Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8109

    Zagryzać to ja mogę wódkę a nie piwo.Piwo pije dla smaku a nie poo to żeby zagryzać i tracić smak piwa.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • Doodeck
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1612

      Zawsze można zapić jedno piwo drugim piwem
      Dalekosiężny
      Obserwator
      Obiektów
      Dynamicznie
      Epatujących
      Ciekawymi
      Koncepcjami

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        Ja proponuje pomysł na warzywną zakąskę.

        Podstawa:
        Prawie wszystkie warzywa się nadają. Przetestowałem jak narazie : Marchewki, brokuły, kalarepe, cukinie, bakłażan, ogórki, kalafior, papryka...hmm jak narazie nic więcej niemogę sobie przypomnieć. Na surowo kroimy w poręczne kawałki rozkładamy na tacy.

        Sos:
        Mieszamy pół na pół jogurt naturalny i majonez, (w sumie proporcje są zależne od upodobań. Jak ktoś woli to wystarczy dodać tylko troche majonezu by zniwelować "kwaskowość" jogurtu naturalnego) doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

        Nie mieszamy warzyw z sosem podajemy go osobno.
        Smacznego
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • gulinek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.08
          • 7

          też dobre

          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gulinek
            też dobre
            Marchewka do piwa? To ja już wolę umrzeć z głodu.

            Comment

            • earl_grey
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.05
              • 203

              Raczej nie zagryzam piwa, ale przyjemności zjedzenia świńskich skórek (pork scrachings)sobie nie odmówiłem. Pyszna, bardzo słona chrupiąca, czasem porastająca jeszcze szczeciną, smarzona na głębokim oleju przekąska. Mniam.

              Comment

              • Ojka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.08
                • 18

                Podobno ten temat już był jestem tu od niedawna i nie bardzo mogę to znaleźć gdzie to było moja propozycja na przekąskę to zwyczajny chlebek ze smalcem chociaż mi najbardziej smakuje tzw. kiełbaska z grila

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  A moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki. Zamieszczam zdjęcie opakowania, żeby było jasne dla kogo dedykowany jest ten przysmak. Niestety robione telefonem ale widać o co chodzi
                  Attached Files

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    ja ostatnio odkryłem (po latach niebytności) prażynki krewetkowe, oczywiście do piwa. szkoda, że są solone, ale cóż
                    zwykle korzystam jednak z paluszków, są znacznie lepsze niż chipsy. jednak do sporej imprezy piwnej nic bardziej trafnego jak gorący posiłek - zupka, albo coś czym można zapchać żołądek.
                    Last edited by e-prezes; 2005-09-19, 12:52.

                    Comment

                    • BENYCZ
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.09
                      • 69

                      Sproboj wedzonych szprotek.Do piwa sa super,zwlaszcza jesli ma sie ochote wypic troche wiecej.

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        A moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki. Zamieszczam zdjęcie opakowania, żeby było jasne dla kogo dedykowany jest ten przysmak. Niestety robione telefonem ale widać o co chodzi
                        Fifty-fifty bo zależy od gatunku albo od jakości.Konsumowałem w Pribałtyce i zdarzyły mi się sympatyczne zakąski ale były i takie,które wyrzuciłem do kosza.

                        Comment

                        • nevton
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 97

                          Oto moja propozycja

                          ziemniaki w koszulkach z masełkiem czosnkowym Proste tanie i dobre

                          1) Dobrać ziemniaki tak by były zbliżonej wielkości (pieką się jednakowo szybko)
                          2) dokładnie umyć (nie obierać)
                          3) każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową
                          4) wsadzić do gorącego piekarnika
                          5) odczekać 45 min do około godziny i gotowe.

                          W trakcie gdy ziemniaczki dochodzą w piekarniku robimy masełko
                          1) kostke masła (starczy na 3-4 osoby) rognieśc w miseczce
                          2) dodać zgniecinego czosnku (ja dodaje około główki - lubie ostre)
                          3) dodać przypraw. Możę być kucharek albo jakaś inna tego typu przyprawa. Ambitni mogą zami dobrać mieszankę. Na kostę masła to około 2-3 łyżeczki - ale może być więcej (jak kto woli)
                          4) wymieszać wszystko

                          Jak jeść

                          1) Ziemniaki podać na stół owinięte w folię (dzięki temu potrafią trzymać długo temperature)
                          1a) Masełko podajemy w miseczce
                          2) Kartofeka obrać z folii i skórki posmarować masełkiem i jeść
                          3) Zapijać piwem
                          4) Można łączyć z dodatkami (mięsko, korniszony, co kto lubi)

                          Za kilka dni dorzuce jeszcze jakieś pomysły

                          Pozdrawiam
                          Nevton

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BENYCZ
                            Sproboj wedzonych szprotek.Do piwa sa super,zwlaszcza jesli ma sie ochote wypic troche wiecej.
                            jadłem nie do piwa, ale są wstrętne i do ust więcej ich nie wsadzę

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              jadłem nie do piwa, ale są wstrętne i do ust więcej ich nie wsadzę
                              Może trafiłeś na jakieś stare. Nieraz kupuję takie u mnie w sklepie i są nawet dobre. Dość delikatne Ale przyznam, że bardziej pasują do wódki niż do piwa

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                Szprotki do piwa? A fee, i potem takimi tłustymi paluchami szklankę brudzić?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X