Myślę, że spokojnie można znaleźć badania o podobnym wpływie regularnie spożywanego alkoholu (a więc i piwa) na ciężarne. Czy zatem piwo to g**?
Aspartamtaramtamtam
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziPrzestań się ośmieszać. W 2007 roku światowy rynek aspartamu wynosił ca. 17 tys. ton i był warty 637 mln USD (źródło). I to jest mniej więcej tyle co przychody KP w 2009 r. Oczywiście możesz dalej kontynuować swoje farmazony o kwadrylionach USD zysku z produkcji słodzika i globalnym apsartamowym szwindlu megahiperduper korporacji. Chętnie poczytam.
Aspartam jest szkodliwy i udowodniono to już wielokrotnie. Poczytaj literaturę naukową a nie etykietkę słodziku. Branża jego produkcji rozwija się doskonale i co roku zwiększa swoje zyski i to jest miliardowy biznes. Nie wiem czego tu można nie rozumieć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że spokojnie można znaleźć badania o podobnym wpływie regularnie spożywanego alkoholu (a więc i piwa) na ciężarne. Czy zatem piwo to g**?
Na alkoholu, na papierosach, na lekach przeczytasz informację o szkodliwości etanolu i nikotyny na zdrowie i rozwój płodu. Takiego napisu niestety nie przeczytasz na opakowaniu Coca-Coli light lub innego świństwa bez cukru. Pytanie brzmi: DLACZEGO?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziUdowodnij to.
25 gramów czystego etanolu spożyte w piwie (0.5l, 5%alk.) wraz posiłkiem bogatym w tłuszcze (proste i złożone) spowoduje, że część z całej masy alkoholu zneutralizuje się jeszcze w żołądku. To dlatego śledzia dobrze zapić wódą a wódę zagryźć śledziem i to dlatego do mycia szyb w samochodzie po komarach używa się alkoholu. Alkohol rozpuszcza tłuszcze, tłuszcz neutralizuje alkohol. Nawet ktoś kto miał tróję z chemii to wie, chyba że ściągał.
Zatem, CZĘŚĆ alkoholu zostanie zneutralizowana przez tłuszczowce jeszcze w przewodzie pokarmowym, a pozostała część zanim trafi do krwiobiegu zostanie strawiona/spalona/zneutralizowana przez enzymy i wątrobę. Wątroba uszkodzona czy też zatruta umiarkowaną ilością alkoholu się ZREGENERUJE. To udowodnione naukowo! Nie napiszę, że to co mimo wszystko trafi do krwi jest zbawienne, bo popełniłbym herezję, ale nie oddziałuje tak szkodliwie na mózg jak ester METYLOWY cząsteczki aspartamu, który powoduje całe mnóstwo szkód i chorób od A do Z.
Osoby, które regularnie do głównego posiłku piją małe piwo lub też lampkę wina mają o wiele więcej do zyskania niż stracić może osoba regularnie pijąca napoje z aspartamem.
Koniec tematu z mojej strony.
zdrowia wszystkim,
Tomek
Comment
-
-
Grothesk, proszę Cię, odpuść sobie juz ten aspartam i daj ludziom zyć. Ja piję, palę, codziennie wpieprzam chemię w iluś tam produktach spożywczych, kolejna w napojach, wdycham kolejne trucizny ale nie narzekam jak Ty.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziGrothesk, proszę Cię, odpuść sobie juz ten aspartam i daj ludziom zyć. Ja piję, palę, codziennie wpieprzam chemię w iluś tam produktach spożywczych, kolejna w napojach, wdycham kolejne trucizny ale nie narzekam jak Ty.
dużo zdrowia dla Ciebie,
Tomek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem akurat PU jest lepsze od wielu bezgoryczkowych lagerów z naszych małych browarów. A pogorszyć to się może każde piwo i z małego i z dużego browaru. Wystarczy prześledzić oceny piwa Żywe z Bielkówka, od euforii na początku po lament w ostatnich latach.
Przypadki chodzą po ludziach, po browarach jak widać także.
Tomek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziPokazują jak uboga i skromna jest to gałąź przemysłu skoro już wtedy warta była 3/4 miliarda dolarów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziNie pisałem nigdzie o kwadrylionach dolarów więc nie imputuj mi proszę czegoś, co nie padło z moich ust.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziCzy to jest czy nie jest szwindel nie dowiesz się z takim podejściem, bo z góry założyłeś, że cały świat i wszystkie korporacje są prawe i moralne, dbają o środowisko i o człowieka. Szczególnie te z branży farmaceutycznych i chemicznych. Nie wiem czy to dziecięca naiwność czy brak wiedzy, że kwestionujesz tak elementarne rzeczy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziBranża jego produkcji rozwija się doskonale i co roku zwiększa swoje zyski i to jest miliardowy biznes. Nie wiem czego tu można nie rozumieć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziale nie oddziałuje tak szkodliwie na mózg jak ester METYLOWY cząsteczki aspartamu, który powoduje całe mnóstwo szkód i chorób od A do Z.
Twojej wiedza na temat zagadnienia, o którym podjąłeś dyskusję ogranicza się do tego, że wiesz, że wątroba posiada zdolność regeneracji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziPoza tym, alkohol etylowy mimo wszystko powoli się trawi a wątroba się regeneruje a jak mózg siądzie to amen.
I tym optymistycznym dla ciebie akcentem kończę to podsumowanie twoich tez.Last edited by delvish; 2011-08-29, 11:41."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
No i kolejna dyskusja o niczym. Kolejna nieskończona bitwa na argumenty i łapanie za słówka. Z przykrością stwierdzam, że coraz mniej wątków na browar.biz nadaje się do śledzenia bo większość dyskusji przeradza się albo w wielokrotnie wałkowany temat w stylu "ja wiem lepiej jakie piwo powinny robić nasze browary i po ile je sprzedawać" albo, tak jak tutaj, w dywagacje na temat zupełnie nie związany tytułem wątku. Jaki ma związek szkodliwość aspartamu z bojkotem Korebu i EDIego, zupełnie nie mam pojęciaLast edited by Sokół83; 2011-08-29, 12:11.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziMasz problemy z ułamkami. Niespełna 2/3 to nie 3/4. To mniej więcej poziom podstawówki.
W internecie są tony informacji na temat samego aspartamu, badań nad nim, jak i ciekawe szczegóły dotyczące samego rynku słodzików. Ta sama organizacja, na którą się powołujesz źródłem, że CZTERY lata temu wyceniła rynek na DWIE TRZECIE MILIARDA dolarów w swoim innym - nowszym raporcie (m. in. tutaj: http://www.leatherheadfood.com/stevi...-food-research) napisała, że (zaledwie) pomiędzy latami 2007 a 2009 wartość rynku wzrosła o 19%. Policz sobie panie mądry czy uzbiera się wspomniany przeze mnie (przysłowiowy) miliard czy nie. A co było i będzie jeszcze przez kolejne lata? To nie jest branża, która może stracić. Dopóki mOndrzy urzędnicy będą wydawać zgody na obrót i użycie takich świństw a koncerny będą na tym zarabiały krocie, dopóty proceder ten będzie miał miejsce.
Wartość samego rynku słodzików to może być i SKROMNY miliard dolarów. Niech Ci będzie! Uwzględnij jedynie, że ponad 5000 produktów - od napojów, cukierków a na ciastach nawet kończąc bazuje na aspartamie. TO JEST DOPIERO RYNEK! Pomyśl sobie co by było gdyby nagle jednego dnia ktoś zakazał prawnie dodawać jakiekolwiek substancje słodzące do produktów? Ani to koncerny produkujące słodziki, ani jeszcze większe koncerny produkujące żywność i używające np. aspartamu nie pozwolą sobie na to... To zbyt rozległa branża i zbyt wielkie pieniądze wchodzą w grę i nie ma znaczenia czy nazwiesz to milionami czy ja miliardami.
Pisz co chcesz. Wierz w co chcesz. Jak dla mnie to możesz nawet karmić tym własne dzieci i głosić teorie, że firmy te klepią biedę a aspartam to dar nauki dla ludzkości aby nie było tyle zachorować na cukrzycę. Ja tego nie kupię, dosłownie i w przenośni.
Temat uważam za wyczerpany.
Comment
-
-
Mason - możesz zacząć od obejrzenia tego: http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
W #15 podąłem przykładowy link (pierwszy lepszy) do badań na 60 tys ciężarnych Dunek.Last edited by Pendragon; 2011-08-29, 16:35.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Kolejny artykuł: http://lepszezdrowie.info/Gorzka_prrawda.htm
I inny: http://jmte.zigzag.pl/Dolegliwosci.htm
(The Sunday Times z 27.02.2000):
Aspartam, sztuczny słodzik zawarty w najlepiej sprzedających się produktach, takich jak NutraSweet, Equal, dietetyczna Coca-Cola i dietetyczna Pepsi-Cola, zostały uznane za niebezpieczny a nawet toksyczny, w raporcie sporządzonym w latach osiemdziesiątych przez największych producentów napojów orzeźwiających, tych samych, którzy obecnie zakupują go tonami i dodają do swoich dietetycznych napojów.
Dokument ten został ujawniony tydzień temu na mocy Ustawy o Wolności Informacji. W ślad za tym naukowcy z King’s College’u w Londynie postanowili przeprowadzić badania pod kątem przypuszczalnego związku między spożywaniem aspartamu i powstawaniem guzów mózgu.
Ten trzydziestostronicowy raport na temat aspartamu został sporządzony na zlecenie amerykańskiego stowarzyszenia napojów orzeźwiających (National Soft Drinks Association; w skrócie NSDA), którego zarząd składał się w owym czasie z przedstawicieli firm Coca-Cola i Pepsi. Raport ten został opracowany jeszcze przed oficjalnym dopuszczeniem aspartamu do spożycia w Stanach Zjednoczonych.
