Czy ktoś zna dobre przepisy, na potrawy których składnikiem jest piwo?
Piwo w kuchni
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
A na forum dawno temu były Śledzie w Piwie : http://www.browar.biz/forum/showthre...=&threadid=114
Polecam wzmiankowaną tam pozycję "Potrawy z piwem" autorstwa pana Zbigniewa Chomicza z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego".Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
mnie się kiedyś udało na wyprzedaży taniej książki,To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Spróbujcie w sieciowej księgarni Merlin http://www.merlin.com.pl/ albo http://www.kkkk.com.pl/. Ja dostałem to z tego drugiego miejsca, niestety parę lat temu (jeszcze poza siecią). Jest nadzieja, bo miewają tam też starsze rzeczy.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Chleb Guinnessa
W miesięczniku "Reader's Digest" 10/2001 znajduje się następujący przepis:
CHLEB GUINnESSA
3 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
370 ml piwa Guinness
2 łyżeczki soli
2 ubite jajka
Podgrzej piec do temperatury 190 stopni C. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jednocześnie dodaj piwo i jajka, a następnie mieszaj, póki ciasto nie uzyska jednolitej konsystencji. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem brytfannę o wymiarach 12x22 centymetry i piecz przez 70 minut.
Ciekawe czy wymiary brytfanny warunkują udany wypiek?
Jeśli ktoś wykorzysta przepis proszę o wrażenia.
Comment
-
-
Nie ma nic lepszego od grilowanego mięsa polewanego piwem
mniam mniam pycha oczywiście bez przesady.
drugim sposobem ma dobre mięsko jest tzw. peklowanie
do tradycyjnej zalewy z ziółkami dolewamy nieco piwa, ilość zależna od ilości mięsa (najlepiej dopasować samemu)
Nigdy nie eksperymentowałem z ciemnymi piwami typu porter ale wszystko przed nami.
bez brody...
Comment
-
-
mięsiwo z cebulką i przyprawami, zalane na kilka godzin piwkiem
pyszne (pierwszy raz jadłem u brata sensora)Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"
Comment
-
-
Bardzo dobra jest ryba duszona w piwie.
Naczynie do zapiekania, na dno dużo cebuli, migdały w plasterkach i rodzynki, na to dzwonka ryby (amur lub tołpyga) posolić, popieprzyć, doprawić, zasypać cebulą, zalać piwem do pełna.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni wstawić do piekarnika na 45-60 minut.
Czas duszenia zalęży od ilości ryby i grubości dzwonek.
Palce lizać, tylko cebuli musi być dużo!
Comment
-
-
Misiekk napisal/a
Zrobiłem kiedyś kiełbasę w piwie. Były tam jeszcze inne dodatki. Nie był to najlepszy pomysł. Zmarnowane piwo, sos nie do zjedzenia. Na razie mam dosyć z takimi eksperymentamiTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pjenknik, to co opisujesz to jest to, co u mnie w domu nazywa się ryba po żydowsku. Pycha!
Comment
-
Comment