Kanie po słowacku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    Kanie po słowacku

    Nazwałem "po słowacku" gdyż tylko na Słowacji spotkałem się z taką wersją serwowania tych grzybów. Może tak są też podawane i u nas, nie wiem.
    Ogólnie słowacy robią też kanie podobnie jak i my czyli bułka tarta i patelnia, dodatkowo jeszcze przed bułką tartą obtaczają kanie w mące, dla mnie efekt jest gorszy, są bardziej sycące ale mniej aromatyczne.
    Ale przejdźmy do innej wersji. Najlepsze są młode kanie, jeszcze nierozwinięte, to do nich, do środka wkłada się zmielone mięso wieprzowe z przyprawami, zmielonym czosnkiem do smaku. Całość wkłąda się do piekarnika. Kiedy widzimy, że kanie i mięsko już się przyrumieniło na koniec dodajemy ser a'la parmezan i po stopieniu wyciągamy. ozdoby według uznania, całość prezentuje się tak jak na zdjęciu (tu mięsko było położone na duże, rozłożone kanie.
    Attached Files
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    fajne i nielekkostrawne

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9788

      #3
      Jadłeś kiedyś lekkostrawne grzyby??? To tak oksymoronem zatrąca... .

      Comment

      • Andrzej5
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.11
        • 6

        #4
        Kanie jak schabowego panierce z bułki tartej.
        Świetna kombinacja smaków. Na zdjęciu widzę ser na wierzchu, którego nie ująłeś opisie. Czy się mylę?
        sałatka gyros

        Comment

        • genea
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.02
          • 1515

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
          (...) Kiedy widzimy, że kanie i mięsko już się przyrumieniło na koniec dodajemy ser a'la parmezan i po stopieniu wyciągamy. (...)
          Mylisz się
          Last edited by genea; 2016-11-19, 23:54.
          Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
          Bractwo Piwne

          Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
          Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

          Comment

          • Damianos
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.11
            • 8

            #6
            Andrzejowi tak przepis się spodobał, że ser przeoczył.
            Na imprezę sałatka gyros

            Comment

            Przetwarzanie...
            X