Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #61
    i się dzięki temu rozwija wewnętrznie[I]
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #62
      Dzisiaj, Makłowicz w swoich „Podróżach kulinarnych” zawędrował do Niemiec, m.in. do Berlina, a tam odwiedził mini browar – uwaga po w pisowni pewnie popełnię błąd – Luize Brau. Podano mu piwo z metra co jest ponoć tamtejszą tradycją, czyli zestaw kilkunastu kufli ma desce, na przemian zawierających raz ciemniaka, raz jasne. Chętnie bym się w tym momencie z nim zamienił.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23911

        #63
        Gasthausbrauerei Luisen-Bräu
        Luisenplatz 1
        D-10585 Berlin
        tel.: +49 (030) 3419388
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #64
          Strona Luisen-Bräu do zobaczenia tutaj
          Linki w inne ciekawe miejsca tutaj
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • pulas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 965

            #65
            zythum napisal/a
            Ja ostatnio robiłem naleśniki przy użyciu Złotego Bażanta Leżajskiego i wyszła wielka kicha. Były przerażająco gorzkie. Ciekawym jestem jakich konkretnie gatunków do konkretnych potraw używacie.
            Do naleśników używam piwa żywieckiego. Są wtedy całkiem smaczne. Smażę je bez tłuszczu a gdy ostygną podsmażam je z serem testowym (jako nadzienie). Z dodatkiem sosu pomidorowego (może też być ketchup) są po prostu pyszne!
            pułaś
            ---------------------------------
            "(...)W kącikach flechtów wieczór już
            Lśni jak porzeczka krwawa
            Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
            I między bajki wkładam"

            Comment

            • pulas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.08
              • 965

              #66
              pulas napisal/a
              ...serem testowym (jako nadzienie)...
              Oczywiście TOSTOWYM...
              pułaś
              ---------------------------------
              "(...)W kącikach flechtów wieczór już
              Lśni jak porzeczka krwawa
              Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
              I między bajki wkładam"

              Comment

              • Viktor
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼
                • 2002.04
                • 617

                #67
                Re: Piwo w kuchni

                pjenknik napisał(a)
                Czy ktoś zna dobre przepisy, na potrawy których składnikiem jest piwo?
                W MPiK-u na Nowym Świecie (Warszawa)kupiłem książkę Bolesława Marszałka "Tajemnice Piwa", Wydawnictwo Adam Marszałek , Toruń 2000, Cena 11,90 zł , pełna "tajemnic" kulinarnych związanych z piwem

                Comment

                • oryks
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.01
                  • 297

                  #68
                  Re: Chleb Guinnessa

                  pieczarek napisal/a
                  ...
                  CHLEB GUINnESSA

                  ... [/B]
                  Wczoraj zrobiłen taki chleb, calkiem smaczny i z pewnością oryginalny wypiek. Coś pomiędzy ciemnym chlebem razowym a plackiem drożdżowym
                  Zrobiłem go z połowy porcji w przepisie bo szkoda mi było zaryzykować ponad jedną butelke Guinnessa. Teraz wiem, że się nie zmarnowało, już w trakcie pieczenia w całym domu apetyczny zapach.
                  Uwaga ! Chyba przesadzili z czasem 70 minut. Już po 30 wyglądał na gotowy; może dlatego, że z połowy porcji.
                  Pewnie jeszcze wypróbuję z innymi piwami i jakieś dodatkowe przyprawy.

                  Comment

                  • yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

                    #69
                    Dania z Danii

                    W ostatnim Magazynie Rzeczpospolitej, poświęconym całkowice Danii, Piotr Bikont wśród kulinarnych specjalności tego kraju zamieścił aż dwa przepisy piwne. Jeden może być interesujący nawet dla totalnych analfabetów kuchennych

                    Klops piwny

                    Zmielić razem kilo chudej wieprzowiny i pół kilo wędzonej szynki. Domieszać 120 g tartej bułki, dwa rozkłócone jajka, po łyżeczce soli i pieprzu. Uformować jak bochenek chleba. Zawinąć w szmatkę i związać oba końce. Włożyć do garnka i zalać piwem. Gotować na bardzo małym ogniu przez dwie godziny.
                    Cienkie plastry można układać na kanapkach albo podawać z surówką ze słodkiej kapusty, z ostrym serem, z marynowanymi buraczkami, z sałatką ziemniaczaną.

                    Kiszona kapusta w piwie

                    Kilo kapusty odcisnąć, zalać 2 butelkami piwa i odstawić na 2 godziny. Znowu odcisnąć, włożyć do rondla i zalać kolejnymi 2 butelkami piwa. Dodać 100 g masła, trochę soli i pieprzu. Dusić pod pokrywką 45 minut.

                    Comment

                    • superprzemek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2002.06
                      • 130

                      #70
                      Wreszcie znalazłem!!!

                      Wreszcie znalazłem ten dział i mogę się z wami podzielić kilkoma przepisami z piwem w roli głownej. Przepisy pochodzą od róźnych ludzi. (np. Babcia, Internet, Książka kuchrska )

                      Będę wrócał jeden przepis dziennie, bo mam ich sporo

                      A więc dzisiaj gotujemy:
                      ROGALIKI NA PIWIE
                      Składniki:
                      (sześć porcji)
                      Składniki:
                      * 2 szklanki mąki
                      * 1/2 szklanki piwa
                      * 25 dag margaryny
                      * cukier waniliowy
                      * dżem lub konfitury

                      Przepis:
                      Mąkę i margarynę posiekać. Dodać piwo i cukier waniliowy, wstawić do lodówki na noc. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować ciasto, ciąć na kwadraty. Nałożyć dżem, zawijając rogaliki. Piec na złoty kolor. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na trzeci dzień.

                      Comment

                      • djot
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.05
                        • 621

                        #71
                        Re: Wreszcie znalazłem!!!

                        superprzemek napisal/a
                        (...) Ciepłe posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na trzeci dzień.
                        Trzy dni czekać na ciasto - makabra. Chcesz naszej śmierci głodowej?

                        Comment

                        • superprzemek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.06
                          • 130

                          #72
                          Re: Makabra

                          Tak, można umrzeć z głodu, ale pomyśl sobie jak po tych trzech długich dniach będą ci smakowały!!

                          Comment

                          • superprzemek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.06
                            • 130

                            #73
                            Zupa piwna!

                            Tak jak już wcześniej wspomniałem dzisiaj będzie następny przepis!

                            ZUPA PIWNA
                            Składniki:
                            * 3 szklanki jasnego piwa
                            * szklanka śmietany
                            * 3 zółtka
                            * 4 łyżki cukru
                            * 4 łyżki świerzego sera białego
                            * 4 kromki bułki
                            * łyżka masła

                            Przepis:
                            Kromki bułki pokroić w kostę, wrzycić na patelnie z rozgrzanym masłem i usmarzyć rumiane grzanki. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wymieszć ze śmietana. Piwo wlać do garnka i mocno podgrzać, nie dopuszczjąc do wrzenia. Następnie zestawić garnek z ognia, dolać śmietanę z zółtkami i dokładnie wymieszać. Zupę ponownie podgrzać na małym ogniu stale mieszjąc. Po wazy włożyć pokrojony ser, zalać gorącą zupą. Podawać z przygotowanymi wcześniej grzankami.

                            Comment

                            • superprzemek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.06
                              • 130

                              #74
                              NIEMIECKIE FONDUE

                              A to już jeden z przepisów Makłowicza:

                              NIEMIECKIE FONDUE

                              Składniki:
                              * 1/2 cebuli
                              * 250 ml jasnego lekkiego piwa
                              * 1/2 kg startego wędzonego sera zółtego
                              * 25 dag startego ementalera
                              * 3 łyżki mleka
                              * 3 łyżeczki mąki ziemniacznej lub kukurydzianej
                              * 1 łyżeczka musztady niemieckiej
                              * żytni chleb pokrojony w kostkę

                              Przepis:
                              Garnek wysmarować cebulą. Wlać piwo do garnka. Zagotować piwo, następnie wrzucić ser wędzony oraz ser ementalera. Wszystko wymieszać i zaczekać, aż do wszystko będzie jednolitną masą. Do mleka dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Wymieszać i dodać jedną łyżeczkę musztardy niemieckiej. Wymieszać wszystko, a następnie dodać do masy serowej. Poczekać aż się zagotuje. Następnie zamaczając chleb w masie spożywać.

                              A i jeszcze jedno, przepis to mój komentarz do wyczynów Makłowicza na ekranie

                              Comment

                              • superprzemek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.06
                                • 130

                                #75
                                Ciasto i Młoda rzepa

                                Widzę że opaniwałem ten dział. Dzisiaj dwa przepisy.


                                CIASTO Z KASZY MANNY I PIWA
                                Przepis:
                                6 czubatych łyżeczek kaszy manny zalać butelką jasnego piwa (0.5l) i odstawić na pół godziny do napęcznienia. Następnie dodać do kaszy 3 łyżki cukru pudru, skórkę startą z cytryny, 3 żółtka i trzy czubate łyżeczki rodzynek moczonych uprzednio przez dwie godziny. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostałe od żółtek 3 białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec około 40 minut.




                                MŁODA RZEPA DUSZONA W PIWIE
                                Przepis:
                                Obrać 1 kg młodej rzepy i obgotować w ciągu 5 minut w osolonej wodzie. Osuszyć, przyrumienić na maśle w dużym garnku, dodać sól i pieprz. W dużym rondlu podgrzewać na małym ogniu 0,5 l piwa. Po zagotowaniu przelać do garnka z rzepą, dodać włoszczyznę i 250 ml rosołu. Ponownie zagotować trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Rzepki powinny być miękkie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...