W raporcie czytamy: „Sprzeciwiamy się dopuszczeniu aspartamu do nieograniczonego wykorzystywania w napojach orzeźwiających”. Dalej następuje wyliczenie sposobów, w jakie aspartam wpływa na chemię mózgu, w tym na syntezę neurotransmiterów takich jak serotonina. Raport ostrzega, że aspartam może wpływać na funkcjonowanie mózgu, zmianę zachowania, a także pobudzać konsumentów do większego spożywania węglowodanów niwelując w ten sposób sens spożywania
dietetycznych napojów orzeźwiających.
Produkowany przez międzynarodowego giganta Monsanto aspartam i sprzedawany pod nazwą handlową NutraSweet jest dwustukrotnie słodszy od cukru i używany w wielupopu-
larnych niskokalorycznych, dietetycznych napojach i żywności. W rezultacie wielu badań został on uznany za „bezpieczny” i dopuszczony do spożycia zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i Europie.
Inne dokumenty uzyskane razem z raportem NSDA dowodzą, że amerykański
Urząd ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration; w skrócie FDA)
miał obawy co do bezpieczeństwa aspartamu, lecz mimo to dopuścił go do po-
wszechnego użytku.
(Źródło: dr Ralph G. Walton, The Center for Behavioral Medicine, Northside Medical):
Istnieją poważne wątpliwości co do wartości sponsorowanych przez przemysł badań syntetycznych związków chemicznych. Największe kontrowersje wzbudził aspartam. W celu ustalenia źródła finasowania badań aspartamu przeglądowi poddano ich wyniki opublikowane głównie w literaturze medycznej. Okazało się, że spośród 166 badań, które dotyczyły bezpieczeństwa spożywania tego produktu przez człowieka, 74 były sponsorowane przez źródła związane z Nutrasweet Company, natomiast 92 wykonały placówki niezależne. Wszystkie badania sponsorowane przez producentów aspartamu wykazały, że jest on nieszkodliwy, podczas gdy w 92 procentach badań przeprowadzonych przez niezależne zespoły stwierdzono, że aspartam wywołuje różnorakie komplikacje. Bibliografa dostarczona przez Nutrasweet Company obejmuje szereg badań o wątpliwej wartości i wiarygodności, poza tym te same badania cytowane są wielokrotnie – nawet sześć razy.
Dla żądnych wiedzy wszystko o aspartamie na http://dorway.com (po angielsku).
Wiedza istnieje, a co z nią zrobi każdy z Was....
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziGrothesk - masz jakieś dowody na szkodliwość aspartamu? Piszesz o wynikach badań, ale gdzie są te wyniki, skoro tak chętnie się na nie powołujesz to pewnie masz je pod ręką. Zapodaj, chętnie poczytam
Wpisz w googlach "aspartam" (możesz dla checy do wyrazu dodać dowolny słowotwór jak "trucizna, rak, szkodliwy" etc.) i przejrzyj, dosłownie przejrzyj pierwszych 10 stron - i tych super spiskowych i tych, typowo medycznych. Sam w pewnym momencie zwątpisz, szczególnie po lekturze tych medycznych, i będziesz się zastanawiał kto ma rację. Naukowcy opłacani przez wynalazców specyfiku czy niezależni badacze nie mający nic wspólnego z korporacją i jej patentem. Ja, dziwnym sposobem, nie bardzo wierzę korporacji Monsanto, która... zleciła i opłaciła badania przed przyznaniem koncesji. Sprawdź też kim w całej historii był Donald Rumsfeld. To bardzo ciekawa historia z morałem lub przypadek nieprawdopodobnego zbiegu okoliczności. Szczególnie z chronologią przyznania koncesji i kariery zawodowej tego sianownego pana z Nowego Jorku.
Sam wyciągnij wnioski, poszperaj w źródłach. To naprawdę ciekawy temat.
Jeśli twierdzisz, że bredzę lub nie masz ochoty czytać, pójdźmy na łatwiznę i to samo zrób, ale na YouTube. Obejrzyj 10 dowolnych filmów - i tych naukowych po 20 minut i tych króciutkich po kilka minut - tzw. konspiracyjnych. Pewna rzecz będzie dla nich wspólna. Sprawdź jaka.
A jeśli kompletnie nie chce Ci się nic szukać, to obejrzyj proszę chociaż ten dokument, publikowany jakiś czas temu w stacji Planete:
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Sam wyciąnij wnioski. Ja nic nie mówię.
Miłego czytania i oglądania.
Idę wypić kawę... z cukrem!
Tomek
Comment
-
-
Wielomiliardowe lobby producentów aspartamu ukrywa fakt, że hitlerowcy mordowali Żydów nie Zyklonem B, a właśnie aspartamem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi... Raport ostrzega, że aspartam może wpływać na funkcjonowanie mózgu...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi... Dalej następuje wyliczenie sposobów, w jakie aspartam wpływa na chemię mózgu, w tym na syntezę neurotransmiterów takich jak serotonina...
A twarde fakty są takie, że około 5 tys. Polaków rocznie traci życie w wyniku wypadków na drogach, a nie słyszałem o żadnym przypadku śmierci z powodu użycia aspartamu. Może coś przeoczyłem, ale czy przypadkiem nie należałoby zakazać używania samochodów?
Comment
-
Comment