Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #91
    moja własna inwencja cd.

    Troche nie o piwie, ale temat pokrewny. Od paru lat robimy na święta kutię. Ponieważ nie chciało mi się szukać pszenicy, zrobiliśmy w tym roku na słodzie pszenicznym. Jest pyszna.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #92
      Potrawy z piwem i nie tylko

      Wiem, wiem, jest w "Artykułach" dział "Kulinaria", ale tam są tylko przepisy, a mi chodzi o komentarze.

      Ostatnio zaczęłam korzystać z przepisów zawartych w książce "Piwo w kuchni i w aptece" i chcę się podzielić wrażeniami
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #93
        Kapuśniak na porterze

        Przepis zmodyfikowany - w oryginale miało być piwo Bock, ja dodałam Portera Bossa

        Przepis na dwie porcje:

        1/2 l rosołu (ja zrobiłam z kostki)
        1/2 l porterka
        250 g kapusty kiszonej
        100 g wędzonego boczku
        4 kiełbaski frankfurterki (w przepisie oryginalnym "wiedeńskie")
        1 cebula
        pieprz
        sól
        tabasco
        150 ml kwaśnej śmietany (tego nie użyłam w ogóle)

        Piwo dolać do rosołu, wrzucić posiekaną kapuchę, na patelni zeszklić cebulkę, dodać do niej pokrojony w kostkę boczek i frankfurterki, jak się trochę podsmażą to wrzucamy do zupy, doprawiamy i gotujemy aż zmięknie kapusta, najlepiej ok. 45 minut do godziny.


        Przepis prosty jak budowa gwoździa, a zupkę polecam - dzięki porterowi ma ciemny kolor i lekki posmaczek słodowy, frankfurterek użyłam po raz pierwszy do gotowania, ale napewno nie ostatni - sprawdzają się znakomicie, mniam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #94
          Zielone śledzie w piwie pszenicznym

          4 świeże śledzie
          1/4 l piwa pszenicznego
          1 czerwona cebula
          2 liście laurowe
          4 ziarna ziela angielskiego
          szczypta mielonego gździka
          szczypta cukru
          sól pieprz

          Śledzie (ja miałam płaty śledziowe, świeże, niesolone) osypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w talarki i wyłożyć nimi naczynie żaroodporne, na nią położyć śledzie, dosypać przyprawy i zalać piwem tak, żeby śledzie były całe nim przykryte. W przepisie jest 1/4 l piwa, mi poszło prawie pół literka Dusić w piekarniku 40 minut w 170 stopniach. Podawać na zimno.

          No, nie jestem za bardzo zadowolona z efektów. Częściowo z tego powodu, że moje świeże płaty śledziowe nie były jednak takie do końca świeże , a częściowo dlatego, że trochę mi żal pszeniczniaka - jest z niego ciekawy sosik, ale w sumie bardzo podobny do zaprawy z wina (kiedyś moja mama takie śledzie robiła, stąd mam porównanie), czyli można spokojnie go nim zastąpić. A może nawet będzie ciekawsze, tylko, że to już nie będzie przepis piwny
          Aha, jakby jednak ktoś chjciał spróbować to doradzam mocniej przyprawić - strasznie toto było delikatne w smaku, ja wolę bardziej zdecydowane rzeczy.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #95
            Zupa czosnkowa dla leni

            Kostka rosołowa
            makaron
            ząbek czosnku
            ser żółty
            sól
            pieprz

            Kostkę rozpuścić we wrzątku, dodać ugotowany makaron, czosnek wycisnąć w wyciskarce, dodać starty lub pokrojony w kosteczkę ser i przyprawy.

            Zalety: szybko i dobrze robi na syndrom dnia poprzedniego
            Wady: ser trdno zmyć z talerza
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #96
              czudy nudy ( z kuchni indyjskiej)

              doskonałe, pikantne indyjskie chrupaki, w sam raz do piwa

              0.5 szklanki mąki groszkowej
              0.5 szklanki mąki białej
              1 czubata łyżeczka kurkumy
              1 łyżeczka ostrej papryki (może być chili)
              1 łyżeczka soli
              olej do smażenia

              wymieszać wszystkie suche składniki z kilkoma łyzkami gorącej wody aby powstało miękkie i dobrze wygniecione ciasto. Ciasto następnie rozwałkować (do ciut grubszego niż ciasto do naleśników)i pociąć na wąskie paski (szer. ok 0.5-1.5 cm, długość w/g uznania od 5 do 10cm). wrzucić do dobrze rozgrzanego oleju, wyjmować gdy paski będą miały brązowy kolor, będą już gotowe do jedzenia
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #97
                Hm, a gdzie można kupić mąkę groszkową? Bo przepis wygląda interesująco, chętnie bym spróbowała
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • ppns
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1737

                  #98
                  Jesli temat jest pomyślany przez Panią Prezes jako podręczny bryk
                  w praktycznym stosowaniu piwa w celach kulinarnych , to zapytam :
                  jak ogrzać piwo do grzańca ? ( tzn. jak wywnioskować , że ma odpowiednią temperature ? np. 0.5l piwa w pokojowej tempret. gotować
                  na małym ogniu w garnku 1l przez 3 min ? albo aż np. pojawią się
                  drobne bąbelki ? , albo aż wystąpi ...[ właśnie , jaki faktor ] ?)
                  I z jakiego piwa grzaniec jest dobry ( pils , porter , pszeniczne , jasne itd.....).
                  Chciałoby się czasami poeksperymentować , ale nie wiadomo , jak się zabrać do sprawy
                  piwoppns@wp.pl

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #99
                    Na grzańca to jest cały osobny temat przecież. Tu raczej jedzonko.

                    A co do temperatury - jak to, nie masz termometru do wyskokich temperatur?
                    A tak serio - nie wiem, zawsze robię "na oko".
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      Marusia napisał(a)
                      Hm, a gdzie można kupić mąkę groszkową? Bo przepis wygląda interesująco, chętnie bym spróbowała
                      napewno w sklepach ze zdrową zywnością, specjalistycznymi z przyprawami, mogą byc też w supermarketach bądź w większych sklepach, może byc nawet i na Twoim osiedlu, trzeba się pytać, jest to produkt u nas robiony więc większych problemów RACZEJ nie powinno być, ale wiadomo jak to bywa...

                      ja natomiast bezsilnie poszukuje kminku indyjskiego i asefetidy, jesli ktoś coś wie gdzie mógłbym nabyć te przyprawy byłbym niezmiernie zobowiązany
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Cocobango
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.04
                        • 818

                        Na ten temat już kiedyś gadałem z Artem i obiecał że stworzy możliwość komentowania w dziale kulinaria ale jak widać ma na razie mnóstwo innej roboty.

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          A qleżanka Prezes nie używa wyszukiwarki?
                          Był juz taki temat
                          Może Art połączy tematy aby nie mnożyć bytów nad potrzebę.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            pjenknik napisał(a)
                            A qleżanka Prezes nie używa wyszukiwarki?
                            Był juz taki temat
                            Może Art połączy tematy aby nie mnożyć bytów nad potrzebę.
                            Chyba się starzeję. Założyłam wczoraj dwa tematy i oba już były
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

                              No cóż starość nie radośc. Ale ma swoje prawa, będziemy pobłażliwi. Ja też pamiętam jak młody byłem
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              • Cocobango
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.04
                                • 818

                                ...trzeba jednak pamiętać że nie wszystko co młode jest dobre, np.: wino, a pamiętacie starego Forda Mustanga - mmm...

                                Comment

                                Przetwarzanie...