Pamiętałem, że sporo się rozpisywaliśmy nt jajecznicy, ale gdzieś mi to umknęło. Szukałem w Kulinariach. W końcu udało mi się namierzyć ten temat.
Po pierwsze, postuluję o przeniesienie go działu Kulinaria.
A czemu tak mnie naszło na TĄ jajecznicę? Bo mam ochotę na taką, jaką robiła moja babcia... No i na chęciach musi się skończyć bo babcia nie żyje 16 lat, w domu w którym mieszkała (konkretnie tam gdzie było jej mieszjanie) jest teraz sklep i stary węglowy piec już nie istnieje. I stara cygańska patelnia też już jest historią
Ja lubie jajecznice z pomidorami i z cukinią i dużą ilością zielonej pietruszki - oczywiście na boczku. Pycha do piwa
U mnie przepis na jajecznicę jest prosty:
- 2 duże papryki różnokolorowe;
- 2 duże cebule;
- 28 jaj (tylko tyle mieści się na patelni);
Ilości te przewidziane są dla:
- Marschalla;
- Kaspera;
- Żony-Taxi;
- Ahumby.
Do tego oczywiście świeże pieczywo z masełkiem - tak około bochenka
Nie cierpię pomidorów więc jajecznica z pomidorami u mnie odpada.Ale bardzo lubie jajecznicę z cebulką i po usmażeniu dodać do niej ketchup.Pychota.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Na codzień lubię jajecznicę w wersji minimalistycznej: masło, jajka z kurnika rodziców, sól i świeżo mielony pieprz (dużo). Niezbyt mocno ścięta, taka lekko "lyrająca się".
Z pomidorami jest świetna, ale tylko latem, najlepiej z pomidorami z krzaka. I dużo pieprzu.
A znacie wersję ze świńskim móżdżkiem? To jest dopiero pychota.
Nie cierpię pomidorów więc jajecznica z pomidorami u mnie odpada.Ale bardzo lubie jajecznicę z cebulką i po usmażeniu dodać do niej ketchup.Pychota.
Smażone pomidory to nie to samo co pomidory na kanapce - raz się spróbuj przełamać.
Jeśli brak pomidoirów to ketchup ląduje u mnie na patelni jak już boczek jest podsmażony, przed jajami.
U mnie przepis na jajecznicę jest prosty:
- 2 duże papryki różnokolorowe;
- 2 duże cebule;
- 28 jaj (tylko tyle mieści się na patelni);
Ilości te przewidziane są dla:
- Marschalla;
- Kaspera;
- Żony-Taxi;
- Ahumby.
Do tego oczywiście świeże pieczywo z masełkiem - tak około bochenka
A po takiej jajcownicy jak się czuje Twój cholesterol
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
Kiszocie a z czego ten ketchup toż to są pomidory tylko w innej postaci z większą ilością konserwantów
Comment