O wyższości przypraw świeżo mielonych nad tymi z torebki
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl -
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pieprz ziarnisty mielę w młynku tuż przed przyprawieniem, a gałkę muszkatołowłą (nasiona) scieram na tarce prosto do potrawy.
Nawet R. Makłowicz który twierdzi że nie jest kucharzem, że ma dwie lewe ręce, zawsze podkreśla jaką wagę mają przyprawy świeżo mielone.
Oczywiście każdy ma wybór i może stosować pieprz, gałkę... już zmieloną i zapakowaną w torebeczkę, jak nie widzi różnicy w smaku i aromacie.Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2013-03-08, 08:33.Comment
-
Tak to sobie można ścierać w domu robiąc obiad/kolację, nie wyobrażam sobie aby w restauracjach ścierali notorycznie takie ilości pieprzu czy innych przypraw, które są potrzebne na tą chwilę.
Tak samo jak nie wyobrażam sobie aby w każdej restauracji koszyczek przypraw na stole zawierał świeżo starte przyprawy.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
A co to za problem, ile tego pieprzu czy gałki trzeba do jednej potrawy ? dziaiaj młynek elektryczny kosztuje przysłowiowe kilka złotych. Jak restauracja stosuje zleżałe zmielone wcześniej przyprawy to mogę mieć tylko podejrzenia że z pozostałymi produktami obchodzi się podobnie.
W kawiarni jak zrobią ci kawę ze zleżałej zmielonej kawy zamiast świeżo zmielonej to też cię to nie ruszy ?Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2013-03-08, 09:06.Comment
-
Beciku - nie zgadzam się kompletnie. To o czym piszesz może funkcjonować w barze ale w dobrej restauracji przyprawy powinny być mielone na świeżo, lub podawane w postaci nie zmielonej (w dobrej restauracji dostaniesz bazylię zerwaną na świeżo w postaci listka a nie w formie zmielonej)."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
A co to za problem, ile tego pieprzu czy gałki trzeba do jednej potrawy ? dziaiaj młynek elektryczny kosztuje przysłowiowe kilka złotych. Jak restauracja stosuje zleżałe zmielone wcześniej przyprawy to mogę mieć tylko podejrzenia że z pozostałymi produktami obchodzi się podobnie.
W kawiarni jak zrobią ci kawę ze zleżałej zmielonej kawy zamiast świeżo zmielonej to też cię to nie ruszy ?
Panowie, popadacie z jednej skrajności w drugą, jesli mi znajdziecie knajpę gdzie do każdej potrawy przyprawy są świeżo mielone (pieprz, gałka, papryka ostra, słodka, szafran, oregano, kmin etc) to gratuluję. Adresy proszę.
Przyprawy ze świeżo otwartych torebek nie są zwietrzałe.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Parkowa i Fama Milicz.
Z tą mieloną świerzo paryką to trochę ochłoń.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie wiem jak przygotowuje się potrawy kuchni w danej restauracji, tak samo jak nie wiem czy kucharze myją dokładnie rece po wyjściu z WC, nie patrzę im na ręce. Są pewne zasady w kuchni i każda szanujaca się restauracja z szefem kuchni na czele, powinna je stosować. Jak zauważyłem, nie stosuje tych zasad Pani Magda która uważa się restauratorkę wielkiego kalibru i pokazuje milionom widzów przed kamerami rażące błedy sztuki kulinarnej (o włosach jeszcze wspomniał Pancernik).
Obejrzyj inne programy kulinarne na dowolnym kanale, choćby Makłowicza, który czasami wchodzi do jakiejś restauracji aby szef kuchni zaprezentował coś flagowego. Zawsze w kuchni jest młynek i tarka.
Podobnie do przypraw, parmezan scieramy bezpośrednio na potrawę a nie trzymamy startego tydzień w lodówce. To są pewne zasady, jak ich ktoś nie stosuje to nie ma pojęcia o dobrej kuchni.
Ale wiem, sponsor kazali, to się zasady wsadzi w buty.Comment
-
Czemu, czy tylko pieprz ma być świeŻy? Papryka już nie? Gdzie tu konsekwencja? Albo wszystko ma być świeże albo nic. Nie wspominając o soli, która moze złapać wilgoć jak stoi w solniczce na stole. Ta tez powinna byc podawana świeża dla kazdego gościaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Nieważne, rozmawiamy chyba o świeżym produkcie, czy otwarty w paczce szafran czy kmin nie straci aromatu? Według Ciebie za kazdym razem powinno się otworzyć paczkę, wyjąć szczyptę i wyrzucić bo potem juz nie będzie aromatyczny?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Becik, kup w warzywniaku świeżą paprykę, zmiel ją lub zetrzyj i daj znać, jak wyszło i czy fajnie się tym sypie.
Przyprawy w miarę możliwości mielę lub rozcieram bezpośrednio przed dodaniem. Nie jest to specjalnie trudne, czasochłonne czy męczące korzystać z młynka do pieprzu, drugiego do kminku, jakiejś tareczki i moździerza do rozcierania innych przypraw. A to, co przed dodaniem i tak musi być ususzone (jak papryka czy kurkuma) sypię z torebki.Comment
-
W restauracjach które odwiedza Pani Magda w kilku odcinkach widziałem że zmielone przyprawy trzyma się w wielkich słojach, w kuchni pewnie kilkanaście razy dziennie ten słój się otwiera i zamyka, co ta przyprawa będzie warta po tygodniu, dwóch ?
Ona oczywiście te przyprawy wywala do kosza, jak przystało na restauratorkę, no ale zastępuje swoimi mielonymi tyle że w torebce.
Niezły OT, trzeba przenieść posty do Kulinariów.Comment
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
Collapse
-
Junior, Member i Senior poszły w odstawkę.
Wrzucone zapytanie w kierunku AI wypluło taki zestaw
...-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Cześć,
znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.
Jak...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Alk. 4, 9 %
E: 11, 9
Piwo o barwie średnogłębokiej, leciuteńko przymglone.
Piana grubopęcherzykowa, opadająca nie do obrączki tylko do utrzymującego się dość długo kożuszka, są regularne obrączki na opróżnianym szkle.
Wysycenie średnie.
Zapach świeżo...-
Channel: Niemcy
2024-09-16, 14:32 -
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Znany browar z Górnej Frankonii.
Pils chmielony świeżymi szyszkami chmielowymi - Spalter Select, Spalter Perle,
11% ekstr.
4,9% alk.
Niefiltrowane
https://www.brauerei-kundmueller.de/...runhopfen-pils
...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment