najlepsze piwa na grzańca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Besko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 317

    najlepsze piwa na grzańca

    Może ktoś z kolegów jest doświadczonym grzańczarzem i wie jaki typ piw jest najlepszy na grzańce, chodzi mi czy to ma być jasne, ciemne, porter, pszeniczne, mocne, miodowe itp.

    Także zapytam o najlepszą gotową mieszankę przypraw grzańczych, tu chodzi mi o nazwy firm.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Moim faworytem było Irlandzkie mocne, ale dawno go nie próbowałem.

    Gotowych mieszanek nie stosuję. Dodaję łyżkę miodu, dwa goździki, szczyptę cynamonu, pół cienkiego plasterka imbiru i czasami odrobinę skórki pomarańczowej.

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      Browarzyciel pisał o koźlaku jako przykład idealnego piwa na grzańca.
      Ale Ty Nie bądź unijny, bądź indywidualny
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment


      • #4
        najlepsze pszeniczne

        Comment

        • VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

          #5
          Moim zdaniem piwo powinno być ekstraktywne i raczej słodowe niż mocno goryczkowe. Kiedyś używałem Warki Strong albo Okocimia Mocnego ale dzisiaj te piwa się już do niczego nie nadają.
          Spróbowałbym z Lwówkiem Ratuszowym czy Mocnym Ciechanem.
          Nie używam nigdy gotowej mieszanki. Miód, laski wanilii, goździki, cukier, imbir, gałka muszkatołowa w najróżniejszych układach i kombinacjach.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          • Cez
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1789

            #6
            Spróbowałbym ze 'Świątecznym' z Olsztyna.
            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
              Spróbowałbym ze 'Świątecznym' z Olsztyna.
              Chciałbyś je podgrzać?
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • Cez
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 1789

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                Chciałbyś je podgrzać?
                Gdybym nie chciał, to bym nie pisał. Może warto zrobić eksperyment.
                Do zwykłego grzańca z goździkami itp. wystarczy przyzwoite jasne piwo.
                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gdybym nie chciał, to bym nie pisał. Może warto zrobić eksperyment.
                  Do zwykłego grzańca z goździkami itp. wystarczy przyzwoite jasne piwo.
                  Piłem na zimno, niczym nie zachwyciło.
                  Myślę, że z grzanym będzie to samo.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • TeDy_beer
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.06
                    • 283

                    #10
                    To ja coś zacytuje:
                    "Boga nie ma, ale jeśli istnieją grzechy, to pierwszym grzechem głównym jest grzane piwo" - Pavel Trojan.
                    AMEN i :stout:
                    Browar Domowy Małe Ale
                    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Z zimowego obozu w Kozlim Rohu: grzaniec po czesku.
                      składniki: piwo jasne, rum, cukier, masło, ognisko i pręt żelazny.

                      Piwo podgrzewać na ogniu, aż zacznie "rosnąć". Wtedy zamieszać je rozpalonym do czerwoności prętem żelaznym. Dodać trochę masła, rumu i cukru, wymieszać.
                      Przy -15 stopniach C - doskonałe.

                      Comment

                      • BrowarkaHa
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.12
                        • 1

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Także zapytam o najlepszą gotową mieszankę przypraw grzańczych, tu chodzi mi o nazwy firm.
                        Z mieszankami jest pewien problem. Otóż wiele z nich (większość?) zawiera w swoim składzie cukier. Może to i dobre, bo słodkie i łatwe, ale dla mnie to nie jest prawdziwy grzaniec. Grzaniec to ma być piwo i przyprawy, takie prawdziwe, naturale, a nie bryłka ecośtam o smaku rumu.

                        Tydzień temu byłam na zimowym ognisku w lesie. Ktoś przytaszczył garnuszek do podgrzewania na ogniu (no dobra, obok ognia, bo garnuszek miał krótkie nóżki, a ognisko było ogromne). I cały wieczór robiliśmy grzańca. Z czego ? Ano z mieszanki, która ma dwie podstawowe zalety:

                        - same naturalne składniki, brak cukru;
                        - duże kawałki przypraw, tak że każdy mógł wybrać z czym chce grzańca a z czym nie (dla mnie to niewyobrażalne, ale nie każdy lubi np anyż )

                        a i wygląda cudnie, z tym że nie umiem dodać zdjęcia, wklejam więc link:

                        [admin: ciach]
                        Last edited by ART; 2012-12-15, 18:03.

                        Comment

                        • TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

                          #13
                          Pół litra Porteru (ja stosowałem Okocimski), duża łyżka miodu, szczypta cynamonu i dwa kieliszki ciemnego rumu (Stroch 80%). Pycha. Solidnie rozgrzewa

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            Tatra Grzaniec
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tatra Grzaniec
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X