Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych szefów kuchni wychodzi na plus.
Jedynie zupy kuchni czeskiej uważam za słabe, uznawałem tylko czesneczkę.
Będąc w Jihočeským kraju zwróciła moją uwagę regionalna zupa Jihočeská kulajda która mi bardzo zasmakowała. W domu próbowałem odtworzyć przepis i natrafiłem na fajną stronę z przepisami regionalnych dań z poszczególnych krajów Czeskiej Republiki. Można też znaleźć jakie produkty regionalne są charakterystyczne dla danego regionu. Sery, wędliny, wina piwo itd...
Wklejam poniżej link.
Fajnie jak w tym temacie pisalibyśmy o smacznych ciekawostkach i nowinkach kuchni czeskiej. Ja chętnie będę dalej zgłębiał kulinarną wiedzę o Czechach
Link
Jedynie zupy kuchni czeskiej uważam za słabe, uznawałem tylko czesneczkę.
Będąc w Jihočeským kraju zwróciła moją uwagę regionalna zupa Jihočeská kulajda która mi bardzo zasmakowała. W domu próbowałem odtworzyć przepis i natrafiłem na fajną stronę z przepisami regionalnych dań z poszczególnych krajów Czeskiej Republiki. Można też znaleźć jakie produkty regionalne są charakterystyczne dla danego regionu. Sery, wędliny, wina piwo itd...
Wklejam poniżej link.
Fajnie jak w tym temacie pisalibyśmy o smacznych ciekawostkach i nowinkach kuchni czeskiej. Ja chętnie będę dalej zgłębiał kulinarną wiedzę o Czechach
Link
Comment