Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Zakąska do piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezessą suche i bezsmakowe jak wysuszone g...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezessą suche i bezsmakowe jak wysuszone g...
A skąd Ty wiesz jak smakuje g...?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Suche? Oj to chyba rzeczywiście źle trafiłeś. Nie powinny byś jak wióry, a rozumiem że właśnie takie byłyComment
-
Te wszystkie wasze propozycje są dość ciekawe, no może tylko oprucz tych szprotek tutaj zdecydowanie odmawiam.Ziemniaczków muszę spróbować.Ale póki co to narazie chyba zostanę przy kabanosach.Oczywiście muszą być suche, nie może to być kiełbasa która nosi taką nazwę a nic wspólnego z nimi nie ma!!!Comment
-
Ja tez odmawiale dopoki sam nie sprobowalem,ale wiadomo co kraj to obyczaj.Wsrod moich znajomych panuje moda na paluszki,tylko jest jeden warunek,musza byc bardzo slone.Co do ziemiaczkow to do piwa jeszcze ich nie probowalem,ale pieczone na grilu sa super.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin-wojtek24Te wszystkie wasze propozycje są dość ciekawe...suchą, twardą ,najlepsze są stare kabanosy które wisiały sobie gdzieś tam gdzie ich nie znalazłem
no bo jak znajdę to nie zdążą wyschnąć
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesnie przepadam wogóle za rybami, zwłaszcza wędzonymi z dużą ilością ości. tamte miały ich ponadmiarę, a przez to, że były suche ości nie przechodziły mi przez gardło.Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2005-09-20, 21:31.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Następna propozycja do piwka to zapiekanaka
Nie jest to nic specjalnego ale dobre i dość proste do zrobienia
Do zapiekanki potrzebujemy (dla 2-3 osób)
1) Boczek (może być wędzony ale niezbyt tłusty) od biedy może być jakaś szynka ale boczek jest lepszy. wystarczy około 300 g pokrojone w plasterki
2) Ziemniczaki - 4 do 5 ziemniaków pokrojone w równe plasterki
3) Marchewka - 2 średnie/duże marchewki pokrojone w równe plasterki
4) Cebula - pokrojona w kostke - jedna lub dwie (jak ktoś lubi może pokroić w talarki)
5) Kukurydza konserwowa - jedna puszka
6) Ser żółty powinnien być tłusty około 0,4- 0,5 kg - im Bardziej tłusty tym lepiej
7) Przyprawy - Jakiś Kucharek Warzywko itp , sól (wymagający moga skomponowąc swoją miesznakę przypraw)
8) Oliwa/Olej lub margaryna do smarzenia np planta
9) Naczynie żaroodporne
10) piekarnik
Naczynie żaroodporne wytłuścić olejem lub plantą (dno i ścianki żeby nie przylegały do niego częsci zapieknaki)
Na dnie ułożyć warstwę plasterków ziemniaków.
Nastepnie kolejno:
Warstwa boczku
Warstwa marchewki i cebuli.
warstwa startego sera
warstwa ziemniaków
warstwa boczku
dosypać resztę marchewki i cebuli
zasypać kukurydzą i solidnie oprószyć serem.
Jeżeli wam nie starczy składników na tyle warstw to nie ma problemu może być ich mniej lub więcej ważne żeby na górze był ser.
Układające kolejne warstwy dobrze jest każda przyprawić
Ziemniaki marchewka cebula powinny być pocięte w plasterki o równej grubości
Wszystko przykryć pokrywką i wstawić do rozgdzanego piekarnika na około godzine
W trkacie pieczenia kontolować czy się to nie przypala
Niestety nie podam temperatury bo na moim piecu nie ma termometru
Bardzo ważne żeby to czymś przyprawić do smaku bez przypraw smakuje tak sobie...
jeżeli ktoś z ucztujących nie lubi piwa to można to też konsumować z czerwonym wytrawnym winem...Comment
-
Jeszcze dość warzna informacja do przekazania z mojej stronySpróbujcie pierogów ruskich.Uważam że również znakomicie pasują do chłodnego piwka
Comment
Related Topics
Collapse
-
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....-
Channel: Słowacja
2025-01-25, 22:06 -
-
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
-
Channel: Czechy
-
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
-
Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...3 Photos-
Channel: Łotwa
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment