Dzisiaj Makłowicz, bodaj na Litwie robił naleśniki z wędzoną rybą. A ciasto naśnikowe robił z jasnym piwem. Do farszu z ryb, też zdaje się, dodał piwa.
Piwo w kuchni
Collapse
X
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
-
-
Ciasto robił tak 1 jajko, 30 gram mąki, sól, pieprz i jedno piwo.
Do farszu ryby wędzone typu karaś, węgorz, łososiowate, do tego cebulkoa, 1 jajko i troche piwa. Naleśniki smażymy z jednej strony, na tę stronę układamy farsz i składamy jak kopertę. Smażymy na maśle. Popijamy piwem.
Comment
-
-
Ja wiem że nie do końca na temat, ale czy koledzy zwrócili uwagę, ze nasze koleżanki praktycznie milczą "w tym temacie" albo post dotyczy wartości odżywczej celulozy?Last edited by pjenknik; 2002-07-09, 10:06.
Comment
-
-
I jeszcze coś - tym razem duński przepis na kiszoną kapustę w piwie.
składniki:
kilo kapusty
cztery butelki piwa (!)
100 gram masła
sól, pieprz
-kapustę odcisnąć, zalać dwoma butelkami piwa i odstawić na dwie godziny
-znowu odcisnąć, włożyć do rondla i zalać kolejnymi dwoma butelkami piwa
-dodać masło, sypnąć soli i pieprzu
-dusić pod pokrywką czterdzieści pięć minut
Jeszcze nie próbowałem, ale zamierzam. Chociaż te CZTERY butelki piwa... Może po prostu zrobię ćwierć porcji.
Comment
-
-
Tradycyjna moczka
Na etykiecie od Rybnickiego Karmelu znalazłem taki oto przepis:
Tradycyjna moczka
Składniki:
Piernik - 30dkg
Piwo "Karmel" - 4 butelki
Miód
Suszone śliwki, jabłka, gruszki i figi
Migdały, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe
Śliwki moczyć przez cztery godziny w letniej wodzie, a następnie gotować z drobno pokrojonymi pozostałymi bakaliami. Piernik namoczyć w karmelowym piwie i dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby utworzył wraz z piwemjednolitą masę. Dodać bakalie i dosłodzić wedle uznania miodem. Dla uzyskania kwaskowatego posmaku dodać sok z cytryny lub agrestu. Podawać dobrze schłodzone.
Na zdrowie!
Jeszcze nie próbowałem, ale brzmi smakowicie!Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
To spróbuj w Boże Narodzenie bo to potrawa wigilijna.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
W sierpniowym dodatku do Rzeczpospolitej poswięconym grillowaniu znajdują się ciekawe uwagi Roberta Sowy. A Robert Sowa to szef kuchni w warszawskim hotelu Jan III Sobieski, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przede wszystkim specjalista od potraw z grilla.
Wśród jego rad jest i taka:
Piwo, którym polewamy potrawę, warto lekko posłodzić, doda to jej niepowtarzalny smak.
A tak zupełnie na boku mała zagadka dla inteligentnego forumowicza (czyli dla każdego forumowicza). Jan III Sobieski to - jak sama nazwa wskazuje - trzeci król o imieniu Jan. Proszę wymienić dwóch wcześniejszych królów o tym imieniu. Odpowiedzi, jako niewątpliwy sprawdzian własnej wiedzy (lub niewiedzy) historycznej proszę zachować dla siebie.
Comment
-
-
Zamiast kufla piwa
Chleb Guinnessa:3,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 370 ml.piwa Guinness, 2 łyżeczki soli, 2 ubite jaja. Podgrzej piec do temperatury 190 stopni C.Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia,solą i cukrem.Jednocześnie dodawaj piwo i jajka, a następniemieszaj, póki ciasto nie uzyska jednolitej konsystencji.Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem brytfannę o wymiarach 12 na 12 cm i piecz przez 70 minut.Przepis podaję za prasą ja zdecydowanie wolę szklankę Guinnessa niż kromkę chleba,ale jakby ktoś chciał spróbować to proszę.Czekam na opinie z degustacji chleba.krzych
Dzień bez piwa to stracony dzień.
