Dawne zakąski do piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dekant1200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.01
    • 110

    #1

    Dawne zakąski do piwa

    Może ten post powinien być w historii, ale... co jedli, przegryzali, czy czym zakąszali piwko dolnośląscy smakosze piwka w międzywojniu?
    Jeśli w Wojcieszowie (kiedyś Kauffung) to pewnie i w okolicy, czyli nic nowego - też golonka (Schweinshaxe) pieczona, czy (Eisbein) długo gotowana. Obydwie wersje z podawaną z musztardą lub chrzanem. W innych regionach dochodziło do łączenia dań, czyli najpierw gotowanie potem podpiekanie. I teraz ta rewelacja(?) - a do tego gotowany groch, fasola lub tłusta kapusta. Takiego zestawienia tu nie widziałem
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19302

    #2
    Czytałem ostatnio "Smaki Dwudziestolecia" Maji Łozińskiej. Jest tam sporo wymienionych potraw z tego okresu, choć z tego rejonu nic nie zapamiętałem. Polecam przeczytać jeśli interesuje cię ten temat.

    Comment

    • Sylwek8
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 14

      #3
      W czasach PRL ojciec z dziadkiem zabierali mnie do knajpy jak byliśmy na wczasach i miałem za zadanie zjadanie ich zakąsek do piwa które były obowiązkowo podawane
      Żółty ser.
      pyszne sałatki

      Comment

      • proKrystian
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2016.12
        • 8

        #4
        Nie bez powodu supermarkety sprzedają kąski piwosza w postaci wędzonych mies. Chyba było coś an rzeczy, ze szlachta przepijała tłuste, mięsne potrawy piwem. To tak w sumie na bogato, a my dzisiaj jedynie jakieś suche, słone chipsy i popcorn od święta.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Szlachta tłuste i mięsne potrawy przepijała głównie winem (sławnym węgrzynem), którego import był w pewnych okresach tak olbrzymi, że zagrażał bilansowi płatniczemu kraju. Piwo było napojem hołoty, służby i chłopstwa, ewentualnie do śniadania na kaca.

          Comment

          • PaPe
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.03
            • 176

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Szlachta tłuste i mięsne potrawy przepijała głównie winem (sławnym węgrzynem), którego import był w pewnych okresach tak olbrzymi, że zagrażał bilansowi płatniczemu kraju. Piwo było napojem hołoty, służby i chłopstwa, ewentualnie do śniadania na kaca.
            Krzysiu,
            ostatnio coś mały ruch na forum, więc dla podtrimania razgawora spytam, czy wiesz jaki to był import, ilość szlachty i spożycie?
            Już nie pamiętam swoich wyliczeń (mogę jeszcze raz w razie czego), ale w 15 i 16 w. starczyło by go (1 butelka tygodniowo) dla około 10% szlachty, jeżeli dobrze kojarzę.

            Comment

            • Aldonka89
              Gość
              • 2019.08
              • 9

              #7
              Hahaa no tak szlachta na pewno warzywek nie spożywała do piwa, zdecydowanie mięcho było na topie

              Comment

              • Rafaell
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2023.06
                • 6

                #8
                Odświeżę troszkę wątek. Do piwa uważam, że idealan jest golonka z zasmażaną kapustą kiszoną :P Koniec

                Comment


                • e-prezes
                  e-prezes commented
                  Editing a comment
                  Tylko, że piwo jest wtedy dodatkiem, bo nie wiem czy da się zmieścić więcej niż jedno

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                dadek
                Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                2024-10-14, 01:47
              • dadek
                Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                dadek
                Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                2024-10-04, 23:49
              • Prusak
                Wielka Brytania, Glocuester, Fox's Kiln West Quay, The Docks, Gloucester Brewery
                Prusak
                Browar z wyszynkiem w budynku dawnych magazynów i spichrzów portowych. Lokal dwupoziomowy: na dole większa sala z ławami i barem, a także sklep, w któym dostępna jest cała produkcja browaru w puszkach, tudzież trunki współpracującej destylarni, na górze toalety i mni-ściana piwna, coby...
                2024-08-29, 18:26
              • pebejot
                Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                pebejot
                Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                2024-08-20, 22:27
              • dadek
                Słowacja, Košice, Hlavná 66, Pivovar Hostinec
                dadek
                Już przy wejściu do Hostinca możemy przeczytać, że oto wchodzimy do najstarszej knajpy w Słowacji nieprzerwanie funkcjonującej od 1542 roku. Może tak i jest bo mieści się ona w samym centrum košickiej starówki naprzeciwko Teatru narodowego, natomiast browar ruszył w Hostincu w sierpniu...
                2018-07-22, 03:10
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...