Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #76
    Dzisiaj Makłowicz, bodaj na Litwie robił naleśniki z wędzoną rybą. A ciasto naśnikowe robił z jasnym piwem. Do farszu z ryb, też zdaje się, dodał piwa.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #77
      Ciasto robił tak 1 jajko, 30 gram mąki, sól, pieprz i jedno piwo.
      Do farszu ryby wędzone typu karaś, węgorz, łososiowate, do tego cebulkoa, 1 jajko i troche piwa. Naleśniki smażymy z jednej strony, na tę stronę układamy farsz i składamy jak kopertę. Smażymy na maśle. Popijamy piwem.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • superprzemek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.06
        • 130

        #78
        Zapomnieliście jeszcze o jednej sprawie. Makłowicz pokazywał tradycyją litewską przekąską do piwa, a ta przkąsta to...uwaga...świńskie uszy! (w tym przypadku wędzone)

        Comment

        • pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

          #79
          Ja wiem że nie do końca na temat, ale czy koledzy zwrócili uwagę, ze nasze koleżanki praktycznie milczą "w tym temacie" albo post dotyczy wartości odżywczej celulozy?
          Ostatnia zmiana dokonana przez pjenknik; 2002-07-09, 10:06.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • superprzemek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.06
            • 130

            #80
            Coś w tym jest. Ale przecież najlepszymi kucharzami na świecie są właśnie mężczyznii. A i jeszcze może jedno: to może jest taki cichy protest przeciw temu że weszliśmy na ich podwórko (znaczy do kuchnii).

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #81
              I jeszcze coś - tym razem duński przepis na kiszoną kapustę w piwie.

              składniki:

              kilo kapusty
              cztery butelki piwa (!)
              100 gram masła
              sól, pieprz

              -kapustę odcisnąć, zalać dwoma butelkami piwa i odstawić na dwie godziny
              -znowu odcisnąć, włożyć do rondla i zalać kolejnymi dwoma butelkami piwa
              -dodać masło, sypnąć soli i pieprzu
              -dusić pod pokrywką czterdzieści pięć minut


              Jeszcze nie próbowałem, ale zamierzam. Chociaż te CZTERY butelki piwa... Może po prostu zrobię ćwierć porcji.

              Comment

              • slavoy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2001.10
                • 5055

                #82
                Tradycyjna moczka

                Na etykiecie od Rybnickiego Karmelu znalazłem taki oto przepis:

                Tradycyjna moczka
                Składniki:
                Piernik - 30dkg
                Piwo "Karmel" - 4 butelki
                Miód
                Suszone śliwki, jabłka, gruszki i figi
                Migdały, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe
                Śliwki moczyć przez cztery godziny w letniej wodzie, a następnie gotować z drobno pokrojonymi pozostałymi bakaliami. Piernik namoczyć w karmelowym piwie i dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby utworzył wraz z piwemjednolitą masę. Dodać bakalie i dosłodzić wedle uznania miodem. Dla uzyskania kwaskowatego posmaku dodać sok z cytryny lub agrestu. Podawać dobrze schłodzone.
                Na zdrowie!


                Jeszcze nie próbowałem, ale brzmi smakowicie!
                Dick Laurent is dead.

                Comment

                • adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

                  #83
                  To spróbuj w Boże Narodzenie bo to potrawa wigilijna.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                  Comment

                  • pieczarek
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.06
                    • 5011

                    #84
                    W sierpniowym dodatku do Rzeczpospolitej poswięconym grillowaniu znajdują się ciekawe uwagi Roberta Sowy. A Robert Sowa to szef kuchni w warszawskim hotelu Jan III Sobieski, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przede wszystkim specjalista od potraw z grilla.

                    Wśród jego rad jest i taka:
                    Piwo, którym polewamy potrawę, warto lekko posłodzić, doda to jej niepowtarzalny smak.

                    A tak zupełnie na boku mała zagadka dla inteligentnego forumowicza (czyli dla każdego forumowicza). Jan III Sobieski to - jak sama nazwa wskazuje - trzeci król o imieniu Jan. Proszę wymienić dwóch wcześniejszych królów o tym imieniu. Odpowiedzi, jako niewątpliwy sprawdzian własnej wiedzy (lub niewiedzy) historycznej proszę zachować dla siebie.

