Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vonprzemas
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 34

    Piwo i do piwa

    Drodzy Bracia w Piwie,

    Korzystając z wlniejszego czasu w firmie szumię sobie po Forum i włączam się to tu to tam.
    Bratem w Piwie jestem od 30 lat, ważę 140 kg. Są to niezaprzeczalne atuty, by zabrać głos i w sprawie ...do piwa.
    Znam dwie szkoły piwne:
    niemiecka- piwo przy jedzeniu
    czeska- piwo jak takie.
    Z moich wędówek po piwnym łez padole nauczyłem sie, że szkoła czeska jest mi bliższa. Czekam zawsze z niecierpliwościa na pierwszy łyk chłodnego piwa i wtedy je czuję. Dlatego albo pikę piwo, albo jem. Przeszadza mi przy piwie obcy smak w ustach. Cos jest wowczas dla mnie nie tak. Czasem jednak występuje załamanie psychiczne i coś z grilla /karkóweczka z ziołami, ale bez sosów/dobrze robi.
    Preferuję jednak szkołę czeską
    Gdy tylko wrócę do domu przeslę mój esej o golonce. Był drukowany tu i ówdzie, ale Wam chcę go udostępnić /przez szacunek i uznanie/
    Pozdrawiam
    Przemek

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      Ja o tyle nie lubię piwa przy, powiedzmy, obiadowaniu, że straszliwie mnie ono napełnia i po żarciu zakrapianym piwem ledwo mogę chodzić wyprostowany. Ale w jednym przypadku piwo MUSI być - kiedy jem frytki z opatentowaną przez mnie pastą czosnkową. Też co prawda nie mogę sie później wyprostować, ale inaczej się nie da.

      Comment

      • nawyk
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.07
        • 64

        Cieszy mię że czosnek cieszy się tak dużym powodzeniem, sam też chętnie jadam to szlachetne warzywo (jarzynę? warzynę? jarzywo?)

        Mój prosty a skuteczny przepis na sos czosnkowy:

        1. czosnek przecisnąć przez praskę
        2. rozgnieść dokładnie z solą i bazylią
        3. łyknąć piwa, czekając aż czosnek 'puści farbę'
        4. dodać majonez i jogurt naturalny, proporcje jak kto lubi
        5. wymieszać
        6. dopić piwo czekając aż całość się przegryzie
        7. smacznego

        W punkcie 2 można zaszaleć, dodając np. chrzanu (polecam) albo przeróżnych przypraw ziołowych czy zaostrzających. Sosik nadaje się do wszystkiego, można w nim maczać pieczywo, frytki albo polewać mięsko z grilla.

        A gotowe sosy z torebki niech sobie spokojnie leżą na półce w sklepie, obok piwa w puszkach...
        Jak się nie ma, to się lubi wszystko...

        Comment

        • may
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1508

          Polecam...

          Do piw ciemnych typu porter polecam:
          - wszelkie potrawy mięsne z sosami ciemnymi;
          - ciasta jasne i ciemne, słodkie, suche i kremowe;
          Do piw ciemnych typu KARMI polecam:
          - ciasta ciemne korzenne np piernik staropolski.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            o tym co do piwa

            w niedzielę rano ok 10 i we wtorek (przyszły) będzie odcinek Makłowicza z piwnym smakiem!

            Comment

            • szostak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.02
              • 1176

              superprzemek napisał(a)
              W jednej z Kulinarnych Podróż Roberta Makłowicza, autor pokazał tradycyją litewską przekąską do piwa, a ta przekąstką były...uwaga...świńskie uszy! (w tym przypadku wędzone). SMACZNEGO!
              I miał rację. Wędzone świńskie uszy to świetna zakąska. Ja akurat kosztowałem toto pod inny trunek , bo były to czasy kryzysu i piwa na Litwie brakowało.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                a ja podrzuciłem ARTowi kilka jego przepisów do i z piwem i kiedyś pewnie je zobaczycie. ja sobie wysoko cenię kurczaka po egipsku, ale to akurat nie jego

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  od dzisiaj już będą sukcesywnie dodawane.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • szostak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.02
                    • 1176

                    Część przepisów wypróbowałem, są dobre. Znam też parę innych, więc postaram się je w miarę szybko dodać.

                    Comment

                    • Petrax
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.12
                      • 662

                      szostak napisał(a)

                      I miał rację. Wędzone świńskie uszy to świetna zakąska. Ja akurat kosztowałem toto pod inny trunek , bo były to czasy kryzysu i piwa na Litwie brakowało.
                      Ja akurat podczas pobytu na Litwie przekonałem się, że najpopularniejszą zakąską (przynajmniej na zachodzie kraju) są grzanki czosnkowe polane z serem. Oryginalnej nazwy tego specjału nie przytoczę gdyż jest ona trudna do wymówienia a co dopiero do zapamiętania. Co do szczegółów: jest to pokrojony w paski specyficzny litewski ciemny chleb i do tego czerstwy co daje w efekcie odgrzane sucharki. Ponadto jest on przyprawiony ogromną ilością czosnku, co po prostu trzeba zapić ogromną ilością piwa Gatunku sera niestety nie znam ale był bardzo aromatyczny i elegancko się ciągnął co poskutkowało ubabranymi paluchami. Sam specjał naprawdę grzechu wart a i z piwem (np. Gubernija) komponuje się wybornie.
                      In cervisia veritas
                      http://www.ptxc.de.vu
                      Пиво - вот мое экотопливо

                      Comment

                      • zythum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.08
                        • 8305

                        A ja ostatnio zrobiłem pyszną potrawę z książki Tajemnice Piwa - Adama Marszałka strona 108. Filety z kurczaka (usmażone na piękny złoty kolor) w sosie (podsmażona cebulka, podduszone pieczarki, śmietana, piwo jasne). Bardzo dobra pod piwo.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                        Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

                        Comment

                        • TAMEUSZ
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 32

                          ja kiedys dorwalem produkt o nazwie SER PIWNY. sprawa genialna ser pociety w grube pasy o mocno slonym smaku genialne do piwa

                          Comment

                          • szostak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.02
                            • 1176

                            TAMEUSZ napisał(a)
                            ja kiedys dorwalem produkt o nazwie SER PIWNY. sprawa genialna ser pociety w grube pasy o mocno slonym smaku genialne do piwa
                            Stary numer, tyle że kiedyś stosowany bardziej perfidnie. Słone precle były za darmo, więc towarzystwo je wcinało, a w miarę wcinania rosło pragnienie i liczba wypijanych piw. Dzis juz dawno nie widziałem darmowych precli, o serze nie wspominając.

                            Comment

                            • Mister
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.09
                              • 683

                              Kulinaria przypiwne (ale niekoniecznie)

                              Idealna zagrycha do piwa - GOLONKA PO BAWARSKU


                              2 golonki tylne każda po 800 - 1000 gr

                              sól

                              biały pieprz z młynka

                              30 gr smalcu

                              1/4 l. gorącej wody

                              1 cebula

                              1 lisc bobkowy

                              2 goździki

                              2 jagody jałowca

                              1/8 l. mocnego ciemnego piwa

                              Płuczemy golonki pod bieżąca gorąca woda, osuszamy papierem skórkę nacinamy ostrym nożem w romby mocno przyprawiamy solą i pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim golonki, podlewamy następnie 1/8 l. gorącej wody. Obrana cebule kroimy na pół, jedna polowe szpikujemy goździkami, druga liściem laurowym, razem z jałowcem dajemy do brytfanny. Wstawiamy do pieca w temperaturze 200 stopni na 2 godziny. Podczas pieczenia podlewamy po trochę resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia zaczynamy polewać golonki po trochę piwem po wierzchu, dzięki czemu utworzy się chrupiąca skorka. Po upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytfanny przecedzamy do garnuszka, zagotowujemy, dodajemy trochę wody. Podajemy z duszona kwaśna kapusta, knedlami bułczanymi, sosem i piwem.

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                Ja co prawda niemięsny, ale...

                                Najlepiej zamieść ten przepis w temacie Zakąska do piwa albo prześlij Artowi, aby umieścił go w dziale z przepisami.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X