Naturalne polskie, regionalne oleje roślinne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Naturalne polskie, regionalne oleje roślinne

    Używacie w kuchni? Ja bardzo sobie cenię nierafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno, bardzo zdrowy i zawierający dużo omega-3, a tańszy od marketowej oliwy z oliwej, która omega-3 zawiera bardzo niewiele.
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

    #2
    Olej słonecznikowy (rafinowany) nad oliwą marketową cenie sobie za wysoki punkt dymienia, przez co mogę stosować wysokie temperatury bez efektu spalenizny.
    Zauważyłem ostatnio że coś drga na rynku regionalnych tłuszczów i trzeba będzie to sprawdzić.
    Oliwę z oliwek uwielbiam ale tą mętną z targowisk na Bałkanach a nie tą marketową.
    Last edited by Gringo; 2015-08-17, 06:17.

    Comment

    • Dukat_WSI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
      Olej słonecznikowy (rafinowany) nad oliwą marketową cenie sobie za wysoki punkt dymienia, przez co mogę stosować wysokie temperatury bez efektu spalenizny.
      Zauważyłem ostatnio że coś drga na rynku regionalnych tłuszczów i trzeba będzie to sprawdzić.
      Oliwę z oliwek uwielbiam ale tą mętną z targowisk na Bałkanach a nie tą marketową.
      Oliwa extra vergine generalnie nie jest tłuszczem do smażenia - do tego procesu oczywiście najlepsze są tłuszcze rafinowane. Za to do podawania na zimno - nierafinowane.
      Najwięcej omega-3 ma bodajże olej lniany, ale ma 2 podstawowe wady:
      1. Jest drogi,
      2. Omega-3 w nim jest nietrwałe - olej trzeba szybko zużyć i przechowywać go najlepiej w lodówce.
      Taka oliwa, o której piszesz to zapewne odpowiednik kraftu w piwie i to tego zagranicznego. Cena dobrej oliwy generalnie potrafi być astronomiczna, dlatego ja na zimno stosuję olej rzepakowy o którym pisałem - odpowiednik mniej więcej piwa regionalnych, zresztą cenowo za litr wychodzący podobnie co dobre piwo regionalne.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Olej rydzowy oraz lniany
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          W kuchni mam i używam: rzepakowy, lniany, dyniowy, konopny. Nierafinowane, z małych tłoczni rozrzuconych wokół Zamościa. Tylko na rzepakowym smażymy czasami, w zasadzie podduszamy.

          Comment

          • LubieStrongi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2016.02
            • 197

            #6
            Kujawski.

            Comment

            • DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

              #7
              Ciekawy temat, ale ja trochę z innej beczki...

              Moim ulubionym daniem do piwa jest tatar, oczywiście mojej receptury, ale jakoś mi nie wychodził ostatnio. Odkryłem w końcu, że zupełnie bez sensu dodawałem do niego oliwy z oliwek. Czasami dodawałem jakiś olejowy wynalazek.

              W końcu kupiłem sobie olej lniany i mój tatar znów jest świetny
              Olej rzepakowy również nadaje się do tatara, ale nigdy oliwa.

              Tak więc w mojej kuchni rządzi olej lniany i rzepakowy

              Comment

              • oliwka24
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.12
                • 2

                #8
                Blog o olejach roślinnych

                Gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszamy na bloga o olejach jadalnych https://oliwka24.pl/kategoria/blog/oleje-jadalne/ . Obszerna wiedza o ich właściwościach zdrowotnych i leczniczych, zastosowaniu kulinarnym, a także kosmetycznym.

                Jeżeli będą sugestie dla publikacji artykułu o innych olejach niż dotychczas opisane, to oczywiście postaramy się takowy przygotować

                Comment

                • proKrystian
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2016.12
                  • 8

                  #9
                  Do sałatek staram się dodawać jednak oliwy z oliwek, ale do ogólnego smażenia zazwyczaj używam oleju rzepakowego, podobno jest lepszy od słonecznikowego.

                  Comment

                  • Latarnik
                    Premium Lamplighter
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2004.06
                    • 5030

                    #10
                    Ja do olei roślinnych zaliczam masło klarowane (trawa - krowa - mleko - masło), które jest głównym źródłem tłuszczu w mojej kuchni,
                    jedynie do smażenia frytek używamy oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.
                    5450 kapsli z wypitych piw
                    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X