Używacie w kuchni? Ja bardzo sobie cenię nierafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno, bardzo zdrowy i zawierający dużo omega-3, a tańszy od marketowej oliwy z oliwej, która omega-3 zawiera bardzo niewiele.
Naturalne polskie, regionalne oleje roślinne
Collapse
X
-
Olej słonecznikowy (rafinowany) nad oliwą marketową cenie sobie za wysoki punkt dymienia, przez co mogę stosować wysokie temperatury bez efektu spalenizny.
Zauważyłem ostatnio że coś drga na rynku regionalnych tłuszczów i trzeba będzie to sprawdzić.
Oliwę z oliwek uwielbiam ale tą mętną z targowisk na Bałkanach a nie tą marketową.Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2015-08-17, 06:17. -
Olej słonecznikowy (rafinowany) nad oliwą marketową cenie sobie za wysoki punkt dymienia, przez co mogę stosować wysokie temperatury bez efektu spalenizny.
Zauważyłem ostatnio że coś drga na rynku regionalnych tłuszczów i trzeba będzie to sprawdzić.
Oliwę z oliwek uwielbiam ale tą mętną z targowisk na Bałkanach a nie tą marketową.
Najwięcej omega-3 ma bodajże olej lniany, ale ma 2 podstawowe wady:
1. Jest drogi,
2. Omega-3 w nim jest nietrwałe - olej trzeba szybko zużyć i przechowywać go najlepiej w lodówce.
Taka oliwa, o której piszesz to zapewne odpowiednik kraftu w piwie i to tego zagranicznego.Cena dobrej oliwy generalnie potrafi być astronomiczna, dlatego ja na zimno stosuję olej rzepakowy o którym pisałem - odpowiednik mniej więcej piwa regionalnych, zresztą cenowo za litr wychodzący podobnie co dobre piwo regionalne.
Comment
-
-
Ciekawy temat, ale ja trochę z innej beczki...
Moim ulubionym daniem do piwa jest tatar, oczywiście mojej receptury, ale jakoś mi nie wychodził ostatnio. Odkryłem w końcu, że zupełnie bez sensu dodawałem do niego oliwy z oliwek. Czasami dodawałem jakiś olejowy wynalazek.
W końcu kupiłem sobie olej lniany i mój tatar znów jest świetny
Olej rzepakowy również nadaje się do tatara, ale nigdy oliwa.
Tak więc w mojej kuchni rządzi olej lniany i rzepakowyComment
-
Blog o olejach roślinnych
Gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszamy na bloga o olejach jadalnych https://oliwka24.pl/kategoria/blog/oleje-jadalne/ . Obszerna wiedza o ich właściwościach zdrowotnych i leczniczych, zastosowaniu kulinarnym, a także kosmetycznym.
Jeżeli będą sugestie dla publikacji artykułu o innych olejach niż dotychczas opisane, to oczywiście postaramy się takowy przygotowaćComment
-
Do sałatek staram się dodawać jednak oliwy z oliwek, ale do ogólnego smażenia zazwyczaj używam oleju rzepakowego, podobno jest lepszy od słonecznikowego.Comment
-
Ja do olei roślinnych zaliczam masło klarowane (trawa - krowa - mleko - masło), które jest głównym źródłem tłuszczu w mojej kuchni,
jedynie do smażenia frytek używamy oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.5480 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
Related Topics
Collapse
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Kolejny lokalik z długą historią... Był tu kiedyś lokal gastronomiczny z takim babcinym wystrojem, z wernisarzami artystów plastyków i muzyków. Piwnie była tragedia, bo lany Żywiec, ale z butelki bywały piwa z Piwojada. Podczas ostatniej wędrówki po mieście nogi mnie znów tu zaniosły....
-
Channel: Kraków
2022-08-03, 09:26 -
-
Szperając w archiwum browar.bizowym zauważyłem, że problematyka browaru w Głuchołazach nie posiada odrębnego wątku (i w ogóle nie jest zbyt bogato reprezentowana). Postanowiłem to uzupełnić, dodając na początek nowego wątku kilka informacji (by temat nie był gołosłowny). W trakcie...
-
Channel: Historia
-
-
Jakobsland został założony w 2016 roku przez trzech gostków: Amerykanina i mieszkańca RPA oraz lokalsa w Hiszpanii, w urokliwym i turystycznym miasteczku Santiago de Compostela. Piwo miało premierę na FDP w zeszłym roku, a zostało uwarzone w kooperacji z Widawą. Termin ważności do 2027 roku...
-
Channel: Hiszpania
2018-05-10, 09:59 -
-
Pszenica "powered by Perlenbacher" czyli z Lidla.
Nie chwalą się co to za browar, ale w sieci jednoznacznie wskazują na Eichbaum.
Nie jest to zatem coś nieznanego na naszym rynku, bo piwa z tego browaru to również
marketowa marka Kauflandu.
12,3% ekstr....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment