Zagryzać to ja mogę wódkę a nie piwo.Piwo pije dla smaku a nie poo to żeby zagryzać i tracić smak piwa.
Zakąska do piwa
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
-
Ja proponuje pomysł na warzywną zakąskę.
Podstawa:
Prawie wszystkie warzywa się nadają. Przetestowałem jak narazie : Marchewki, brokuły, kalarepe, cukinie, bakłażan, ogórki, kalafior, papryka...hmm jak narazie nic więcej niemogę sobie przypomnieć. Na surowo kroimy w poręczne kawałki rozkładamy na tacy.
Sos:
Mieszamy pół na pół jogurt naturalny i majonez, (w sumie proporcje są zależne od upodobań. Jak ktoś woli to wystarczy dodać tylko troche majonezu by zniwelować "kwaskowość" jogurtu naturalnego) doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Nie mieszamy warzyw z sosem podajemy go osobno.
Smacznego"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Raczej nie zagryzam piwa, ale przyjemności zjedzenia świńskich skórek (pork scrachings)sobie nie odmówiłem. Pyszna, bardzo słona chrupiąca, czasem porastająca jeszcze szczeciną, smarzona na głębokim oleju przekąska. Mniam.
Comment
-
-
A moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki. Zamieszczam zdjęcie opakowania, żeby było jasne dla kogo dedykowany jest ten przysmak. Niestety robione telefonem ale widać o co chodzi
Comment
-
-
ja ostatnio odkryłem (po latach niebytności) prażynki krewetkowe, oczywiście do piwa. szkoda, że są solone, ale cóż
zwykle korzystam jednak z paluszków, są znacznie lepsze niż chipsy. jednak do sporej imprezy piwnej nic bardziej trafnego jak gorący posiłek - zupka, albo coś czym można zapchać żołądek.Last edited by e-prezes; 2005-09-19, 12:52.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA moją ulubiona piwną zakąską są dostępne za naszą wschodnią granicą suszone i solone małe rybki. Zwane najczęściej anszusami. Są też dostępne suszone kalmary ale wolę rybki. Zamieszczam zdjęcie opakowania, żeby było jasne dla kogo dedykowany jest ten przysmak. Niestety robione telefonem ale widać o co chodzi
Comment
-
-
Oto moja propozycja
ziemniaki w koszulkach z masełkiem czosnkowym Proste tanie i dobre
1) Dobrać ziemniaki tak by były zbliżonej wielkości (pieką się jednakowo szybko)
2) dokładnie umyć (nie obierać)
3) każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową
4) wsadzić do gorącego piekarnika
5) odczekać 45 min do około godziny i gotowe.
W trakcie gdy ziemniaczki dochodzą w piekarniku robimy masełko
1) kostke masła (starczy na 3-4 osoby) rognieśc w miseczce
2) dodać zgniecinego czosnku (ja dodaje około główki - lubie ostre)
3) dodać przypraw. Możę być kucharek albo jakaś inna tego typu przyprawa. Ambitni mogą zami dobrać mieszankę. Na kostę masła to około 2-3 łyżeczki - ale może być więcej (jak kto woli)
4) wymieszać wszystko
Jak jeść
1) Ziemniaki podać na stół owinięte w folię (dzięki temu potrafią trzymać długo temperature)
1a) Masełko podajemy w miseczce
2) Kartofeka obrać z folii i skórki posmarować masełkiem i jeść
3) Zapijać piwem
4) Można łączyć z dodatkami (mięsko, korniszony, co kto lubi)
Za kilka dni dorzuce jeszcze jakieś pomysły
Pozdrawiam
Nevton
Comment
-
Comment