Kuchnia czeska

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2162

    #1

    Kuchnia czeska

    Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych szefów kuchni wychodzi na plus.
    Jedynie zupy kuchni czeskiej uważam za słabe, uznawałem tylko czesneczkę.
    Będąc w Jihočeským kraju zwróciła moją uwagę regionalna zupa Jihočeská kulajda która mi bardzo zasmakowała. W domu próbowałem odtworzyć przepis i natrafiłem na fajną stronę z przepisami regionalnych dań z poszczególnych krajów Czeskiej Republiki. Można też znaleźć jakie produkty regionalne są charakterystyczne dla danego regionu. Sery, wędliny, wina piwo itd...

    Wklejam poniżej link.

    Fajnie jak w tym temacie pisalibyśmy o smacznych ciekawostkach i nowinkach kuchni czeskiej. Ja chętnie będę dalej zgłębiał kulinarną wiedzę o Czechach

    Link
  • Smora
    Gość
    • 2019.11
    • 7

    #2
    o nie, knedlicki, uwialbiam je, przez ciebie nabrałam ochoty

    Comment

    • RobJack
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.11
      • 1

      #3
      Warto także spróbować smacznych przekąsek, takich jak smażone serki smazeny syr lub trdelnik, rodzaj drożdżowego ciasta w kształcie wałka, posypanego cukrem i cynamonem.
      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2023-11-03, 09:49. Powód: usunięto spam

      Comment

      • SupeR_PiwosZ
        Porucznik Browarny Tester
        🥛🥛🥛
        • 2008.05
        • 392

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
        chleb z kminkiem i zakąski do piwa..[/URL]
        Polecam zapiekanki z ciemnego chleba kminkowego zapiekane z czosnkowym serem Romadur, posypanym dodatkowo suszonym dzikim czosnkiem niedźwiedzim. Najlepiej "wchodziły" mi z piwkiem Opat Svetle Vycepni 3,8% alk.. Z zakąsek solo do piwka to z kolei ser Romadur ale ten nie czosnkowy, twarożki ołomunieckie, oczywiście pivni syr, Hospodske Bramburky. To jest to co mi utkwiło najbardziej w pamięci. A i sery nie dojrzewające ala parenica. Ogólnie mocno słone i tłuste przekąski najlepiej sprawdzały się w parze głównie z czeskimi jasnymi desitkami. Z wędlin nie natrafiłem na nic szczególnie wartego uwagi. Ktoś coś ewentualnie może polecić?


        Ostatnia zmiana dokonana przez SupeR_PiwosZ; 2023-11-05, 00:59.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24031

          #5
          z przekąsek jako małe conieco do piwa trafiają do mnie
          (ale powiedzmy sobie szczerze - nie zawsze są na wybitnym poziomie, gdzieniegdzie robi się domowo z sercem, gdzie indziej trafić można na średnie (w kierunku słabym) produkty marketowe)

          Tlačenka - w browarze Clock - świetny salceson.
          Utopence - w knajpach często z masprodukcji się na nie trafia, ale z rzadka można spotkać wybitne spekacky w interesującej zalewie jak np. w (jeszcze działającym do listopada 2023) browarze w Jeseniku (nie wiem co pocznę jak się zamkną).
          Nakladany Romadur - rzadziej spotykany niż hermelin - a bardziej klepiący - nie mogę zapomnieć zajebi**** wersji wg knajpy w Podebradach - Pivnice U Čiháků (przy okazji dobry wybór piwa, knajpa bez zadęcia)

          Nakladany hermelin -- czeska klasyka pod piwo, czasem nawet nie ma w karcie, a jak się zapyta obsługi, to skądś wyczarują (najważniejsze żeby nie był "cerstvy" znaczy się świeży )

          Pieczywo kminkowe - co ciekawe zazwyczaj chleb ogólnodostępny w sklepach i co gorsza w piekarniach bywa słabawy, za to w knajpach dobre pieczywo jest zazwyczaj co najmniej tak ważne jak piwo

          cdn.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24031

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
            Wklejam poniżej link.
            Link
            dalej aktualny
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19301

              #7
              Byłem w Czechach z trzydzieści parę lat temu i 4 lata temu. Skok czasowy ogromny. Za drugim razem byłem raczej rozczarowany utopencami, choć miałem okazję gdzieś z 15 lat temu je jeść. Nie czuję fascynacji!
              Być może podobnie jest, choć to zależy od wykonania z knedlikami, które pamiętam z pierwszego wyjazdu z gulaszowym sosem. Sam knedlik to chyba austro-węgierski wynalazek, ale do dziś mile wspominam.
              Generalnie w barze samoobsługowym na wagę miałem problem z wybraniem czegoś do jedzenia. Haha, chyba nie jestem czechofilem....

              Comment

              • Rafaell
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2023.06
                • 6

                #8
                Dla mnie taki must have w Czechach to knedliczki z gulaszem i kapustą biała

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • ART
                  Gliwice, Dworcowa 30, Czeska - pivo i knedliki
                  ART
                  Będąc w sobotę w Gliwicach, lokal ten przyciągnął dość wczesnymi godzinami otwarcia:
                  sob- niedz - od 12:30, pn-czw - od 15:00, pt. od 13:00.

                  z zewnątrz nie zachęcał do wejścia

                  Jest tu Bernard z wajchy w 3 odsłonach.

                  Byliśmy w porze obiadowej...
                  2024-03-02, 02:21
                • pebejot
                  Ekwador, Cuenca, Calle Alfonso Cordero, Golden Prague
                  pebejot
                  Największy browar restauracyjny w Ekwadorskim mieście Cuenca, znanym z zabytkowej zabudowy historycznego centrum miasta, wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
                  Minibrowar powstał w dawnej hali magazynowej, znajduje się w sąsiedztwie hipermarketu i salonów samochodowych.
                  ...
                  2020-04-23, 12:51
                • pebejot
                  Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
                  pebejot
                  Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
                  Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

                  Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
                  2024-12-31, 11:40
                • dadek
                  Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                  dadek
                  Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                  2025-01-03, 01:44
                • ART
                  Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
                  ART
                  Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

                  Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
                  2024-10-19, 21:08
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...