Ja lubię coś z kuchni czeskiej np. topinky, czyli coś w rodzaju grzanek, albo tlaczenka, czyli salceson, który tam podawają do piwa. Jest to salceson z octem(niestety nasz polski jest za mocny) musi być 8% i cebulka. Może też być nakladany hermelin, czyli serek pleśniowy marynowany, pivni syr, czyli piwny ser też jest dobry. Najlepiej jednak lubię knedliky z gulaszem, albo wieprzowiną, ale u nas kanjp czeskich nie ma. jedynie w Szczecinie widziałem kawiarnię Praha na placu Grunwaldzkim, gdzie niektóre czeskie dania mieli. Zamiast czeskich knedlików mogą być podobne polskie parowańce z Wielkopolski, które można dostać w marketach już za 1,50. Robi to się na parze łatwo i szybko. W czeskiej kuchni jest też zupa zwana prdelaczka co znaczy dupeczka Z innych zup polecam, wszystkim którzy się wybierają w najbliższym czasie do Czech, zupę ukrop zwaną też czesneczka, czyli z czosnkiem albo cibulaczku, czyli cebulową. Dobre są też słynne topielce, które u nas można czasami dorwać przy okazji imprez organizowanych w czeskim centrum w Warszawie. Pozdrawiam!! Aha, studenci z warszawskeij slawistyki przygotowują książeczkę Czeska kucharzka. Niestety nakład będzie niewielki i będzie po czesku
Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!
Tak jak najbardziej utopenec to po czesku topielec
Zdrówko Aha, przypomniałem sobie, że do piwa jest też dobra cebulka w cieście. Otóż trzeba cebulę sparzyć pokroić na plastry i podzielić na krążki, takie okręgi z których po sparzeniu ściąga się błonę. Póżniej te krążki panierujemy, a raczej zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim i gorącym tłuszczu. Najlepsze są gorące, bo potem zimne nie mają już dobrego smaku. Pozdrawiam!!!!
Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!
Witam wszystkich miłośników piwka.
Pytanie wydawałoby się banalne ale jenak takim nie jest.
Jakie przystawki są najlepsze do piwa?
Zapewne podziałów na rodzaje będzie tyle co gatunków złocistego napoju.
Niemiej mam dylemat. Szykuje się mała imprezka przy chmielu i chciałbym przygotować coś niepospolitego, ale i pomysły standardowe są mile widziane. Nie o wszystkim wszak człowiek pamięta.
Jejku, rzeczywiście. Wielkie dzięki!
Źle widocznie wpisywałem hasło. Zakąski a nie przystawki, choć "zakąski" też wpisywałem, tylko w liczbie mnogiej.
Trzeba jednak używać wariacji wyszukiwanych słów.
slado napisał(a) Uff, właśnie skończyłem przeglądać to wszystko, co znalazła wyszukiwarka pod hasłem "kulinaria".
Poza wątkiem pt. "
Najpierw był niechcący ENTER a potem zabrakło czasu na poprawkę.
Te 3 minuty to stanowczo za krótko.
Poza wątkiem "przekąska do piwa" nie znalazłem nic ciekawego a połowa odpowiedzi była nie na temat.
Oczywiście wyszukiwarka nie jest tu winna ale forumowicze rozmydlający temat lub piszący o zgoła czymś innym.
Jednak coś znalazłem. Najbardziej podobały mi się plasterki boczku z grilla przypiekane na "sucharek"
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Polecam serki ołomunieckie w cieście piwnym!
Same serki zapach mają odrzucający, ale po przyrządzeniu są bardzo smaczne!
Przygotowujemy ciasto z mąki, jajka, szklanki jasnego piwa, szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, serki (występują one w małych kawałkach) dokładnie pokrywamy ciastem i smażymy na oleju, do zrumienienia. Przed podaniem możemy je posypać odrobinką soli.
Są pyszne! Polecam wszystkim!
A ja właśnie spożyłem przywiezione z Rosji suszone kalmary, obficie popojając Brackim. Na opakowaniu piszą że to przysmak japoński, ale jaki by nie był, jest po prostu rewelacyjny do piwa. Niestety w Polsce nigdzie tego nie widziałem.
Yesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...
Do piwa szczególnie lubię jeść potrawy tłuste, np. chleb wiejski z pieczonym boczkiem, który choć kupny, to smakuje jak domowej roboty, z dobrym smalcem ze skwarkami, z kozim serem pleśniowym, etc. Świetne do piwa są również wszystkie potrawy, które wykorzystują cebulę i czosnek. Piwo musi być dobrze nachmielone, bo popijanie "syropem" nie jest zbyt dobre.
Comment