.

          P.S. i nie przynoś Wrocławiowi wstydu.
          Cieszę się , że jesteś na bieżąco z wikipedią ale zdaje się, że pojęcia o tym nie masz
          liofilizacja jest jednym z procesów utwalania żywności
          Z notatnika studenta technologii żywienia :
          Utrwalanie żywności jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności. W tym pojęciu mieści zarówno liofilizacja jak i suszenie, wędzenie, peklowanie czy inne. Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętne chemicznie lub pakowane aseptycznie.

          pozdrawiam i niech każdy się wstydzi za siebie

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23960

            #35
            No dobra, to uświadom nas z jakich chemikaliów się korzysta przy mikrofiltracji Kasztelana.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Zastanów się może kolego miły, jaki mamy interes w tym żeby bronić koncernów, których nienawidzimy, i wprowadzać cię w błąd.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                No dobra, to uświadom nas z jakich chemikaliów się korzysta przy mikrofiltracji Kasztelana.
                I jakich przy produkcji kawy rozpuszczalnej.

                Jaką się chemie sypie, że z ziarenek robi się kawa rozpuszczalna.

                P.S. a skąd ty wiesz, że wikipedia a nie program popularno-naukowy w TV o produkcji kawy rozpuszczalnej?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  P.S. a skąd ty wiesz, że wikipedia a nie program popularno-naukowy w TV o produkcji kawy rozpuszczalnej?
                  Jacer jest miłośnik Galileo, także uważaj gościu z kim tańczysz.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jacer jest miłośnik Galileo, także uważaj gościu z kim tańczysz.
                    A może "Sonda", hę
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z notatnika studenta technologii żywienia :
                      Utrwalanie żywności jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności. W tym pojęciu mieści zarówno liofilizacja jak i suszenie, wędzenie, peklowanie czy inne. Utrwalanie żywności osiąga się w różny sposób, wykorzystując metody: fizyczne, chemiczne i biotechnologiczne oraz kombinację (kojarzenie) tych metod. Do metod utrwalania żywności zaliczyć należy również odpowiednie opakowanie żywności, a szczególnie hermetyczne; z zastąpieniem w opakowaniu powietrza przez gazy obojętne chemicznie lub pakowane aseptycznie.
                      No super, potrafisz przepisać notatki. Ale zrozumieć? Oj, to już gorzej skoro piszesz takie kwiatki:

                      liofilizacja to jeden ze sposobów utrwalania chemicznego żywności bez udziału konserwantów
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jaką się chemie sypie, że z ziarenek robi się kawa rozpuszczalna.
                      Może to magia?
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                        No super, potrafisz przepisać notatki. Ale zrozumieć? Oj, to już gorzej skoro piszesz takie kwiatki:

                        U mnie studia z tytułem magistra inż. elektryka skończyło tak 1/3 roku. Z teorii byli obryci, w nocy byś ich obudził i znali wszystkie wzory. Same piątki przez 5 lat. Ale żaden, ani jeden nie umiał połączyć układu schodowego, żaden śrubokręta w ręce nie trzymał. Teoria super ale praktyki zero. Taki niestety mamy system szkolenia ;(

                        Tu jest podobnie, kolega zna teorię bardzo dobrze, ale nigdy nie widział jak produkuje się piwo.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #42
                          Jacer, nie ma się co dziwić, że nie widział. Chemiczną liofilizację piwa nie tak łatwo jest podglądnąć.
                          Last edited by delvish; 2011-04-07, 17:57.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • lynx_lynx
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.03
                            • 119

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            I jakich przy produkcji kawy rozpuszczalnej.

                            Jaką się chemie sypie, że z ziarenek robi się kawa rozpuszczalna.

                            P.S. a skąd ty wiesz, że wikipedia a nie program popularno-naukowy w TV o produkcji kawy rozpuszczalnej?
                            Liofilizacja była tylko przykładem że można zrobić z jedzenia szit i pochwalić się na opakowaniu, że jest bez konserwantów, ale oczywiście zapomniałem, że na forum są sami biotechnolodzy i wiedzą lepiej Ponadto nigdy nie twierdziłem, że utrwalanie chemiczne stosuje się podczas mikrofiltracji- co za bzdura. Twierdzę, że istnieją możliwości chemicznego utrwalania piwa, tak jak ma to miejsce w przypadku innych produktów spożywczych. Wskazuje na to, jak w przypadku kasztelana, jego nienaturalnie długi okres przydatności do spożycia oraz wypowiedź (cytowana przeze mnie wcześniej) uznanego piwowara zamieszczona w poważnej gazecie. Może to nie wiele argumentów, ale jedyne kontrargumenty , które przeczytałem to :"nie masz racji bo my wiemy lepiej"

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #44
                              Więc napisz w końcu w jaki sposób, i na którym etapie produkcji oraz co się dodaje.

                              Jaka to jest poważna gazeta?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedzi
                                Liofilizacja była tylko przykładem że można zrobić z jedzenia szit i pochwalić się na opakowaniu, że jest bez konserwantów, ale oczywiście zapomniałem, że na forum są sami biotechnolodzy i wiedzą lepiej Ponadto nigdy nie twierdziłem, że utrwalanie chemiczne stosuje się podczas mikrofiltracji- co za bzdura. Twierdzę, że istnieją możliwości chemicznego utrwalania piwa, tak jak ma to miejsce w przypadku innych produktów spożywczych. Wskazuje na to, jak w przypadku kasztelana, jego nienaturalnie długi okres przydatności do spożycia oraz wypowiedź (cytowana przeze mnie wcześniej) uznanego piwowara zamieszczona w poważnej gazecie. Może to nie wiele argumentów, ale jedyne kontrargumenty , które przeczytałem to :"nie masz racji bo my wiemy lepiej"
                                Kasztelan jest mirkofiltrowany. Dociera to do Ciebie? To jest utrwalanie mechaniczne. Nie potrzeba go konserwować chemicznie. Polskie prawo wymaga, żeby konserwanty umieszczać na etykiecie, więc gdyby go konserwowali to trzeba by malutką czcionką coś o tym napomknąć. Zrozum - uważamy, że Kasztelan jest bardzo słabym piwem. Ponadto uważamy, że mikroflitracja nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo wyjaławia piwo także ze smaku, ale nie będziemy powtarzać kretynizmów o chemicznej konserwacji piwa, robieniu piwa z koncentratu przywiezionego z zagranicy, dodawaniu spirytusu i byczej żółci bo to są po prostu bzdury.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X