Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    Coś jak jajecznica z serem i pomidorami, tyle że bez jajek.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Przekąski do piwa...

      Comment

      • sailor
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.08
        • 22

        tak szczerze mowiac to jako przekaske do piwa mozna potraktowac cokolwiek na co ma sie ochote. byle tylko smakowalo i pasowalo (pijacemu oczywiscie). mozna i zapijac rosolem jak kto lubi :P

        ale mozna na szybko srobic np. cos takiego:

        Comment

        • imap31
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.03
          • 26

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
          Spotkałem w czeskich knajpach:

          Śliwki w boczku

          - boczek wędzony pokrojony w bardzo cienkie plasterki (dobrej jakości),
          - suszone śliwki, ważne aby były bardzo mięsiste,
          - wykałaczki

          Wkładamy śliwkę (lub więcej, w zależności od wielkości) na boczek i rolujemy, przebijamy wykałaczką aby się nie rozleciał i na grilla (w ostateczności na patelnię grillową).
          Po obsmażeniu, palce lizać, doskonała zakąska do piwa i jako przystawka do głównych dań grillowych.
          Proponuję upgrade tego przepisu, autorstwa mojej byłej szefowej:
          Do każdej śliwki do środka włożyć kawałek usmażonej wcześniej drobiowej wątróbki oraz po kawałku orzecha włoskiego, potem jak w oryginale zawinąć w boczek, spiąć wykałaczką i do piekarnika.
          Pracochłonne i brudzące zajęcie ale efekt niesamowity. Delikatność wątróbki i twardy orzech... Pychota
          Jedno piwo jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło

          Comment

          • Bullmer
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.02
            • 6

            nie ma jak piwko przy grillu.. karkówka , kiełbasa z grila ...gdzie to LATO !!
            I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I'm awake, you know?
            Ernest Hemingway

            Comment

            • sunshines
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.12
              • 2

              a ja polecam paluchy czosnkowo- rozmarynowe z ciasta na pizzę do piwka pychotka szybko sie je robi i smakują genialnie
              pizzeria Wrocław

              Comment

              • kaczmarktomasz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.04
                • 5

                Ja to tylko mięcho, kiedyś jadłem chipsy i inne chrupkopaluszki ale zacząłem tyć i oczywiście było, że to od piwska. Teraz to najlepiej grill przed domem albo coś takiego http://kubagotuje.pl/przepisy/nugget...aka-na-szybko/ przed telewizorem. Od czasu jak nie jem tych dziwnych zapychaczy schudłem sporo a piwo pije nadal.

                Comment

                • kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

                  Z teorią, że grill odchudza mógłbyś zrobić furorę na forach o dietach.
                  Nie próbowałeś tam się zarejestrować?

                  Comment

                  • kaczmarktomasz
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2014.04
                    • 5

                    Nie tylko próbowałem ale i aktywnie ich nękam Dobrze grillowane odpowiednie mięso jest jednym z bardziej dietetycznych produktów jakie są. Nie mówię tu o tłustej karkówce źle przyrządzonej a o np. delikatnej polędwicy wołowej czy jagnięcinie. Nie dość, że jest to chude mięso to jeszcze wytapia się i jest milion razy bardziej dietetyczne jak te wszystkie wege soje i inne chrupiące badziewie.

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      To zależy od rodzaju mięsa. Jedz dużo drobiu z grilla (i tylko to), a naprawdę schudniesz, bo będziesz na diecie wysokobiałkowej.
                      Last edited by arcy; 2014-04-03, 14:22.

                      Comment

                      • kaczmarktomasz
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2014.04
                        • 5

                        Niestety o dobry drób jeszcze trudniej niż o 18letnią ładna dziewicę :P Wszystko to co jest w sklepach jest faszerowane antybiotykami o paszy z mączki kostniej już nie wspomnę. Jeżeli ktoś miał okazję porównać kurczaka ze wsi i takiego z marketu czy bazaru to wie, że to nie tylko ściema. Zresztą o dobra cielęcinę tez nie jest łatwo. Chyba najlepiej kupować dziczyznę ze sprawdzonego miejsca.

                        Comment

                        • chmielowazupa
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2014.01
                          • 16

                          Zdecydowanie dobrze wypieczona kiełbasa z grilla z keczupem .

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            Na Białorusi (a pewnie i gdzie indziej na wschodzie) popularne są suszone rybki. Tak suche i twarde, że gdybym nie był głodny to bym sobie dał spokój z gryzieniem tego. Smażony? (podpiekany?) ciemny chleb w słupkach i zwykły ser żółty to dla mnie w zupełności wystarczająca przekąska, a jak są jeszcze oliwki to już bajka...

                            Comment

                            • WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na Białorusi (a pewnie i gdzie indziej na wschodzie) popularne są suszone rybki. Tak suche i twarde, że gdybym nie był głodny to bym sobie dał spokój z gryzieniem tego. Smażony? (podpiekany?) ciemny chleb w słupkach i zwykły ser żółty to dla mnie w zupełności wystarczająca przekąska, a jak są jeszcze oliwki to już bajka...
                              Widziałem coś takiego na Ukrainie, obok suszonej wołowiny (która smakowała jak twarda, słona guma) i suszonych kalmarów (które smakowały jak twarda, słona, kalmarowa guma). Nie przypadło mi to do gustu.

                              Comment

                              • wpadzio
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2011.06
                                • 2654

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czecholand
                                Widziałes może gdzies wiekszą oferte utopenców?
                                Co do Tavruzków to trzeba oferte zdecydowanie rozszerzyć tu masz racje
                                Jakie tam utopence i tvaruzky. Trzeba zdecydowanie rozszerzyć ofertę piwną i wyjść poza typowe koncerniaki. Zwłaszcza, że liczba browarów u naszych południowych sąsiadów jest mocno rozwojowa (poczytaj choćby ten wątek: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71651). A i hurtownie ściągają coraz częściej piwa z niedużych i ciekawych browarów, że o rzemieślniczych produkcjach nie wspomnę. Masz w adresie checholand.pl? To naprawdę zobowiązuje.
                                Trzymam kciuki, a w wolnej chwili zajrzyj jeszcze tu: http://www.browar.biz/forum/announcement.php?f=23
                                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                                Serviatus status brevis est
                                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X