Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8118

    #166
    Zagryzać to ja mogę wódkę a nie piwo.Piwo pije dla smaku a nie poo to żeby zagryzać i tracić smak piwa.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • Doodeck
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1612

      #167
      Zawsze można zapić jedno piwo drugim piwem
      Dalekosiężny
      Obserwator
      Obiektów
      Dynamicznie
      Epatujących
      Ciekawymi
      Koncepcjami

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #168
        Ja proponuje pomysł na warzywną zakąskę.

        Podstawa:
        Prawie wszystkie warzywa się nadają. Przetestowałem jak narazie : Marchewki, brokuły, kalarepe, cukinie, bakłażan, ogórki, kalafior, papryka...hmm jak narazie nic więcej niemogę sobie przypomnieć. Na surowo kroimy w poręczne kawałki rozkładamy na tacy.

        Sos:
        Mieszamy pół na pół jogurt naturalny i majonez, (w sumie proporcje są zależne od upodobań. Jak ktoś woli to wystarczy dodać tylko troche majonezu by zniwelować "kwaskowość" jogurtu naturalnego) doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

        Nie mieszamy warzyw z sosem podajemy go osobno.
        Smacznego
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • gulinek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.08
          • 7

          #169
          też dobre

          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            #170
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gulinek
            też dobre
            Marchewka do piwa? To ja już wolę umrzeć z głodu.

            Comment

            • earl_grey
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.05
              • 203

              #171
              Raczej nie zagryzam piwa, ale przyjemności zjedzenia świńskich skórek (pork scrachings)sobie nie odmówiłem. Pyszna, bardzo słona chrupiąca, czasem porastająca jeszcze szczeciną, smarzona na głębokim oleju przekąska. Mniam.

              Comment

              • Ojka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.08
                • 18

                #172
                Podobno ten temat już był jestem tu od niedawna i nie bardzo mogę to znaleźć gdzie to było moja propozycja na przekąskę to zwyczajny chlebek ze smalcem chociaż mi najbardziej smakuje tzw. kiełbaska z grila

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #173
                  A moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki. Zamieszczam zdjęcie opakowania, żeby było jasne dla kogo dedykowany jest ten przysmak. Niestety robione telefonem ale widać o co chodzi
                  Attached Files

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19291

                    #174
                    ja ostatnio odkryłem (po latach niebytności) prażynki krewetkowe, oczywiście do piwa. szkoda, że są solone, ale cóż
                    zwykle korzystam jednak z paluszków, są znacznie lepsze niż chipsy. jednak do sporej imprezy piwnej nic bardziej trafnego jak gorący posiłek - zupka, albo coś czym można zapchać żołądek.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-09-19, 12:52.

                    Comment

                    • BENYCZ
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.09
                      • 69

                      #175
                      Sproboj wedzonych szprotek.Do piwa sa super,zwlaszcza jesli ma sie ochote wypic troche wiecej.

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        #176
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        A moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki. Zamieszczam zdjęcie opakowania, żeby było jasne dla kogo dedykowany jest ten przysmak. Niestety robione telefonem ale widać o co chodzi
                        Fifty-fifty bo zależy od gatunku albo od jakości.Konsumowałem w Pribałtyce i zdarzyły mi się sympatyczne zakąski ale były i takie,które wyrzuciłem do kosza.

                        Comment

                        • nevton
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 97

                          #177
                          Oto moja propozycja

                          ziemniaki w koszulkach z masełkiem czosnkowym Proste tanie i dobre

                          1) Dobrać ziemniaki tak by były zbliżonej wielkości (pieką się jednakowo szybko)
                          2) dokładnie umyć (nie obierać)
                          3) każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową
                          4) wsadzić do gorącego piekarnika
                          5) odczekać 45 min do około godziny i gotowe.

                          W trakcie gdy ziemniaczki dochodzą w piekarniku robimy masełko
                          1) kostke masła (starczy na 3-4 osoby) rognieśc w miseczce
                          2) dodać zgniecinego czosnku (ja dodaje około główki - lubie ostre)
                          3) dodać przypraw. Możę być kucharek albo jakaś inna tego typu przyprawa. Ambitni mogą zami dobrać mieszankę. Na kostę masła to około 2-3 łyżeczki - ale może być więcej (jak kto woli)
                          4) wymieszać wszystko

                          Jak jeść

                          1) Ziemniaki podać na stół owinięte w folię (dzięki temu potrafią trzymać długo temperature)
                          1a) Masełko podajemy w miseczce
                          2) Kartofeka obrać z folii i skórki posmarować masełkiem i jeść
                          3) Zapijać piwem
                          4) Można łączyć z dodatkami (mięsko, korniszony, co kto lubi)

                          Za kilka dni dorzuce jeszcze jakieś pomysły

                          Pozdrawiam
                          Nevton

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19291

                            #178
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BENYCZ
                            Sproboj wedzonych szprotek.Do piwa sa super,zwlaszcza jesli ma sie ochote wypic troche wiecej.
                            jadłem nie do piwa, ale są wstrętne i do ust więcej ich nie wsadzę

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #179
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              jadłem nie do piwa, ale są wstrętne i do ust więcej ich nie wsadzę
                              Może trafiłeś na jakieś stare. Nieraz kupuję takie u mnie w sklepie i są nawet dobre. Dość delikatne Ale przyznam, że bardziej pasują do wódki niż do piwa

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #180
                                Szprotki do piwa? A fee, i potem takimi tłustymi paluchami szklankę brudzić?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                  pebejot
                                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                  2025-01-25, 22:06
                                • dadek
                                  Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
                                  dadek
                                  W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
                                  2023-05-18, 04:23
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 11:17
                                • bastion
                                  Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                                  bastion
                                  Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                                  W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                                  2024-11-26, 22:29
                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...