Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #16
    Piwo jest jakby stworzone do marynowania wszelkiego mięsiwa. Takie wymoczone przez noc, z rusztu/grilla... pychota! O czymś takim pisze kolega marcopolok. Kiedyś przypadkiem zapomnieliśmy dodać przypraw i mięsko pływało w samym piwie. Było bardzo dobre.
    A kiełbaski można w trakcie grillowania podlewać piwem.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • Qbric
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.04
      • 427

      #17
      marcopolok napisal/a
      Nie ma nic lepszego od grilowanego mięsa polewanego piwem
      mniam mniam pycha oczywiście bez przesady...
      W tym przypadku czasami można trochę przesadzić ja sam lubię poddać się nastrojowi grillowania z piwem. A tak poza tym to pamiętajcie:

      Grill bez piwa - NIE
      Piwo bez grilla - TAK

      PS. Wydaje mi się, że ciekawe przepisy na potrawy w których wykorzystuje się piwo - zamieściłem na swojej stronie.
      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #18
        zythum napisal/a

        Ja za to robiłem kiełbasę w piwie i była rewelacyjna, a kiedyś udało mi się też zrobić taki mocno zawiesisty sos z kawałkami specjalnego chleba razowego (i piwa oczywiście).
        J taki specjalny chleb robię wyrzucając skórkę, krojąc w kostkę i przygrzewam na teflonowej patelni. Piszę przygrzewam, bo nie dodaję tłuszczu. Taki chlebek, nie nasiąka sosem/zupą i chrupie!
        Nie wiedziałem, że ryba ta nazywa się po żydowsku, wymyśliłem ją z nudów i nadmiaru ryby.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

          #19
          Wyżeźbiłem kiedyś bardzo ciekawą rzecz z przepisu na makron z piwem http://www.browar.biz/artykuly.php3?id=13
          Wyszło zajebiste. Cała rodzinka się zajadała.
          Od tamtej pory często to powtarzam. Polecam!
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • Cezar
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.05
            • 1349

            #20
            slavoy napisał
            Wyżeźbiłem ... Wyszło zajebiste ...

            Slavoy, dostosuj się do zasad obowiązujących na FORUM i nie używaj brzydkich wyrazów. W końcu jesteśmy cywilizowanymi ludźmi, nieprawdaż?

            A rzeźba pisze się przez "rz".

            Comment

            • celt_birofil
              † 2017 Piwosz w Raju
              • 2001.09
              • 4469

              #21
              [QUOTE]Cezar napisal/a
              [B]


              Slavoy, dostosuj się do zasad obowiązujących na FORUM i nie używaj brzydkich wyrazów. W końcu jesteśmy cywilizowanymi ludźmi, nieprawdaż?

              Nawet po kilku
              Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

              Comment

              • slavoy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2001.10
                • 5055

                #22
                Dobra przepraszam.
                Z pokorą przyjmuję reprymendę.
                Moje uczestnictwo w tym forum jest w trakcie szlifu, więc mogą mi się trafić wpadki, ale staram się z całego serca.
                Dick Laurent is dead.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

                  #23
                  makaroni całkiem dobry i mnie wyszedł, bardzo sycąca jednak potrawa.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • arti
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.09
                    • 214

                    #24
                    zythum napisal/a

                    Ja za to robiłem kiełbasę w piwie i była rewelacyjna, a kiedyś udało mi się też zrobić taki mocno zawiesisty sos z kawałkami specjalnego chleba razowego (i piwa oczywiście). Tak więc ja mam raczej dobre wrażenia z używaniem piwa w kuchni. W wykend chyba zrobię ciasto na naleśniki (z użyciem piwa)
                    Jak to w weekend. A nie jedziesz?

                    Comment

                    • zythum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.08
                      • 8305

                      #25
                      miało być w ten wykend co był, niestety nie zrobiłem ale dziś mam w planach knedliki i gulasz. oczywiścię, że jadę
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                      Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

                      Comment

                      • arti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.09
                        • 214

                        #26
                        ja robiłem kurczaczka w piwie. Akurat moja żona nie lubi piwa ,ale nawet się nie zorientowała że dolałem całą butelkę. A obowiązkowe są warzywka i trochę przypraw. PPPPPychaaaaaaa

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #27
                          Karp wigilijny na sposób staropolski:
                          1 karp 1,5-2 kg
                          5-6 marchewek
                          2 cebule duże
                          0,25 kg pora
                          1 pietruszka
                          1/4 selera
                          0.5 l wody
                          cytryna
                          1 butelka piwa jasnego
                          tymianek
                          rodzynki
                          pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
                          Karpia kroimy w dzwonka, niezbyt grube, marynujemy go w soli i cytrynie na noc.
                          Warzywa ścieramy na grubej tarce i wrzucamy do 0,5 litra wrzątku, gotujemy 20 minut.
                          Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz 1/2 łyżeczki tymianku. Karpia obsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu podlewając marynatą.
                          Do warzyw dolewamy butelkę piwa, dusimy 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Wkładamy karpia i dusimy 15 minut. Dodajemy w tym czasie rodzynki i doprawiamy do smaku cytryną, cukrem, pieprzem, można dodać papryki.
                          Najlepszy na drugi dzień po odgrzaniu.
                          Ja proponuję przygotować 3 butelki piwa bo dużo idzie w trakcie przygotowania
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #28
                            arti napisal/a
                            ja robiłem kurczaczka w piwie. Akurat moja żona nie lubi piwa ,ale nawet się nie zorientowała że dolałem całą butelkę. A obowiązkowe są warzywka i trochę przypraw. PPPPPychaaaaaaa
                            Ja z kolei zrobiłem też kurczaka w piwie (kurczak plus małe cebulki plus piwo, plus przyprawy plus śmietana kremówka) i moja żona (lubi piwo) powiedziała, że pyszny. UU a jak mięsko odchodziło, mięciutkie, soczyste a jaki zapach się w kuchni roznosił. I do tego kilka piw było. Miły rodzinny obiadzik
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • Misiekk
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.05
                              • 913

                              #29
                              Właśnie dorwałem książkę "Piwo w naszym domu" Barbary Pokorskiej. Jest w niej m.in. dział zatytułowany PIWO W KUCHNI, który został podzielony na zupy, potrawy z mięsa, potrawy z ryb, potrawy z warzyw, potrawy mączne, z ryżu i sera, ciasta i desery, koktajle i napoje mieszane. Jest tych przepisów dosyć sporo, niektóre naprawdę interesujące. Naprawde fajne.
                              Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Bardzo sympatyczna książka.
                                Jedna wada - autorka nie wyjaśnia, że do wszystkich potraw (zwłaszcza zup) pilzner się nie nadaje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X