Używacie w kuchni? Ja bardzo sobie cenię nierafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno, bardzo zdrowy i zawierający dużo omega-3, a tańszy od marketowej oliwy z oliwej, która omega-3 zawiera bardzo niewiele.
Naturalne polskie, regionalne oleje roślinne
Collapse
X
-
Olej słonecznikowy (rafinowany) nad oliwą marketową cenie sobie za wysoki punkt dymienia, przez co mogę stosować wysokie temperatury bez efektu spalenizny.
Zauważyłem ostatnio że coś drga na rynku regionalnych tłuszczów i trzeba będzie to sprawdzić.
Oliwę z oliwek uwielbiam ale tą mętną z targowisk na Bałkanach a nie tą marketową.Last edited by Gringo; 2015-08-17, 06:17.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziOlej słonecznikowy (rafinowany) nad oliwą marketową cenie sobie za wysoki punkt dymienia, przez co mogę stosować wysokie temperatury bez efektu spalenizny.
Zauważyłem ostatnio że coś drga na rynku regionalnych tłuszczów i trzeba będzie to sprawdzić.
Oliwę z oliwek uwielbiam ale tą mętną z targowisk na Bałkanach a nie tą marketową.
Najwięcej omega-3 ma bodajże olej lniany, ale ma 2 podstawowe wady:
1. Jest drogi,
2. Omega-3 w nim jest nietrwałe - olej trzeba szybko zużyć i przechowywać go najlepiej w lodówce.
Taka oliwa, o której piszesz to zapewne odpowiednik kraftu w piwie i to tego zagranicznego. Cena dobrej oliwy generalnie potrafi być astronomiczna, dlatego ja na zimno stosuję olej rzepakowy o którym pisałem - odpowiednik mniej więcej piwa regionalnych, zresztą cenowo za litr wychodzący podobnie co dobre piwo regionalne.
Comment
-
-
Ciekawy temat, ale ja trochę z innej beczki...
Moim ulubionym daniem do piwa jest tatar, oczywiście mojej receptury, ale jakoś mi nie wychodził ostatnio. Odkryłem w końcu, że zupełnie bez sensu dodawałem do niego oliwy z oliwek. Czasami dodawałem jakiś olejowy wynalazek.
W końcu kupiłem sobie olej lniany i mój tatar znów jest świetny
Olej rzepakowy również nadaje się do tatara, ale nigdy oliwa.
Tak więc w mojej kuchni rządzi olej lniany i rzepakowy
Comment
-
-
Blog o olejach roślinnych
Gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszamy na bloga o olejach jadalnych https://oliwka24.pl/kategoria/blog/oleje-jadalne/ . Obszerna wiedza o ich właściwościach zdrowotnych i leczniczych, zastosowaniu kulinarnym, a także kosmetycznym.
Jeżeli będą sugestie dla publikacji artykułu o innych olejach niż dotychczas opisane, to oczywiście postaramy się takowy przygotować
Comment
-
-
Ja do olei roślinnych zaliczam masło klarowane (trawa - krowa - mleko - masło), które jest głównym źródłem tłuszczu w mojej kuchni,
jedynie do smażenia frytek używamy oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
Comment