Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    W menu Warzelni bydgoskiej jest marynowany Limburger.
    Czy spotkaliście się z tym czy może to improwizacja tamtejszego kucharza?

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2160

      Jadąc ostatnio pociągiem w Czechach, w jednej z gazet wydawanych przez Koleje Czeskie, znalazłem przepis na nakladanego hermelina, przepisałem do notesu, kupiłem jeszcze oryginalne hermeliny w Tesco i przetestowałem.
      Wyszły przepyszne i dlatego mogę gorąco polecić.

      Skład:

      4 hermeliny,
      4 łyżki pasty paprykowej,
      4 cebule,
      6 ząbków czosnku,
      8 beraních rohů (pewnie chodzi o pikantne papryczki ),
      4 liście laurowe,
      12 kulek ziela angielskiego,
      olej słonecznikowy.

      Wykonanie:
      1. Hermeliny nakrawamy na pół, smarujemy pastą paprykową.
      2. Cebulę kroimy w krążki, czosnek dokładnie siekamy (ja wsadziłem do zgniatarki).
      3. W słoju układamy warstwami wszystkie składniki upakowując dokładnie.
      4. Zalewamy olejem.
      5. Odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
      6. Zjadamy z pieczywem, popijając oczywiście dobrym piwem.

      Smacznego.

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        Na wp.pl pojawił się taki oto artykuł:

        Smakowita kuchnia - bogaty katalog przepisów, rozmowy w kuchni, wiadomości żywieniowe i dietetyczne porady. Gotuj z pasją!


        Żadnego z tych przepisów jeszcze nie próbowałem, ale niektóre wygladają całkiem ciekawie.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • jarekb11
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.06
          • 46

          witam.Na birofiliach2012 w Żywcu (na tym dolnym placu) było stoisko z serami żółtymi.Mógł by mi ktoś przypomnieć nazwę tej firmy??

          Comment

          • jacekwerner
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 2852

            Prawdopodobnie była to firma Old Poland, ich 12-miesięczny Bursztyn - poezja
            Ochotnicza Straż Piwna
            BAZA = 7446

            Comment

            • jarekb11
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.06
              • 46

              To chyba to.Dzięki.

              Comment

              • wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
                Prawdopodobnie była to firma Old Poland, ich 12-miesięczny Bursztyn - poezja
                A dokładnie firma Spomlek z Radzynia Podlaskiego i jeden z jej produktów z premiumowej linii Old Poland.
                Muszę przyznać, że Bursztyn ze swoim stosunkiem jakość/cena jest doskonałym wyborem w kategorii serów twardych, długodojrzewających.

                He he he, zabrzmiało to niemalże jak reklama...
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  Wczoraj na Dniu Ziemi trafiłem na stoisko z serami korycińskimi i kupiłem sobie kilka różnych rodzajów. Był też taki długo dojrzewający, twardy śmierdziel, bardzo dobry i wręcz pikantny w smaku. Niestety 80 zł za kilogram, ale raz na jakiś czas można zaszaleć.
                  Last edited by żąleną; 2012-06-25, 19:50.

                  Comment

                  • wpadzio
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2011.06
                    • 2654

                    Żą, a na Dniu Morza też może byłeś wcześniej?
                    Attached Files
                    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                    Serviatus status brevis est
                    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      Nie, ale planuję.

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9789

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
                        Prawdopodobnie była to firma Old Poland, ich 12-miesięczny Bursztyn - poezja
                        W "serii" są jeszcze Rubin, Grand Radamer i Grand Gouda.
                        Moim zdaniem, Bursztyn i Rubin zdecydowanie prowadzą, nie tylko jako zakąski do piwa.
                        Pamiętajcie jedynie, że d**a rośnie nie od piwa, a od takich - mniam - zakąsek...

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          Grand Gouda, Grand Radamer, Rubin i Bursztyn są w stałej ofercie, 12-miesięczny Bursztyn to była edycja specjalna, limitowana. Tak przynajmniej twierdzili . Na FDP po raz pierwszy widziałem ich nowy ser - Szafir, był też na FB. Jest tak nowy, że jeszcze nie ma go na ich stronie
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9789

                            Szukajcie, a znajdziecie http://www.spomlek.pl/aktualnosci2.php?news_id=134

                            Comment

                            • arcy
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.07
                              • 7538

                              Szafir pojawi się na stronie www.oldpoland.pl po jej przebudowie.

                              Dwunastomiesięczna wersja Bursztyna to rzeczywiście produkt limitowany, na co dzień niedostępny w sprzedaży. Z różnych względów.

                              Gdybyście mieli jakieś pytania dotyczące tych serów, piszcie do mnie.

                              Comment

                              • Avrukk
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.05
                                • 23

                                Muszę się podzielić tym co wczoraj wymyśliłem

                                Składniki:
                                2 kromki chleba
                                3/4 plastry pomidora
                                3 plastry sera
                                3 plastry szynki (nie za duże)
                                Trochę masła
                                Szczypta pieprzu

                                Opis:
                                Dajemy masło na patelnię (mniej więcej tyle ile potrzeba do posmarowania kromki chleba), w tym czasie kroimy pomidora na plastry, a plastry na ćwiartki i wrzucamy na masełko. Następnie kroimy szynkę (ja pokroiłem na paski ok. 2x4cm) i również wrzucamy na patelnię. Mieszamy co jakiś czas, aż szynka się zarumieni. Czas na ser. Można wrzucić całe plastry, ale jeśli je pokroimy to się ładniej stopią. Mieszamy, aż zrobi się z tego serowa ulepa, lekko czerwona od pomidorów. Dodajemy troszeczkę pieprzu (ja młynkiem mieliłem jakieś 2-3s). Mieszamy ostatni raz i przenosimy na chleb. Szybko rozprowadzamy, najlepiej łopatką i dociskamy drugą kromką. Gotowe

                                Czas przygotowania to jakieś 5-7 minut. Nie robić za dużo na raz bo jak ser zacznie zastygać to do wyrzucenia.

                                Dodam, że przepis jest całkowicie otwarty, można dodawać/usuwać/zamieniać składniki jak kto lubi np. zamiast pieprzu można dać kminek.
                                Last edited by Avrukk; 2012-06-28, 11:02.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X