Comment
-
-
nowa książka
Przeglądając ofertę jednej z księgarni wysyłkowej trafiłem na pozycję pt. "Piwo w kuchni i w aptece" - cena promocyjna 13,40
Autorzy: Birgit Adam, Ojciec Anselm Bilgri OSB, Peter K. Köhler
Cytuję:
"Wydawca o książce: Piwo można stosować w kuchni na wiele sposobów: zupy, sosy, potrawy mięsne, rybne, desery czy wypieki nabierają zupełnie nowych walorów smakowych. W naszej książce zebraliśmy okazały wybór najróżniejszych benedyktyńskich przepisów. Wszystkie wiodą do znakomitych wyników, a ich wykonanie nie sprawia żadnych trudności. Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera wiele szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego lecznicze i kosmetyczne właściwości."
Comment
-
-
Piwo w kuchni i w aptece
Zakupiłem, przejrzałem (na przeczytanie brakuje mi czasu).
Książka jest tłumaczeniem z niemieckiego. Jednym autorów jest benedyktyn z Klasztoru w Andechs. Jest to opowiesć o piwie, jego walorach, gatunkach ze szczególnym uwzględnieniem Browaru Klasztornego w Andechs. Na każdej niemal stronie jest przepis w górnej jej części, a w dolnej części strony treść ksiażki (co prawda przepisy też są częścią ksiażki).
Comment
-
-
W "Wigilia a la Makławicz" - bezpłatnym dodatku do Wprost nr 50/2003 - znajdziemy dwa ciekawe (chyba) przepisy na karpia.
Karp gotowany w piwie
Składniki: karp, łyżka masła, 2 cebuke, 2 pietruszki, 2 marchewki, 2 łyżeczki miodu, butelka jasnego piwa, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz
Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka, posolić, włożyć do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodać pokrojone jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, posolić, popieprzyć, zalać piwem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na silnym ogniu około 5 minut, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować 10-15 minut. Kawałki ryby wyłożyć na półmisek, polać przecedzonym wywarem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Comment
-
-
Ostatnio żona zaskoczyła mnie, spontanicznie przygotowując żeberka w piwie. Przepis prosty: żeberka robi sie tak, jak normalne w sosie, tylko zamiast wody daje butelkę piwa jasnego (dałem akurat Dojlidy Magnata, takie miałem pod ręką). Muszę powiedzieć, że byłem zbudowany efektem - za żeberkami nie przepadam, bo mało co tam jest mięsa, ale efekt smakowy doskonały.
Ja zaś zaeksperymentowałem z golonką w porterze (porter własnej produkcji). Technologia z grubsza taka: golonkę obgotowałem (przy pomocy żony, oczywiście) w porterze z warzywami i przyprawami, po czym obrałem z kości, związałem i piekłem powoli, polewając sosem porterowym. Wyszła pyszna, bardzo ciemna goloneczka o delikatnym karmelowym posmaku. Dla mnie bomba.
Comment
-
-
I kolejny przepis Makłowicza
Karp po polsku
Składniki: karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, marchew, 2 cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren czarnego pieprzu, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki bobkowe, 3 goździki, łyżka masła, kawałeczek świeżego imbiru, łyżeczka cukru, skórka z kroki żytniego chleba, kilka zielonych oliwek, kilkanaście kaparów, sól.
Do dużego, płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno posiekrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z chleba, posolić i gotować razem ok. 10 minut do chwili gdy zacznie wrzeć. Wywar przecedzić, zalać nim sprawioną sprawioną, opłukaną i nasoloną rybę. Kiedy wywar znów zacznie się gotować, dodać masło, cukier, imbir, oliwki, kapary i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem. Ugotowanego karpia ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać powstałym sosem i podawać.
Comment
-
Comment