Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #181
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Może trafiłeś na jakieś stare (...)
    są suche i bezsmakowe jak wysuszone g...

    Comment

    • nevton
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 97

      #182
      wysuszone g ?

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

        #183
        ot, nie smakuje mi!

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          są suche i bezsmakowe jak wysuszone g...
          Suche? Oj to chyba rzeczywiście źle trafiłeś. Nie powinny byś jak wióry, a rozumiem że właśnie takie były
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9136

            #185
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            są suche i bezsmakowe jak wysuszone g...
            g...?
            A skąd Ty wiesz jak smakuje g...?
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19292

              #186
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
              Suche? Oj to chyba rzeczywiście źle trafiłeś. Nie powinny byś jak wióry, a rozumiem że właśnie takie były
              nie przepadam wogóle za rybami, zwłaszcza wędzonymi z dużą ilością ości. tamte miały ich ponadmiarę, a przez to, że były suche ości nie przechodziły mi przez gardło.

              Comment

              • marcin-wojtek24
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.09
                • 18

                #187
                Te wszystkie wasze propozycje są dość ciekawe, no może tylko oprucz tych szprotek tutaj zdecydowanie odmawiam.Ziemniaczków muszę spróbować.Ale póki co to narazie chyba zostanę przy kabanosach.Oczywiście muszą być suche, nie może to być kiełbasa która nosi taką nazwę a nic wspólnego z nimi nie ma!!!

                Comment

                • BENYCZ
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.09
                  • 69

                  #188
                  Ja tez odmawiale dopoki sam nie sprobowalem,ale wiadomo co kraj to obyczaj.Wsrod moich znajomych panuje moda na paluszki,tylko jest jeden warunek,musza byc bardzo slone.Co do ziemiaczkow to do piwa jeszcze ich nie probowalem,ale pieczone na grilu sa super.

                  Comment

                  • Audi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 1682

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcin-wojtek24
                    Te wszystkie wasze propozycje są dość ciekawe...
                    Dla mnie też wszystkie są ciekawe i może warte spróbowania , ja natomiast lubię i polecam kiełbache suchą, twardą ,najlepsze są stare kabanosy które wisiały sobie gdzieś tam gdzie ich nie znalazłem no bo jak znajdę to nie zdążą wyschnąć

                    Comment

                    • BENYCZ
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.09
                      • 69

                      #190
                      Nie probowalem jeszcze jakich paluszkow serowych.Moze ktos wie co to za wynalazek.Podobno sa stworzone do piwa.

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9866

                        #191
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        nie przepadam wogóle za rybami, zwłaszcza wędzonymi z dużą ilością ości. tamte miały ich ponadmiarę, a przez to, że były suche ości nie przechodziły mi przez gardło.
                        A skoro nie przepadasz za rybami to już rozumiem. Ale innym polecam. Warto próbować różności.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2005-09-20, 21:31.
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • nevton
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 97

                          #192
                          Następna propozycja do piwka to zapiekanaka
                          Nie jest to nic specjalnego ale dobre i dość proste do zrobienia

                          Do zapiekanki potrzebujemy (dla 2-3 osób)

                          1) Boczek (może być wędzony ale niezbyt tłusty) od biedy może być jakaś szynka ale boczek jest lepszy. wystarczy około 300 g pokrojone w plasterki
                          2) Ziemniczaki - 4 do 5 ziemniaków pokrojone w równe plasterki
                          3) Marchewka - 2 średnie/duże marchewki pokrojone w równe plasterki
                          4) Cebula - pokrojona w kostke - jedna lub dwie (jak ktoś lubi może pokroić w talarki)
                          5) Kukurydza konserwowa - jedna puszka
                          6) Ser żółty powinnien być tłusty około 0,4- 0,5 kg - im Bardziej tłusty tym lepiej
                          7) Przyprawy - Jakiś Kucharek Warzywko itp , sól (wymagający moga skomponowąc swoją miesznakę przypraw)
                          8) Oliwa/Olej lub margaryna do smarzenia np planta
                          9) Naczynie żaroodporne
                          10) piekarnik

                          Naczynie żaroodporne wytłuścić olejem lub plantą (dno i ścianki żeby nie przylegały do niego częsci zapieknaki)
                          Na dnie ułożyć warstwę plasterków ziemniaków.
                          Nastepnie kolejno:
                          Warstwa boczku
                          Warstwa marchewki i cebuli.
                          warstwa startego sera
                          warstwa ziemniaków
                          warstwa boczku
                          dosypać resztę marchewki i cebuli
                          zasypać kukurydzą i solidnie oprószyć serem.
                          Jeżeli wam nie starczy składników na tyle warstw to nie ma problemu może być ich mniej lub więcej ważne żeby na górze był ser.

                          Układające kolejne warstwy dobrze jest każda przyprawić
                          Ziemniaki marchewka cebula powinny być pocięte w plasterki o równej grubości
                          Wszystko przykryć pokrywką i wstawić do rozgdzanego piekarnika na około godzine
                          W trkacie pieczenia kontolować czy się to nie przypala
                          Niestety nie podam temperatury bo na moim piecu nie ma termometru
                          Bardzo ważne żeby to czymś przyprawić do smaku bez przypraw smakuje tak sobie...

                          jeżeli ktoś z ucztujących nie lubi piwa to można to też konsumować z czerwonym wytrawnym winem...

                          Comment

                          • marcin-wojtek24
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.09
                            • 18

                            #193
                            Jeszcze dość warzna informacja do przekazania z mojej strony Spróbujcie pierogów ruskich.Uważam że również znakomicie pasują do chłodnego piwka

                            Comment

                            • nevton
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.09
                              • 97

                              #194
                              Próbowałem. Niezłe, ale prawdę mówiąc wolę te z mięsem okraszone cebulką z patelni.... Mniam

                              Comment

                              • BENYCZ
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.09
                                • 69

                                #195
                                Witajcie smakosze.Chetnie poczytam waszych dalszych propozycji co do zakasek.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                  pebejot
                                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                  2025-01-25, 22:06
                                • dadek
                                  Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
                                  dadek
                                  W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
                                  2023-05-18, 04:23
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 11:17
                                • bastion
                                  Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                                  bastion
                                  Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                                  W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                                  2024-11-26, 22:29
                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...