Jajecznica do piwa ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maryhh
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1895

    #16
    wszak nie była to jajecznica, ale głównym składnikiem były jajka.
    w niedzielę przyrządziliśmy taką zapiekankę.
    na patelni rozgrzewam olej potem robię podstawę (może być wyłożony szczelnie boczek, lub kiełbasa w plasterkach-ma być solidna), potem wlewam na to 5 jaj (ale nie roztrzepanych!) i czekam aż się białko zetnie. następnie wsypuję na to wszystko solidną warstwę utartego żółtego sera (może byc z domieszką pokrojonej szyneczki, lub pomidorka) i przykrywam i czekam.
    jak się wszystko zatopi, wykładam to na talerz (mogą być problemy, ale da się)
    no i potem najprzyjmniesza czynność (AM!)
    nieźle się komponowało z piwkiem
    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
    do lekkiej pracy jestem za ciężki"

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Jajecznica z grzybami prosto z lasu.... pycha, ale ciężkostrawne z rana, aczkolwiek przeżyłam
      Zaserwowali mi to dwa razy w Czechach po imprezie. Po tym doszłam do wniosku, że mam żołądek ze stali
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • piwo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.08
        • 810

        #18
        Tylko z kurkami inne grzyby odpadają ale to dla twardzieli żołądkowych faktycznie.

        Comment

        • jacek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2001.08
          • 210

          #19
          Jrest też możliwa jajecznica ze śliwkami, tymi fioletowymi. Ale każdemu nie polecam, tylko tym o odporniejszych żołądkach.
          Można smażyć razem a można wkroić po usmażeniu.

          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #20
            Określ proszę dokładnie parametry stali. Czy aby na pewno odporna jest ona na działanie piwa ?

            Przypominam że piwo traktujemy w tym przypadku jako ośrodek agresywny.
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • maryhh
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.02
              • 1895

              #21
              z glupków najlepszy jest kumpot
              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

              Comment

              • maryhh
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.02
                • 1895

                #22
                Originally posted by sensor
                Określ proszę dokładnie parametry stali. Czy aby na pewno odporna jest ona na działanie piwa ?

                Przypominam że piwo traktujemy w tym przypadku jako ośrodek agresywny.
                sensor z austenitycznej nierdzewnej! nie wiedziałeś???
                w przeciwnym razie nasza Marusia już by się dawno rozsypała
                Last edited by maryhh; 2001-08-30, 09:45.
                Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                Comment

                • Simon
                  † 1964-2008 Piwosz w Raju
                  • 2001.02
                  • 993

                  #23
                  najlepsze grzyby do jajecznicy:
                  1. kurki
                  2. panienki ( ładna nazwa... no i smakują bardzo swieżo !) - najdelikatniejsze grzybki, trzeba zjeść do kilku godzin po zebraniu !
                  3. sowy ( lub kanie ) - idealne również do panierowania !
                  4. pieczarki ( ale te z łąki, aromatyczne i dajace satysfakcję wszystkim kubeczkom smakowym - niestety te ze sklepu nigdy! tego nie zapewnią )
                  5. rydze - ze względu na wyjątkową ostatnio rzadkość występowania ( przynajmniej w lasach pomorskich ) dopiero na 5-tym miejscu. Ale jest to jeden z najlepszych grzybów ! ( Rydze smażone najlepsze są w Zakopanem na Krupówkach - jest taki lokal który od kilkunastu lat serwuje je na małych patelenkach ! - mniam, mniam... ))) )
                  Simon

                  Comment

                  • piwo
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.08
                    • 810

                    #24
                    Skoro jesteś z Wrocławia to powinieneś wiedzieś, że pyszne
                    jajecznice na małych patelenkach można zjeść u Was na dworcu
                    kolejowym.

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #25
                      Ejże! Czy te panienki, te grzybki znaczy się nie rosną aby przy drodze ?
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • Simon
                        † 1964-2008 Piwosz w Raju
                        • 2001.02
                        • 993

                        #26
                        Był taki film radziecki "Jak hArtowała się stal", ale Marusia występowała w innym filmie ( również wojennym... )

                        Zahartowany Art to chart !
                        Simon

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Simon, a co z pieczarkami z forum?
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Simon
                            † 1964-2008 Piwosz w Raju
                            • 2001.02
                            • 993

                            #28
                            Pieczarki łąkowe Marusiu są do konsumpcji, nie forumowe...
                            Aż tak głodna jesteś ???
                            Simon

                            Comment

                            • maryhh
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.02
                              • 1895

                              #29
                              najlepsze pieczarki są w Świebodzinie
                              szykuje się kolejna uczta dla kanibali
                              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                              Comment

                              • djot
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.05
                                • 621

                                #30
                                Originally posted by Simon
                                Był taki film radziecki "Jak hArtowała się stal", ale Marusia występowała w innym filmie ( również wojennym... )

                                Zahartowany Art to chart !
                                Ewentualnie zaharowany (lub chory - czego nikomu nie życzę)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X