Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskarx
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.02
    • 248

    jakie piwo używać

    Okazuje się, że nie bez znaczenia jest rodzaj czy też marka piwa wykorzystanego do zrobienia potrawy.
    Dwa razy robiłem potrawy podlewając je Książęcym i o dziwo piwo jakby kwaśniało. Miało zapach jakby podgrzanego wina. Przy stosowaniu innych piw to się nie zdarzyło.
    Podobno Książęce to piwo typy helles. Być może ma to jakieś znaczenie - jego skład lub technologia produkcji.
    I najważniejsze - Książęce lubię bardzo ale jakoś do potraw nie pasuje.
    Oskar

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      Polędwica wołowa duszona w ciemnym piwie

      Wczoraj w skrzynce pocztowej znalazłem czasopismo "Ty i twój dom".
      Na jednej ze stron jest wzmianka o nowym programie kulinarnym na TVNie, którego emisja bedzie od 6 marca do końca czerwca o godzinie 18.00 pod tytułem "Pascal: po prostu gotuj".
      Pod artykułem przepis.

      Polędwica wołowa w piwie, czyli potrawa belgijska Carbonnade flamande.
      800 g polędwicy wołowej (lub rumsztyku)
      3 średnie cebule
      600 ml ciemnego piwa
      2 łyżki brązowego cukru
      50 g przyprawy do piernika
      3 łyżki mąki pszennej
      50 g masła
      2 łyżki oleju
      1 łyżka ostrej musztardy
      2 łyżki posiekanego tymianku
      1 listek laurowy

      Przekrój polędwice wzdłuż na pół i każdą część pokrój w 5 mm plasterki w poprzek włókien. Posól i dodaj świeżo zmielony pieprz. Na patelni pogrzej 2 łyżki oleju i 25 g masła. Na bardzo gorący tłuszcz wrzuć palsterki polędwicy. Obsmaż z obu stron. Do mięsa dodaj 3 łyżki mąki, delikatnie przewróć kawałki tak, żeby otoczyć mąką plasterki z obu stron. Wrzuć mięso do garnka. Nie myj patelni. Postaw ją na średnim ogniu i roztop 25 g masła. Podsmaż pokrojona w kostke cebule i dodaj cukier. Rozpuść cukier aż osiągnie kolor karmelu. Dodaj połowę piwa. Zeskrob z patelni osad, zamieszaj, dodaj musztardę i zioła. Zawartość patelni przelej do garnka z mięsem. Wlej reszte piwa i dodaj przyprawę do piernika. Postawa mięso na małym ogniu pod przykrywką. Powinno sie dusić około 1,5 godziny. Jeżeli chcesz skrócić czas duszenia o połowę, dodaj kieliszek wódki. Polędwica najlepiej smakuje z ziemniakimi smażonymi z czosnkiem i marchwkami w śmietanie z kolendrą.
      SMACZNEGO
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        Odp: jakie piwo używać

        Oskarx napisał(a)
        Okazuje się, że nie bez znaczenia jest rodzaj czy też marka piwa wykorzystanego do zrobienia potrawy.
        Dwa razy robiłem potrawy podlewając je Książęcym i o dziwo piwo jakby kwaśniało. Miało zapach jakby podgrzanego wina. Przy stosowaniu innych piw to się nie zdarzyło.
        Podobno Książęce to piwo typy helles. Być może ma to jakieś znaczenie - jego skład lub technologia produkcji.
        I najważniejsze - Książęce lubię bardzo ale jakoś do potraw nie pasuje.
        Podobny problem poruszal Makłowicz odnośnie wina. Nie należy do gotowania używać najtańszego wina, a dobrego. Dopiero takie wino podkreśli smak potraw. Podobnie jest z piwem. Przepisy które przewidują zastosowanie piwa, najczęsciej pochodzą sprzed wielu lat. I wymagają troche innego piwa niż koncernowe, mi doskonale sprawdza sie Namysłów.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Oskarx
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.02
          • 248

          Odp: Odp: jakie piwo używać

          pjenknik napisał(a)
          Podobny problem poruszal Makłowicz odnośnie wina. Nie należy do gotowania używać najtańszego wina, a dobrego. Dopiero takie wino podkreśli smak potraw. Podobnie jest z piwem. Przepisy które przewidują zastosowanie piwa, najczęsciej pochodzą sprzed wielu lat. I wymagają troche innego piwa niż koncernowe, mi doskonale sprawdza sie Namysłów.
          No tak ale Książęce z Lwówka raczej nie należy do piw koncernowych. Co ciekawe dobra potrawa wyszła na Tyskim.
          A juz najlepszy okazał się Zwierzyniec. Może kolega Czes mógłby coś na ten temat powiedzieć.
          Oskar

          Comment

          • pjenknik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 3388

            Szczerz powiedziawszy sądziłem, ze piszesz o Książęcym Tyskim. Jak napisałem najlepsze potrawy wychodza mi na Namysłowie, albo piwach belgijskich
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • peter_1000
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.05
              • 583

              Kurczak w sosie piwnym

              2 udka
              2 cebulki
              1 duże jabłko
              pół szklanki piwa
              30 g masła
              2 łyżki sosu białego z torebki (bądź zasmażki)
              pół szklanki słodkiej śmietanki

              Udka nacieramy solą, pieprzem i curry. Rozpuszczamy masło na patelni. Udka obsmażamy na maśle wraz posiakaną cebulką oraz jabłkiem. Kiedy udka zarumienią się z obu stron i puszczą własnego soku przekładamy je do brytfanki i pieczemy ok. godziny w piekarniku (ok 180 st). Sos z patelni wraz z jabłkiem i cebulką przecieramy przez gęste sitko. Dodajemy piwo śmietankę oraz rozpusczony w bardzo niewielkiej ilości wody sos z torebki. doprawiamy ewentualnie do smaku. Gotujemy ok 5 min. Kurczak polany sosem podajemy najlepiej z ryżem. Pycha.
              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

              Comment

              • peter_1000
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.05
                • 583

                Kurczak w piwnym cieście

                3 piersi z kurczaka
                2 jajka
                szlanka mąki
                ok szklanki piwa
                łyżeczka proszku do pieczenia

                Kurczaka kroimy w cienkie paski. Jajka ubijamy trzepaczką z 3/4 szklanki mąki, piwem oraz proszkiem do pieczenia. Kurczaka (możemy wcześniej przyprawić; ja preferuję curry, odrobinę cynamonu, sól pieprz papryka słodka) obtaczamy w pozostałej mące a następnie w cieście piwnym. Smżymy w głębokim oleju aż do przyrumienienia. Kurczak taki najlepszy jest z ryżem. Do najzdrowszych potraw może nie należy ale jest wyśmienity.
                Last edited by peter_1000; 2005-01-27, 13:16.
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
                  Kurczak w sosie piwnym

                  pieczemy ok. godziny w piekarniku
                  Kolega aby nie przesadził - GODZINĘ kurze udka?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pjenknik
                    ... najlepsze potrawy wychodza mi na Namysłowie, albo piwach belgijskich
                    U mnie do mięs, zwłaszcza golonki i żeberek, doskonale sprawdza się domowe lekko kwaśne ( to o którym wielokrotnie pisałem - z kwaśnego słodu monachijskiego).

                    Comment

                    • peter_1000
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.05
                      • 583

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Kolega aby nie przesadził - GODZINĘ kurze udka?
                      Bo ja miałem na myśli duże udka. A poza tym w 180 st w brytfance udka na pewno się nie przypalą a za to mięso będzie ładnie odchodziło od kości. Jednak możnaby w tym wypadku wziąść poprawkę na to że wcześniej były podsmażane i o 10 minut skrócić pieczenie.
                      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                      Comment

                      • peter_1000
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.05
                        • 583

                        A poza tym to proszę bez per 'kolega". Piotrek się nazywam
                        Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X