Jajecznica do piwa ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Jajecznica do piwa ...

    pod adresem http://www.browar.biz/forum/showthre...=&threadid=628 chłopcy mówią o jajecznicy do piwa. No nie wiem, mnie raczej nie pasuje. Natomiast doskonała jest na drugi dzień ze względu na wysoką zawartość w jajkach jakiegoś mikroelementu, nie pamiętam już czego, selenu albo innego dziwactwa.
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

    #2
    Z tym selenem to mnie zaskoczyłeś.
    Mój szwagier aby uzasadnić wypicie kolejnego piwa mówi, że to piwo jest bardzo zdrowe i niezbędne dla organizmu właśnie z uwagi na selen. Ale on jest na takim etapie, że każde uzasadnienie jest dobre.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Moja ulubiona ratunkowa jajeczniczka: cztery jajka kurzęcie, masło, sól, pieprz, świeże pomidory (koniecznie swojskie!!!) lub przecier pomidorowy "Pudliszki".
      Patelnię rozgrzać, masełko rozpuścić, jajka wbić, sypnąć obficie przecierem lub uduszonymi wcześniej pomidorami, przyprawić, mieszać do osiągnięcia właściwej konsystencji. Lubię, jak białe z żółtym jest nie całkiem zmieszane, ścięte lecz nie suche.
      Mniam

      Cebulka owszem, lecz na drugi dzień jest za ciężka. Wskazana raczej na zdrowy żołądek. Mam swoją metodę - duszę w mikrofalówce, unikam w ten sposób nadmiaru tłuszczu, a szybko i ładnie się szkli. Dla większej tęgości - oczywiście boczek lub jakieś inne mięsiwo, również żółty ser.
      Piwo - PO !!!

      Comment

      • jacek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2001.08
        • 210

        #4
        OK przepis, ale po co to masło. Jak już jest boczek to masła absolutnie nie potrzeba. Tylko psuje smak. Wystarczy boczek wrzucić na początku - tłuszczyk sam się wytopi i możemy odlać z patelni ile sobie życzymy.
        A jeśli chodzi o ciężkość jajecznicy, to prawdziwie ciężka jest z kurkami. Ale jaka pycha!!!!!!

        Comment

        • jacek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2001.08
          • 210

          #5
          Aha piwo: przed i po. Po pół butelki na każde 2 jajka.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Originally posted by jacek
            OK przepis, ale po co to masło. Jak już jest boczek to masła absolutnie nie potrzeba ...
            Jasne. Po prostu nie wpisałem tego. Masełko jest w wersji leczniczej

            Comment

            • djot
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.05
              • 621

              #7
              Jako że sezon ogórkowy jeszcze się nie skończył ja do jajeczniczki dodaję trochę swieżych ogórków, a z przypraw koniecznie mieszanka bazylii z pietruszką.
              MNIAM

              Comment

              • jacek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2001.08
                • 210

                #8
                Ja z zieleniny wolę szczypiorek, ale nie w każdej wersji.

                Comment

                • piwo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.08
                  • 810

                  #9
                  Na drugi dzień potrzebny jest potas, a ponieważ pomidory (podobno) zawierają go dużo wskazane jest picie soku pomidorowego bądź zjedzenie świerzych.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Dzięki za info. Zaraz sobie zaserwuję
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Simon
                      † 1964-2008 Piwosz w Raju
                      • 2001.02
                      • 993

                      #11
                      Pomidora ... ?????
                      Simon

                      Comment

                      • Simon
                        † 1964-2008 Piwosz w Raju
                        • 2001.02
                        • 993

                        #12
                        Na drugi dzień po:
                        jajecznica wyłącznie na maśle... dodajemy jedynie wody lub mleka - jest wtedy pulchna, delikatna... do tego szklanka zimnego mleka, swieża bułeczka z masłem. Koniec. Beż żadnych pomidorków drażniących podniebienie, mięsiw wymagających dodatkowych nakładów pracy.
                        A magnez, potas, wapno uzupełniamy poprzez rozpuszczenie w w szklance wody gotowych preparatów.
                        Simon

                        Comment

                        • maryhh
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.02
                          • 1895

                          #13
                          dla mnie jajecznia, oprócz tego że na maśle, powinna zawierać odrobinę żółtego sera (tartego lub pokrojonego w kosteczkę) i drobno pokrojoną i przysmażoną szyneczkę
                          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                          Comment

                          • sensor
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.02
                            • 817

                            #14
                            A ja czasami jadam jajecznicę albo omlet z samych białek, bez dodatków.
                            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                            Comment

                            • Simon
                              † 1964-2008 Piwosz w Raju
                              • 2001.02
                              • 993

                              #15
                              same białka są niezdrowe... swojego czasu jadałem jajecznicę z samych żółtek - ok. 10 - ciu ! Pycha !
                              Simon

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X