Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #136
    troche propagandy

    Mnóstwo przepisów wegetariańskich i wegańskich. Możecie sobie coś wybrać przed giełdą w Żywcu.

    Comment

    • Dudlik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.11
      • 269

      #137
      Ja lubię coś z kuchni czeskiej np. topinky, czyli coś w rodzaju grzanek, albo tlaczenka, czyli salceson, który tam podawają do piwa. Jest to salceson z octem(niestety nasz polski jest za mocny) musi być 8% i cebulka. Może też być nakladany hermelin, czyli serek pleśniowy marynowany, pivni syr, czyli piwny ser też jest dobry. Najlepiej jednak lubię knedliky z gulaszem, albo wieprzowiną, ale u nas kanjp czeskich nie ma. jedynie w Szczecinie widziałem kawiarnię Praha na placu Grunwaldzkim, gdzie niektóre czeskie dania mieli. Zamiast czeskich knedlików mogą być podobne polskie parowańce z Wielkopolski, które można dostać w marketach już za 1,50. Robi to się na parze łatwo i szybko. W czeskiej kuchni jest też zupa zwana prdelaczka co znaczy dupeczka Z innych zup polecam, wszystkim którzy się wybierają w najbliższym czasie do Czech, zupę ukrop zwaną też czesneczka, czyli z czosnkiem albo cibulaczku, czyli cebulową. Dobre są też słynne topielce, które u nas można czasami dorwać przy okazji imprez organizowanych w czeskim centrum w Warszawie. Pozdrawiam!! Aha, studenci z warszawskeij slawistyki przygotowują książeczkę Czeska kucharzka. Niestety nakład będzie niewielki i będzie po czesku
      Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #138
        Czt tpoielec, to to samo co utopenec ? Pierwszy raz zamówiłem, nie wiedząc co to jest. Podobała mi się nazwa.

        A parzaki robi sie też na Podlasiu.

        Comment

        • Dudlik
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.11
          • 269

          #139
          Tak jak najbardziej utopenec to po czesku topielec
          Zdrówko Aha, przypomniałem sobie, że do piwa jest też dobra cebulka w cieście. Otóż trzeba cebulę sparzyć pokroić na plastry i podzielić na krążki, takie okręgi z których po sparzeniu ściąga się błonę. Póżniej te krążki panierujemy, a raczej zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim i gorącym tłuszczu. Najlepsze są gorące, bo potem zimne nie mają już dobrego smaku. Pozdrawiam!!!!
          Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #140
            Przystawki do piwa

            Witam wszystkich miłośników piwka.
            Pytanie wydawałoby się banalne ale jenak takim nie jest.
            Jakie przystawki są najlepsze do piwa?
            Zapewne podziałów na rodzaje będzie tyle co gatunków złocistego napoju.
            Niemiej mam dylemat. Szykuje się mała imprezka przy chmielu i chciałbym przygotować coś niepospolitego, ale i pomysły standardowe są mile widziane. Nie o wszystkim wszak człowiek pamięta.

            Wasze zdrówko !

            PS. wyszukiwarka nie znalazła NIC.

            Comment

            • celt_birofil
              † 2017 Piwosz w Raju
              • 2001.09
              • 4470

              #141
              Moja znalazła to
              Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #142
                Jejku, rzeczywiście. Wielkie dzięki!
                Źle widocznie wpisywałem hasło. Zakąski a nie przystawki, choć "zakąski" też wpisywałem, tylko w liczbie mnogiej.
                Trzeba jednak używać wariacji wyszukiwanych słów.

                Comment

                • celt_birofil
                  † 2017 Piwosz w Raju
                  • 2001.09
                  • 4470

                  #143
                  Albo wpisać Kulinaria
                  Kiedyś w browarze był taki dział...
                  Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #144
                    celt_birofil napisał(a)
                    Albo wpisać Kulinaria
                    Kiedyś w browarze był taki dział...
                    Uff, właśnie skończyłem przeglądać to wszystko, co znalazła wyszukiwarka pod hasłem "kulinaria".
                    Poza wątkiem pt. "

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #145
                      slado napisał(a)
                      Uff, właśnie skończyłem przeglądać to wszystko, co znalazła wyszukiwarka pod hasłem "kulinaria".
                      Poza wątkiem pt. "
                      Najpierw był niechcący ENTER a potem zabrakło czasu na poprawkę.
                      Te 3 minuty to stanowczo za krótko.
                      Poza wątkiem "przekąska do piwa" nie znalazłem nic ciekawego a połowa odpowiedzi była nie na temat.
                      Oczywiście wyszukiwarka nie jest tu winna ale forumowicze rozmydlający temat lub piszący o zgoła czymś innym.
                      Jednak coś znalazłem. Najbardziej podobały mi się plasterki boczku z grilla przypiekane na "sucharek"
                      Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

                      Comment

                      • Sven
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.09
                        • 1211

                        #146
                        Propozycja zakąsek

                        Polecam serki ołomunieckie w cieście piwnym!
                        Same serki zapach mają odrzucający, ale po przyrządzeniu są bardzo smaczne!
                        Przygotowujemy ciasto z mąki, jajka, szklanki jasnego piwa, szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, serki (występują one w małych kawałkach) dokładnie pokrywamy ciastem i smażymy na oleju, do zrumienienia. Przed podaniem możemy je posypać odrobinką soli.
                        Są pyszne! Polecam wszystkim!


                        Celia, cerevisia et conventus.

                        Comment

                        • ArturŁ
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.11
                          • 374

                          #147
                          Są do nabycia paluszki serowe.W odpowiednim dipie świetnie pasują do piwka.Pozdrawiam.

                          Comment

                          • cielak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 2890

                            #148
                            Ja do piwa czasem zagryzam kabanos koński. Pycha!
                            zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                            Comment

                            • MAW
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2002.10
                              • 78

                              #149
                              A ja właśnie spożyłem przywiezione z Rosji suszone kalmary, obficie popojając Brackim. Na opakowaniu piszą że to przysmak japoński, ale jaki by nie był, jest po prostu rewelacyjny do piwa. Niestety w Polsce nigdzie tego nie widziałem.
                              Yesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...

                              Comment

                              • Hannibal
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 1426

                                #150
                                Do piwa szczególnie lubię jeść potrawy tłuste, np. chleb wiejski z pieczonym boczkiem, który choć kupny, to smakuje jak domowej roboty, z dobrym smalcem ze skwarkami, z kozim serem pleśniowym, etc. Świetne do piwa są również wszystkie potrawy, które wykorzystują cebulę i czosnek. Piwo musi być dobrze nachmielone, bo popijanie "syropem" nie jest zbyt dobre.
                                "All the good things for those who wait"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                  pebejot
                                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                  2025-01-25, 22:06
                                • dadek
                                  Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
                                  dadek
                                  W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
                                  2023-05-18, 04:23
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 11:17
                                • bastion
                                  Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                                  bastion
                                  Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                                  W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                                  2024-11-26, 22:29
                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...