Do piwa jest dobry smażony żółty ser + odsmażane kartofelki + coś marynowanego / ogórek, grzybki , pomidor/ . Taki zestaw to była kiedyś najtańsza gorąca przegryzka w czechosłowackich knajpach.
talrasha napisal/a No to cordel nie pozostaje mi nic innego jak cię o to zapytać
Co do samej zupy, to nie wiem, czy jest ona dobra do piwa, juz chyba bardziej do wódki, prawda? Tak więc żurek jest to zupa powstała na zakwasie z chleba, bądź maki żytniej, lub owsianej, a to co odróżnia go od żuru, to kiełbasa, na której zostaje on przygotowany. Żur natomiast jest to zupa, taka jak zurek, tylko bez kiełbasy, oraz nazwa samego zakwasu, z którego powstaje i żurek i żur.
"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Cordel napisal/a Co do samej zupy, to nie wiem, czy jest ona dobra do piwa, juz chyba bardziej do wódki, prawda? Tak więc żurek jest to zupa powstała na zakwasie z chleba, bądź maki żytniej, lub owsianej, a to co odróżnia go od żuru, to kiełbasa, na której zostaje on przygotowany. Żur natomiast jest to zupa, taka jak zurek, tylko bez kiełbasy, oraz nazwa samego zakwasu, z którego powstaje i żurek i żur.
Comment