Aspartamtaramtamtam

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedzi
    Nieładnie to jest nie odpowiedzieć na zadane wcześniej pytania.
    Skoro może poprawić ci to samopoczucie, to proszę bardzo.

Czy kiedykolwiek zapoznałeś się z wynikami różnych niezależnych badań lub słyszałeś jakiekolwiek nieprzychylne komentarze i uwagi ludzi nauki dotyczące aspartamu, glutaminianu sodu i szczuczynych barwników dodawanych do żywności? .
    Słyszałem i zapoznawałem się.
    Czy jesz regularnie produkty z aspartamem (i innymi słodzikami) a także z benzoesanem sodu, sorbinianem potasu?
    Staram się unikać, ale mam jednocześnie świadomość, że chcąc-niechcąc spożywam te substancje regularnie.
    Czy Ty swojemu dziecku kupujesz colę light? Odpowiedz.
    Nie kupuję dziecku coli light.
    Naprawdę odpowiedzi na te są dla ciebie tak ważne?
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Żaden z pięciu pieniaczy z góry nawet nie miał cywilnej odwagi podpisać się imieniem. Tacy z was gieroje.
      No weź chłopie nie pitol. Akurat ja się nigdzie nie kryję ze swoim imieniem i nazwiskiem, ale po to wymyślono nicki, żebym nie musiał podpisywać się wszędzie Tomasz Kopyra. Krzysiu też występuje pod imieniem, nazwisko łatwo ustalić , więc nie wiem jak tych 5 naliczyłeś. Sam zresztą się nie podpisujesz nazwiskiem. Także zakończmy tę dyskusję, bo do niczego ona nie prowadzi.
      blog.kopyra.com

Comment

• chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

Buahahahahaaaaa, kolega Grothesk obraził się
        Dobra, idę zaczadzić się aspartamem i gazem głupkowym. W domku czeka na mnie obiad z glutaminianem sodu
        Last edited by chemmobile; 2011-08-30, 13:39.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
          I tak kiedyś umrzemy
          Już wczoraj o tym pisałam, ale wg Grotheska my najwyraźniej umrzemy tą złą śmiercią

Przy okazji tak się chłop zacietrzewił, że właśnie się dowiedziałam, że my tu ogólnie jesteśmy niewolnikami korporacji, żremy aspartam i fast foody, o odżywianiu nie mamy bladego pojęcia i idziemy jak owce na rzeź
          Widać od razu, że kolega Tomek wpada na forum raz na jakiś czas i nas nie zna, bo by takich dyrdymałów nie wypisywał.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

Dajcie chlopakowi juz spokoj, intencje mial dobre.
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Co nie piją i nie palą, bardzo zdrowi umierają.

A i B Strugaccy
              blog.kopyra.com

Comment

• Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

Poza tym, z anonimami nie rozmawiam a żaden z was nie miał nawet cywilnej odwagi się podpisać chociażby imieniem.
                Czy to znaczy, że nie będziesz już w ogóle się wypowiadał na forum? Tutaj mało kto się podpisuje imieniem, tak to bywa na forach.

Te całe "niezależne badania" przypominają mi trochę sprawę rzekomego związku autyzmu ze szczepieniami.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wiem czy przez przypadek czy nie, ale Monsanto użyło do tego genetycznie modyfikowanej bakterii
                Co nie ma żadnego związku z czymkolwiek, bakteryjnego DNA nie ma w gotowym produkcie.

A tutaj pierwsza z brzegu informacja o tym co to g** wywołuje. O dziwo badania były sponsorowane przez EU.
                Z artykułu nie wynika, że to właśnie aspartam jest czynnikiem sprawczym. Skoro kobiety piły dużo gazowanych produktów light, to najprawdopodobniej ich dieta była nieodpowiednia. Żywiły się produktami nie zawierającymi składników odżywczych i oto skutki. Dopiero pełna analiza diety i warunków w jakich owe kobiety żyły może dać odpowiedź na pytanie co było decydującym czynnikiem.

A, źródła z YouTuba to żadne źródła. Są tak samo wiarygodne jak filmiki przekonujące, że chemtrails to wielkie zagrożenie dla ludzkości. Skoro są badania, to są także publikacje.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• ucho
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.05
                  • 500

Na początku był głód...
                  Polecam http://www.browar.biz/forum/showthre...248#post981248

Comment

• Grothesk
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedzi
                    Na początku był głód...
                    Polecam http://www.browar.biz/forum/showthre...248#post981248
                    Do czego pijesz w tym momencie?

Comment

• ucho
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.05
                      • 500

Do czego pijesz w tym momencie?
                      Do tego, że nie jesteś aż takim sekciarzem pokarmowym, żeby nie zjeść parówki z ketchupem.
                      Last edited by ucho; 2011-08-30, 19:02.

Comment

• Grothesk
                        • 2005.11
                        • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ucho Wyświetlenie odpowiedzi
                        Do tego, że nie jesteś aż takim sekciarzem pokarmowym, żeby nie zjeść parówki z ketchupem.
                        Ciekawe. Przecież to Wy pisaliście o mnie per histeryk, szaleniec, dewot... Ja siebie tak nie określiłem a już na pewno nie napisałem nigdzie, że nie zdarzyło mi się w życiu spróbować parówki z najtańszym chyba keczupem na rynku.

To co wtedy napisałem to prawda. Stronię od sztuczności, szczególnie od dodatków typu sosy z farbkami i aromatami i wzmacniaczami smaku. Od kilku miesięcy jem coraz mniej mięsa i zmieniłem zupełnie swoje nawyki żywieniowe.

Zaraz wybitni chemicy i filozofowie browarbizu napiszą, że zagrożeń jest więcej w życiu niż tylko dodatki do żywności. To prawda. Tylko dowcip polega na tym aby być świadomym tych zagrożeń i minimalizować je a nie potęgować. Eliminując jak największą ilość szkodliwych substancji z pożywienia zwiększamy swoje szanse, tak - szanse! na dłuższe i zdrowsze życie. A to czy kogoś rozjedzie samochód czy porazi prąd za 50 lat to już inna sprawa. Nie każdy musi umrzeć na raka dwunastnicy albo mieć 60 kilo nadwagi, bo całe swoje życie żarł gówno.

pozdrawiam wieczornie z zimnego Poznania,
                        Tomek

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

Mieszkańcy Poznania - spotkajcie się wreszcie na piwie - zanim Grothesk nam zdziczeje doszczętnie
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

Od kilku miesięcy jem coraz mniej mięsa
                            Mozesz mi wyjasnic dlaczego?
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

Kiedyś ludzie jedli mniej mięsa, nie było konserwantów, słodzików, poprawiaczy smaku, woda nie była zatruta chemią, powietrze też. I jakoś umierali młodo.

Comment

• Grothesk
                                • 2005.11
                                • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mozesz mi wyjasnic dlaczego?
                                Odpowiadam na pytanie.
                                Nie jadam mięsa w dużych ilościach ze względów zdrowotnych, ideologicznych, ekonomicznych i praktycznych. Ograniczyłem się jedynie do białego drobiu oraz wybranych gatunków ryb - dwa lub trzy razy w tygodniu. Wołowiny nie jadam w ogóle, a wieprzowinę pięć razy do roku, od święta lub w gościach.

Mam prawidłową wagę ciała oraz indeks BMI odpowiedni do wzrostu, tablicowe ciśnienie i poziom cukru we krwi w granicach normy. Od dwóch lat nie chorowałem nawet na przeziębienie, nie zażywam żadnych leków ani witamin (nawet profilaktycznie). Piję za to zieloną herbatę, wodę mineralną, soki, kawę rano. Wpieprzam czosnek i cebulę z własnego wysiewu, do tego owoce leśne i przetwory, wiejskie jajka, sałata, pomidory, ogórki z własnego ogródka, ziemniaki od zaufanego rolnika. Olej tylko słonecznikowy, do tego majonez własnej produkcji. Nie żrę po osiemnastej, a jak jem coś konkretniejszego to zdarza mi się popić to odrobiną wina lub piwa aby lżej się trawiło. Nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń czy doktoratu z dietetyki aby żyć i jeść smacznie, zdrowo i lekko.

Proste jak drut.

Tomek

Comment

Przetwarzanie...
                                X