Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #46
    Originally posted by Maja
    no, no, grzeczni z Was chłopcy!!!
    muszę podesłać mężusia do tego tematu, może mi też cosik takiego upichci????
    Wszyscy walczymy o Złotą Chochlę Forum
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • Maja
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1170

      #47
      to ja sobie popatrzę z boku....
      raz jeno zrobiłam zupę piwną - przekleństwo mojego umiarkowanie dobrego image kulinarnego!!
      od tej pory wolę piwem popijać....
      np. makaron...

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #48
        Bardzo fajny soso do makaronu można na piwie zrobić. Co do polewki, no cóż obecne piwa się słabo do niej nadają. NIe poddawaj się Walcz
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

          #49
          maryhh napisal/a
          kto oglądał wczoraj Makłowicza???
          robił piwo grzane, lecz ja załapałem się na końcówkę programu i nie znam receptury
          Może ktoś mnie i innych oświeci???
          Też widziałem, ale nie pamiętam przepisu. Na szczęście programy Makłowicza powtarzają. Ten ostatni, niedzielny, będzie jutro (tj 22 stycznia), na TVP2 o 9.50 rano. Pozostaje tylko zaprogramować magnetowid.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • maryhh
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.02
            • 1895

            #50
            a więc mam

            ma kochana mama oglądała powtórkę programu i zanotowała dla mnie przepis, który to wypróbowałem wczoraj wieczorkiem

            Potrzebne są następujące składniki:
            - 4 żółtka,
            - 3 goździki,
            - cynamon,
            - 3 łyżki cukru,
            - 1/2 litra piwa

            Trzeba mieć dwa garnki (jeden mniejszy, drugi większy)
            W mniejszym ugotować wodę, a w większym żółtka roztrzepać z cukrem na puszystą masę (dodać goździki i cynamon).
            Następnie postawić większy garnek na mniejszy (z gotującą wodą) i mieszając wlewać powoli piwo i czekać aż się ugrzeje.

            Pozostaje tylko podać i wypić.

            Mniam
            Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
            "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
            do lekkiej pracy jestem za ciężki"

            Comment

            • yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

              #51
              Makłowicz robił też jakąś potrawę z piwem (ale już nie pamiętam jaką - może piwna polewka ?) w odcinku kręconym na zamku Czocha.
              A w jego książce "Ck kuchnia" jest przepis na kurczę po pilzneńsku, gdzie udział piwa polega na tym, że moczy się w nim bułkę, którą później zagęszcza się sos.

              Comment

              • Misiekk
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.05
                • 913

                #52
                Znowu mnie wzięło na szaleństwa piwne w kuchni. I ku mojemu zdziwieniu zakończyło sie pełnym sukcesem !!! Tym razem zrobiłem makaron z cebulą i piwem znaleziony wieki temu na Browarze. Troszkie czasu mi to zajęło: pokrój drobno cebulę, pokrój drobno boczek, pokrój drobno pomidora, pokrój drobno i pokrój ... Ale naprawdę polecam, potrawa jest sycąca i smaczna a samo szykowanie jej daje dużo frajdy (tylko pół szklanki do garnaka a reszta do kufla)
                Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                Comment

                • slavoy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2001.10
                  • 5056

                  #53
                  To był pierwszy przepis z browaru jaki przetestowałem! Również polecam. Wyżerka na całego!
                  Dick Laurent is dead.

                  Comment

                  • Radegast
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.02
                    • 1124

                    #54
                    Przypomnijcie mi gdzie on jest
                    Albo podajcie cały przepis.
                    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                    Comment

                    • slavoy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5056

                      #55
                      Hir ju ar

                      Dick Laurent is dead.

                      Comment

                      • albeertos
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 2313

                        #56
                        A ja ostatnio sobie kupiełm książkę "Tajemnice piwa". Mnóstwo przepisów na napoje, jedzonko (ciasta, mięsa, rybki). Jeszcze nic nie spróbowałem, ale jest kilka kuszących przepisów
                        (_)>
                        Nigdy się nie poddawaj!!!
                        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                        Lech jest tam gdzie jego wiara
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #57
                          Z tej książki często robię gulasze. Moim zdaniem są pyszne.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • yemiołka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.02
                            • 1012

                            #58
                            zythum napisal/a
                            Z tej książki często robię gulasze. Moim zdaniem są pyszne.
                            a moim zdaniem muszą nieźle walić celulozą...
                            **** zbliża ludzi... :-]

                            Comment

                            • zythum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.08
                              • 8305

                              #59
                              Originally posted by yemiołka

                              a moim zdaniem muszą nieźle walić celulozą...
                              Ale za to jak wypełniają
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                              Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

                              Comment

                              • yemiołka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.02
                                • 1012

                                #60
                                zythum napisal/a


                                Ale za to jak wypełniają
                                i człowiek czuje się taki bardziej oczytany.....
                                **** zbliża ludzi... :-]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Ulm, Neue Strasse 87-89, Hausbrauerei Ulm
                                  pebejot
                                  Browar restauracyjny w mieście urodzin Alberta Einsteina, znajdujący się w samym centrum na starym mieście przy ratuszu.
                                  Odległość od dworca (800 metrów) można przejść pieszo, lub podjechać tramwajem.
                                  Olbrzymi, jednoprzestrzenny lokal ma wiele zakamarków. Dużych rozmiarów...
                                  2023-09-12, 05:43
                                • ART
                                  Gliwice, Dworcowa 30, Czeska - pivo i knedliki
                                  ART
                                  Będąc w sobotę w Gliwicach, lokal ten przyciągnął dość wczesnymi godzinami otwarcia:
                                  sob- niedz - od 12:30, pn-czw - od 15:00, pt. od 13:00.

                                  z zewnątrz nie zachęcał do wejścia

                                  Jest tu Bernard z wajchy w 3 odsłonach.

                                  Byliśmy w porze obiadowej...
                                  2024-03-02, 02:21
                                • pebejot
                                  Węgry, Kaposvár, Noszlopy Gáspár u. 6, Hansdonner Sörház
                                  pebejot
                                  W 2020 roku w uroczym miasteczku Kaposvár, stolicy Somogy otworzył się browar, który można zakwalifikować jako restauracyjny.
                                  Otwarcie browaru w trudnych czasach covidu od początku stawiało pod znakiem zapytania jego dalsze istnienie, co od razu przełożyło się na drastyczne zredukowanie...
                                  2022-09-14, 14:13
                                • Gringo
                                  Kuchnia czeska
                                  Gringo
                                  Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych...
                                  2019-12-14, 20:30
                                • nonFelix
                                  2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
                                  nonFelix
                                  Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


                                  Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
                                  2021-09-23, 19:47
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...