Jadąc ostatnio pociągiem w Czechach, w jednej z gazet wydawanych przez Koleje Czeskie, znalazłem przepis na nakladanego hermelina, przepisałem do notesu, kupiłem jeszcze oryginalne hermeliny w Tesco i przetestowałem.
Wyszły przepyszne i dlatego mogę gorąco polecić.
Wykonanie:
1. Hermeliny nakrawamy na pół, smarujemy pastą paprykową.
2. Cebulę kroimy w krążki, czosnek dokładnie siekamy (ja wsadziłem do zgniatarki).
3. W słoju układamy warstwami wszystkie składniki upakowując dokładnie.
4. Zalewamy olejem.
5. Odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
6. Zjadamy z pieczywem, popijając oczywiście dobrym piwem.
Prawdopodobnie była to firma Old Poland, ich 12-miesięczny Bursztyn - poezja
A dokładnie firma Spomlek z Radzynia Podlaskiego i jeden z jej produktów z premiumowej linii Old Poland.
Muszę przyznać, że Bursztyn ze swoim stosunkiem jakość/cena jest doskonałym wyborem w kategorii serów twardych, długodojrzewających.
He he he, zabrzmiało to niemalże jak reklama...
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est 3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Wczoraj na Dniu Ziemi trafiłem na stoisko z serami korycińskimi i kupiłem sobie kilka różnych rodzajów. Był też taki długo dojrzewający, twardy śmierdziel, bardzo dobry i wręcz pikantny w smaku. Niestety 80 zł za kilogram, ale raz na jakiś czas można zaszaleć.
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est 3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Prawdopodobnie była to firma Old Poland, ich 12-miesięczny Bursztyn - poezja
W "serii" są jeszcze Rubin, Grand Radamer i Grand Gouda.
Moim zdaniem, Bursztyn i Rubin zdecydowanie prowadzą, nie tylko jako zakąski do piwa.
Pamiętajcie jedynie, że d**a rośnie nie od piwa, a od takich - mniam - zakąsek...
Grand Gouda, Grand Radamer, Rubin i Bursztyn są w stałej ofercie, 12-miesięczny Bursztyn to była edycja specjalna, limitowana. Tak przynajmniej twierdzili . Na FDP po raz pierwszy widziałem ich nowy ser - Szafir, był też na FB. Jest tak nowy, że jeszcze nie ma go na ich stronie
Składniki:
2 kromki chleba
3/4 plastry pomidora
3 plastry sera
3 plastry szynki (nie za duże)
Trochę masła
Szczypta pieprzu
Opis:
Dajemy masło na patelnię (mniej więcej tyle ile potrzeba do posmarowania kromki chleba), w tym czasie kroimy pomidora na plastry, a plastry na ćwiartki i wrzucamy na masełko. Następnie kroimy szynkę (ja pokroiłem na paski ok. 2x4cm) i również wrzucamy na patelnię. Mieszamy co jakiś czas, aż szynka się zarumieni. Czas na ser. Można wrzucić całe plastry, ale jeśli je pokroimy to się ładniej stopią. Mieszamy, aż zrobi się z tego serowa ulepa, lekko czerwona od pomidorów. Dodajemy troszeczkę pieprzu (ja młynkiem mieliłem jakieś 2-3s). Mieszamy ostatni raz i przenosimy na chleb. Szybko rozprowadzamy, najlepiej łopatką i dociskamy drugą kromką. Gotowe
Czas przygotowania to jakieś 5-7 minut. Nie robić za dużo na raz bo jak ser zacznie zastygać to do wyrzucenia.
Dodam, że przepis jest całkowicie otwarty, można dodawać/usuwać/zamieniać składniki jak kto lubi np. zamiast pieprzu można dać kminek.
Comment