Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko
Wyświetlenie odpowiedzi
O wyższości przypraw świeżo mielonych nad tymi z torebki
Collapse
X
-
O wyższości przypraw świeżo mielonych nad tymi z torebki
Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziUżywa mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej prosto z torebki, a dopieprza się do innych o kształt cukierniczki na stole.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJak rozumiem, Ty używasz, swieżych, prosto z krzaczka?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJak rozumiem, Ty używasz, swieżych, prosto z krzaczka?
Pieprz ziarnisty mielę w młynku tuż przed przyprawieniem, a gałkę muszkatołowłą (nasiona) scieram na tarce prosto do potrawy.
Nawet R. Makłowicz który twierdzi że nie jest kucharzem, że ma dwie lewe ręce, zawsze podkreśla jaką wagę mają przyprawy świeżo mielone.
Oczywiście każdy ma wybór i może stosować pieprz, gałkę... już zmieloną i zapakowaną w torebeczkę, jak nie widzi różnicy w smaku i aromacie.Last edited by Gringo; 2013-03-08, 08:33.
Comment
-
-
Tak to sobie można ścierać w domu robiąc obiad/kolację, nie wyobrażam sobie aby w restauracjach ścierali notorycznie takie ilości pieprzu czy innych przypraw, które są potrzebne na tą chwilę.
Tak samo jak nie wyobrażam sobie aby w każdej restauracji koszyczek przypraw na stole zawierał świeżo starte przyprawy.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
A co to za problem, ile tego pieprzu czy gałki trzeba do jednej potrawy ? dziaiaj młynek elektryczny kosztuje przysłowiowe kilka złotych. Jak restauracja stosuje zleżałe zmielone wcześniej przyprawy to mogę mieć tylko podejrzenia że z pozostałymi produktami obchodzi się podobnie.
W kawiarni jak zrobią ci kawę ze zleżałej zmielonej kawy zamiast świeżo zmielonej to też cię to nie ruszy ?Last edited by Gringo; 2013-03-08, 09:06.
Comment
-
-
Beciku - nie zgadzam się kompletnie. To o czym piszesz może funkcjonować w barze ale w dobrej restauracji przyprawy powinny być mielone na świeżo, lub podawane w postaci nie zmielonej (w dobrej restauracji dostaniesz bazylię zerwaną na świeżo w postaci listka a nie w formie zmielonej)."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziA co to za problem, ile tego pieprzu czy gałki trzeba do jednej potrawy ? dziaiaj młynek elektryczny kosztuje przysłowiowe kilka złotych. Jak restauracja stosuje zleżałe zmielone wcześniej przyprawy to mogę mieć tylko podejrzenia że z pozostałymi produktami obchodzi się podobnie.
W kawiarni jak zrobią ci kawę ze zleżałej zmielonej kawy zamiast świeżo zmielonej to też cię to nie ruszy ?
Panowie, popadacie z jednej skrajności w drugą, jesli mi znajdziecie knajpę gdzie do każdej potrawy przyprawy są świeżo mielone (pieprz, gałka, papryka ostra, słodka, szafran, oregano, kmin etc) to gratuluję. Adresy proszę.
Przyprawy ze świeżo otwartych torebek nie są zwietrzałe.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Parkowa i Fama Milicz.
Z tą mieloną świerzo paryką to trochę ochłoń.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi...jesli mi znajdziecie knajpę gdzie do każdej potrawy przyprawy są świeżo mielone (pieprz, gałka, papryka ostra, słodka, szafran, oregano, kmin etc) to gratuluję. Adresy proszę.
Nie wiem jak przygotowuje się potrawy kuchni w danej restauracji, tak samo jak nie wiem czy kucharze myją dokładnie rece po wyjściu z WC, nie patrzę im na ręce. Są pewne zasady w kuchni i każda szanujaca się restauracja z szefem kuchni na czele, powinna je stosować. Jak zauważyłem, nie stosuje tych zasad Pani Magda która uważa się restauratorkę wielkiego kalibru i pokazuje milionom widzów przed kamerami rażące błedy sztuki kulinarnej (o włosach jeszcze wspomniał Pancernik).
Obejrzyj inne programy kulinarne na dowolnym kanale, choćby Makłowicza, który czasami wchodzi do jakiejś restauracji aby szef kuchni zaprezentował coś flagowego. Zawsze w kuchni jest młynek i tarka.
Podobnie do przypraw, parmezan scieramy bezpośrednio na potrawę a nie trzymamy startego tydzień w lodówce. To są pewne zasady, jak ich ktoś nie stosuje to nie ma pojęcia o dobrej kuchni.
Ale wiem, sponsor kazali, to się zasady wsadzi w buty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziZ tą mieloną świerzo paryką to trochę ochłoń.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziTo jest skrajność, szafranu się nie mieli, a kmin zazwyczaj stosuje się w ziarnach.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Becik, kup w warzywniaku świeżą paprykę, zmiel ją lub zetrzyj i daj znać, jak wyszło i czy fajnie się tym sypie.
Przyprawy w miarę możliwości mielę lub rozcieram bezpośrednio przed dodaniem. Nie jest to specjalnie trudne, czasochłonne czy męczące korzystać z młynka do pieprzu, drugiego do kminku, jakiejś tareczki i moździerza do rozcierania innych przypraw. A to, co przed dodaniem i tak musi być ususzone (jak papryka czy kurkuma) sypię z torebki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziWedług Ciebie za kazdym razem powinno się otworzyć paczkę, wyjąć szczyptę i wyrzucić bo potem juz nie będzie aromatyczny?
W restauracjach które odwiedza Pani Magda w kilku odcinkach widziałem że zmielone przyprawy trzyma się w wielkich słojach, w kuchni pewnie kilkanaście razy dziennie ten słój się otwiera i zamyka, co ta przyprawa będzie warta po tygodniu, dwóch ?
Ona oczywiście te przyprawy wywala do kosza, jak przystało na restauratorkę, no ale zastępuje swoimi mielonymi tyle że w torebce.
Niezły OT, trzeba przenieść posty do Kulinariów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziNiezły OT, trzeba przenieść posty do Kulinariów.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment