Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #31
    Ja najczęściej używam piw mocnych albo ciemnych.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • Maja
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1170

      #32
      Re: Piwo w kuchni

      ja mam zawsze piwo w kuchni!!

      Comment

      • slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

        #33
        Ja też. Dokładniej - w lodówce
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #34
          Ja ostatnio robiłem naleśniki przy użyciu Złotego Bażanta Leżajskiego i wyszła wielka kicha. Były przerażająco gorzkie. Ciekawym jestem jakich konkretnie gatunków do konkretnych potraw używacie.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • maryhh
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.02
            • 1895

            #35
            może dlatego była kicha bo użyłeś bażanta.
            ostanio bardzo mnie rozczarowało to piwo
            Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
            "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
            do lekkiej pracy jestem za ciężki"

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #36
              Mnie też czemu dałem wyraz (i to niejeden) na Piwo-konkretnie. Ja w ogóle mam wrażenie , że jasne gorzkie się nadają bardziej do mięs a tutaj to jakieś marcowe o słodkawym posmaczku by się przydało. Będę niestrudzenie próbował dalej.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • maryhh
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.02
                • 1895

                #37
                nigdy nie robiłem naleśników z piwem, ale w pierwszej kolejności sięgnął bym po Tyskiego, bądź Lecha
                ot kobieca intuicja
                Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                Comment

                • zythum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.08
                  • 8305

                  #38
                  We wolne sobotę lub niedzielę sięgnę po Tyskie i zobaczymy
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • maryhh
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.02
                    • 1895

                    #39
                    tez mam taki zamiar więc wymienimy się doświadczeniami
                    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                    do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #40
                      Chłopaki, a nie lepiej jest wypić to piwo niż psuć potrawy?

                      Comment

                      • zythum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.08
                        • 8305

                        #41
                        Mnie wszystkie poza naleśnikami wychodzą (roobiłem kilka rodzajów ryb, kilka gulaszy, kiełbasy białe w piwie, kurczaka)- i wszystko nie chwaląc się świetne było i zupełnie inne od potraw bez piwa więc uważam, że nie jest to marnowanie piwa. Zawsze zakupuje taką ilość żeby starczyło i do potrawy i bezpośrednio do żołądka.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                        Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #42
                          W niedzielę zrobiłem Steki wołowe w sosie piwnym. Pycha. Tylko uwaga (może dla wielu banał ale...) nie wolno długo podsmażać czosnku bo się robi gorzki i sos może nie być dobry. Przepis z Książki Piwo Na Zdrowie.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • maryhh
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.02
                            • 1895

                            #43
                            kto oglądał wczoraj Makłowicza???
                            robił piwo grzane, lecz ja załapałem się na końcówkę programu i nie znam receptury
                            Może ktoś mnie i innych oświeci???
                            Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                            "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                            do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                            Comment

                            • zythum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.08
                              • 8305

                              #44
                              NIe oglądałem ale wczoraj zrobiłem wołowinę w piwie Hermann Muller (nie pamiętam pisowni). Rewelacja z kluksami śląskimi. Bardzo prosty przepis: Wołowinę podsmażyć, nadmiar tłuszczu przelać do rondla i podsmażyć tam drobno pokrojoną cebulę i marchewkę, posypać mąką dodać mięso,0,5 l piwa, sól, pieprz i gotować do miękkości (to jedyny problem bo polską wołowinę trzeba bardzo długo gotować - nawet 2 godz.) A do picia Franciszkaner.
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                              Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

                              Comment

                              • Maja
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.05
                                • 1170

                                #45
                                no, no, grzeczni z Was chłopcy!!!
                                muszę podesłać mężusia do tego tematu, może mi też cosik takiego upichci????

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X