Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #211
    Na zapach czosnku idealne są dwa łyki piwa pszenicznego - posmak natychmiast znika! Tzn. może być również cała butelka
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • nevton
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 97

      #212
      Oooo !!! tego sposobu nie znałem...

      Piwo jest dobre na wszystko

      Comment

      • taurus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 3

        #213
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nevton
        Mycie zebów na zabicie zapachu czosnku to tak jakby strzelać z procy do lotniskowca
        Na czosnek mycie zębów nie działa.

        Podobno pomaga jedzenie pietruszki lub picie mocnej kawy bez cukru i śmietanki.
        Można też przekonać żonę by jadła czosnek razem z tobą
        Ja wmawiałem żonie że to zabezpieczenie przed wampirami.... nie uwierzyła
        Zaproś mnie to uwierzy.

        Comment

        • siostraaa
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.02
          • 90

          #214
          Cebula w piwnym cieście

          Składniki:
          - 4 duże białe cebule
          - 1 duże jajko
          - pół szklanki jasnego piwa
          - pół szklanki tłustego mleka
          - 3/4 szklanki mąki pszennej
          - sól, pieprz
          - olej
          Do garnka wsypujemy przesianą mąkę, powoli wlewając mleko ubijamy mikserem. Dodajemy całe jajko, następnie wlewamy piwo, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Masa musi być gęstawa, w razie potrzeby można dosypać mąki. Oczyszczoną cebule kroimy w plastry. Oddzielamy pojedyncze krążki, sam środek zostawiamy. Rozgrzewamy na patelni olej (krążki muszą być po części w nim zanurzone), pojedyncze zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnie, obsmażamy z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Mówili że jest dobre...

          Comment

          • kibi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 1875

            #215
            Czy cebula w piwnym cieście nadaje się do spożycia tylko na ciepło ?

            Comment

            • siostraaa
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.02
              • 90

              #216
              U mnie zanim się doczekali na pieczone kartofle, to cebulka zdążyła już ostygnąć a i tak wszystko zjedli. Czyli na zimno też jest bardzo dobra

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                A moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki.
                No i okazało się, że w Polsce też już są suszone owoce morza specjalnie przygotowywane dla piwoszy Proszę spojrzeć na stronę GreenHorn. Tym bardziej mi przyjemnie, że to firma nowego forumowicza

                Dimka - GRATULUJĘ POMYSŁU
                Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-07-12, 22:47.

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Dimka
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.07
                  • 19

                  #218
                  Czytałem, że mogę "oczekiwać ciepłego przyjęcia przez Browarowiczów", ale żeby aż tak ciepłego... Dziekuję ci, Slangbaum.

                  Co dotyczy przekąsek, to na razie próbuję znaleźć swoją niszę na rynku, mając po cichu nadzieję, że rozwinie się to na cały kraj

                  Pozdrawiam i zachęcam do spróbowania przekąsek, które są znane i lubiane u naszych wschodnich sąsiadów już od kilkudziesięciu lat, a od paru lat też na rynkach zachodnich!

                  Żeby nie robić tu reklamy, za którą, podejrzewam, mogę być ukarany, wszystkich zainteresowanych proszę o bezpośredni kontakt mailowy lub poprzez "pw".
                  Sprzedam kalmary w dobre ręce!
                  Niedrogo!
                  www.green-horn.pl

                  Comment

                  • peter007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.06
                    • 2820

                    #219
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dimka
                    Czytałem, że mogę "oczekiwać ciepłego przyjęcia przez Browarowiczów", ale żeby aż tak ciepłego... Dziekuję ci, Slangbaum.

                    Co dotyczy przekąsek, to na razie próbuję znaleźć swoją niszę na rynku, mając po cichu nadzieję, że rozwinie się to na cały kraj

                    Pozdrawiam i zachęcam do spróbowania przekąsek, które są znane i lubiane u naszych wschodnich sąsiadów już od kilkudziesięciu lat, a od paru lat też na rynkach zachodnich!

                    Żeby nie robić tu reklamy, za którą, podejrzewam, mogę być ukarany, wszystkich zainteresowanych proszę o bezpośredni kontakt mailowy lub poprzez "pw".
                    Wspomniane wyżej przekąski są przednie. Rewelacyjna rzecz do piwa. Wiem, że niektóre osoby nie mogą się przełamać i spróbować owoców morza, ale uwierzcie, że warto.
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment

                    • Dimka
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.07
                      • 19

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                      Wspomniane wyżej przekąski są przednie. Rewelacyjna rzecz do piwa. Wiem, że niektóre osoby nie mogą się przełamać i spróbować owoców morza, ale uwierzcie, że warto.
                      No właśnie!

                      Dlatego tak wolno przejmują się na rynku. Ile to już razy miałem sytuację, kiedy ktoś otwiera opakowanie i pyta się: "i co trzeba z tym robić", albo jeszcze lepiej "czy to trzeba smażyć"
                      Sprzedam kalmary w dobre ręce!
                      Niedrogo!
                      www.green-horn.pl

                      Comment

                      • kot_z_cheshire
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.11
                        • 2201

                        #221
                        Ha! Wreszcie Cię przydybałam Dimka, bo mam pytanie: na stronie www nie ma dystrybutorów. A ja bym chciała wiedzieć, czy w Poznaniu w jakimś sklepie można kupić te smakołyki..Bo jak sobie przypomnę zakąseczki, które moja przyjaciółka przywoziła...Ech, ślinka cieknie
                        Młode koty mają adhd, niestety.
                        Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                        Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                        Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19292

                          #222
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dimka
                          No właśnie!

                          Dlatego tak wolno przejmują się na rynku. Ile to już razy miałem sytuację, kiedy ktoś otwiera opakowanie i pyta się: "i co trzeba z tym robić", albo jeszcze lepiej "czy to trzeba smażyć"
                          nie , no... na surowo
                          nie mam oporów przy jedzeniu tatara, ale surowych "robaków morza to bym się nie chwycił... mimo, że mam parę przepisów co z "tym" zrobić.

                          Comment

                          • kot_z_cheshire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.11
                            • 2201

                            #223
                            Ale to jest ususzone

                            (proszę nie prostować nazwy procesu kulinarnego, jakiemu rzeczone owoce zostały poddane....)
                            Młode koty mają adhd, niestety.
                            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                            Comment

                            • Dimka
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.07
                              • 19

                              #224
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
                              Ale to jest ususzone

                              (proszę nie prostować nazwy procesu kulinarnego, jakiemu rzeczone owoce zostały poddane....)
                              Właśnie!

                              Suszone i gotowe do spożycia! Jak projektowałem opakowanie, to specjalnie z tyłu w pierwszym zdaniu grubą czcionką podałem informację, że "produkt gotowy do spożycia"... ale komu chce się to czytać...
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Dimka; 2006-07-20, 21:19.
                              Sprzedam kalmary w dobre ręce!
                              Niedrogo!
                              www.green-horn.pl

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19292

                                #225
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dimka
                                Właśnie!

                                Suszone i gotowe do spożycia! Jak projektowałem opakowanie, to specjalnie z tyłu w pierwszym zdaniu grubą czcionką podałem informację, że "produkt gotowy do spożycia"... ale komu chce się to czytać...
                                ja akurat czytam, ale robaki (morskie) to robaki i wolę do piwa syr ew. coś z drożdżowych wypieków.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                  pebejot
                                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                  2025-01-25, 22:06
                                • dadek
                                  Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
                                  dadek
                                  W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
                                  2023-05-18, 04:23
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 11:17
                                • bastion
                                  Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                                  bastion
                                  Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                                  W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                                  2024-11-26, 22:29
                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...