                    Comment

                    • Krzych15
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2002.10
                      • 596

                      #85
                      Zamiast kufla piwa

                      Chleb Guinnessa:3,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 370 ml.piwa Guinness, 2 łyżeczki soli, 2 ubite jaja. Podgrzej piec do temperatury 190 stopni C.Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia,solą i cukrem.Jednocześnie dodawaj piwo i jajka, a następniemieszaj, póki ciasto nie uzyska jednolitej konsystencji.Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem brytfannę o wymiarach 12 na 12 cm i piecz przez 70 minut.Przepis podaję za prasą ja zdecydowanie wolę szklankę Guinnessa niż kromkę chleba,ale jakby ktoś chciał spróbować to proszę.Czekam na opinie z degustacji chleba.
                      krzych
                      Dzień bez piwa to stracony dzień.

                      Comment

                      • djot
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.05
                        • 621

                        #86
                        nowa książka

                        Przeglądając ofertę jednej z księgarni wysyłkowej trafiłem na pozycję pt. "Piwo w kuchni i w aptece" - cena promocyjna 13,40
                        Autorzy: Birgit Adam, Ojciec Anselm Bilgri OSB, Peter K. Köhler
                        Cytuję:
                        "Wydawca o książce: Piwo można stosować w kuchni na wiele sposobów: zupy, sosy, potrawy mięsne, rybne, desery czy wypieki nabierają zupełnie nowych walorów smakowych. W naszej książce zebraliśmy okazały wybór najróżniejszych benedyktyńskich przepisów. Wszystkie wiodą do znakomitych wyników, a ich wykonanie nie sprawia żadnych trudności. Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera wiele szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego lecznicze i kosmetyczne właściwości."

                        Comment

                        • djot
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.05
                          • 621

                          #87
                          Piwo w kuchni i w aptece

                          Zakupiłem, przejrzałem (na przeczytanie brakuje mi czasu).
                          Książka jest tłumaczeniem z niemieckiego. Jednym autorów jest benedyktyn z Klasztoru w Andechs. Jest to opowiesć o piwie, jego walorach, gatunkach ze szczególnym uwzględnieniem Browaru Klasztornego w Andechs. Na każdej niemal stronie jest przepis w górnej jej części, a w dolnej części strony treść ksiażki (co prawda przepisy też są częścią ksiażki).

                          Comment

                          • pieczarek
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.06
                            • 5011

                            #88
                            W "Wigilia a la Makławicz" - bezpłatnym dodatku do Wprost nr 50/2003 - znajdziemy dwa ciekawe (chyba) przepisy na karpia.

                            Karp gotowany w piwie

                            Składniki: karp, łyżka masła, 2 cebuke, 2 pietruszki, 2 marchewki, 2 łyżeczki miodu, butelka jasnego piwa, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

                            Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka, posolić, włożyć do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodać pokrojone jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, posolić, popieprzyć, zalać piwem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na silnym ogniu około 5 minut, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować 10-15 minut. Kawałki ryby wyłożyć na półmisek, polać przecedzonym wywarem i posypać posiekaną natką pietruszki.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #89
                              Ostatnio żona zaskoczyła mnie, spontanicznie przygotowując żeberka w piwie. Przepis prosty: żeberka robi sie tak, jak normalne w sosie, tylko zamiast wody daje butelkę piwa jasnego (dałem akurat Dojlidy Magnata, takie miałem pod ręką). Muszę powiedzieć, że byłem zbudowany efektem - za żeberkami nie przepadam, bo mało co tam jest mięsa, ale efekt smakowy doskonały.

                              Ja zaś zaeksperymentowałem z golonką w porterze (porter własnej produkcji). Technologia z grubsza taka: golonkę obgotowałem (przy pomocy żony, oczywiście) w porterze z warzywami i przyprawami, po czym obrałem z kości, związałem i piekłem powoli, polewając sosem porterowym. Wyszła pyszna, bardzo ciemna goloneczka o delikatnym karmelowym posmaku. Dla mnie bomba.

                              Comment

                              • pieczarek
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.06
                                • 5011

                                #90
                                I kolejny przepis Makłowicza

                                Karp po polsku

                                Składniki: karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, marchew, 2 cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren czarnego pieprzu, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki bobkowe, 3 goździki, łyżka masła, kawałeczek świeżego imbiru, łyżeczka cukru, skórka z kroki żytniego chleba, kilka zielonych oliwek, kilkanaście kaparów, sól.

                                Do dużego, płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno posiekrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z chleba, posolić i gotować razem ok. 10 minut do chwili gdy zacznie wrzeć. Wywar przecedzić, zalać nim sprawioną sprawioną, opłukaną i nasoloną rybę. Kiedy wywar znów zacznie się gotować, dodać masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem. Ugotowanego karpia ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X