Obołoń, Kwas Chlebowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1573

    #1

    Obołoń, Kwas Chlebowy

    Będąc dzisiaj w jednym z żywieckich marketów zauważyłem baner reklamowy ukraińskiego (Kijów) browaru Obolon. Sądziłem, że związane to jest z promocją piwa ich produkcji. Okazało się jednak ku mojemu zdziwieniu, że nie o piwo chodzi tylko o jego "wschodniego kuzyna" czyli kwas chlebowy. Hostessa pod firmowym parasolem Obolon częstowała chętnych tymże kwasem Chętnych nie było jednak zbyt wielu - ludziska z dużą rezerwą podchodzili do tego napitku Chyba już nie pamiętają, że i w naszym kraju w latach 60/70-tych kwas był dostępny w sprzedaży detalicznej. Produkowano go na miejscu i nie było potrzeby importowania zza wschodniej granicy. W moim archiwum leży kilka etykiet na kwas z tamtych lat. Ale do rzeczy. Spróbowałem i bez najmniejszego wachania zakupiłem 1 sztukę za 2,99 zł (plastikowa butelka o pojemności 1ltr). Polecam wszystkim amatorom piwa karmelkowego. W smaku kwasu jest dużo z tego piwa (w końcu proces technologiczny ma trochę wspólnego z warzeniem piwa, a poza tym kwas jest robiony w browarze)i przyjemny, orzeźwiający kwaskowy posmak. Świetny do gaszenia pragnienia (koniecznie należy schłodzić!!!).
    Iporterem jest firma z Poznania. Na koniec uwaga - nie zawiera alkoholu
    Attached Files
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

    #2
    Lubię od czasu do czasu napić się kwasu chlebowego i OBOŁON (bo w oryginalnej nazwie chyba jest Ł) mi smakował. Nie zgodzę się jednak, że napój taki ma cos wspólnego z piwem. To, że jest produkowany w browarze , nie ma nic do rzeczy. U nas także niektóre browary wytwarzają różne dziwne rzeczy: lemoniady, wody mineralne itd.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Cezar; 2002-02-09, 18:43.

    Comment

    • Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1573

      #3
      Chodziło mi pewne detale jak np. proces fermentacji surowca zbożowego . Pierwotnie do produkcji kwasu obok innych surowców (mąka razowa, chleb razowy) używano jeszcze ... słodu. Stąd pewne podobieństwo.
      Jasne, że kwas to zupełnie inny napój ale zasłużył chyba na wzmiankę w Forum!?

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8120

        #4
        Ja nigdy kwasu nie piłem.Ale chętnie spróbuję jak się trafi okazja.Bo u nas na Śląsku z nowinkami to kiepsko.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • yendras
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.12
          • 2052

          #5
          Obołon od dwóch sezonów ma latem ogródek na rynku w Poznaniu - oprócz piwa serwują również kwas i jest to niezłe rozwiązanie dla tych, którzy muszą jeszcze wrócić samochodem do domu.

          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #6
            Fermentacje się Wam pomyliły.


            Wódka jest bliżej piwa niż kwas chlebowy
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • maryhh
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.02
              • 1895

              #7
              sensor napisal/a

              Wódka jest bliżej piwa niż kwas chlebowy
              rzeczywiście.
              ostatnio w sklepie wódki stały tuż obok piwa
              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

              Comment

              • Żywiec
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.12
                • 1573

                #8
                Originally posted by sensor
                Fermentacje się Wam pomyliły.


                Wódka jest bliżej piwa niż kwas chlebowy
                Może się pomyliły ale wódka z kufla źle smakuje i w dodatku się nie pieni

                Comment

                • sensor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.02
                  • 817

                  #9
                  Ja się kiedyś spieniłem po wódce.
                  Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                  Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9866

                    #10
                    Originally posted by kiszot
                    Ja nigdy kwasu nie piłem.Ale chętnie spróbuję jak się trafi okazja.Bo u nas na Śląsku z nowinkami to kiepsko.
                    To prawda. Coraz trudniej o nowe ciekawe, smaki.
                    A chętnie popróbowałbym tego kwasu.

                    I jeszcze nadmieniam iż Kwas Chlebowy w moich skojarzeniach, plasuje się bliżej piwa niż wódy. Ale to tylko skojarzenia i tylko moje
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #11
                      Mentalnie faktycznie bliżej, naukowo nie.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • ptc
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.11
                        • 366

                        #12
                        Kazdy kto pil 'prawdziwy' kwas chlebowy zrobiony w domu lub zakupiony z beczki na ulicach Rosji lub Bialorusi lub w dawnym Zwiazku Sowieckim dobrze wie ze napoj Obolon nie wiele ma z kwasem chlebowym wspolnego. No i ten benzoesan sodu

                        Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5056

                          #13
                          Benzoesan sodu, benzoesanem sodu, ale kwasik jest niczego sobie. Super alternatywa wobec wszelkich cocacol, pepsiów i innych hellenów, gdy nie można się napić piwa. Tylko z dostępnością kiepsko. Nie zawsze ma się Bomi po drodze, gdy jest się spragnionym...
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • Kudłaty
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.09
                            • 1972

                            #14
                            Mam książkę o piwach napisaną przez piwneggo specjalistę. I kwas chlebowy też tam jest. Uzyskuje się go przez fermentację a więc podobnie jak piwo.

                            Comment

                            • And69
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 1487

                              #15
                              slavoy napisal/a
                              Benzoesan sodu, benzoesanem sodu, ale kwasik jest niczego sobie. Super alternatywa wobec wszelkich cocacol, pepsiów i innych hellenów, gdy nie można się napić piwa. Tylko z dostępnością kiepsko. Nie zawsze ma się Bomi po drodze, gdy jest się spragnionym...
                              Dostępny jest też w Robertach

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
                                bastion
                                Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
                                Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
                                2022-11-21, 11:52
                              • bastion
                                Estonia. Raasiku, Meierei 3, Raasiku Olltehas.
                                bastion
                                Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
                                ...
                                2024-02-21, 21:38
                              • Javox
                                Obołoń, Glory To Heroes
                                Javox
                                Jasny lager z zawartością alko 5.0%.

                                Piana - większa na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni plus.
                                Barwa - złoto.
                                Aromat - mineralna zbożowa.
                                Smak - słodkawe, lekka owocowość lagerowa, mineralność, słodkawa zbożowość,...
                                2024-02-13, 12:59
                              • Javox
                                Obołoń, Hike Blanche
                                Javox
                                Blanche niefiltrowane o ekstrakcie 11.3*, alko 4.9%.

                                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                Lacing - nic.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, jasny żółty.
                                Aromat - skórka pomarańczowa (może niesyntetyczna).
                                Smak - słodkawe, aromat do cukierków...
                                2024-02-08, 15:10
                              • bastion
                                Ukraina, Owidiopol, Mikołaivska Doroha 140a, Ovidiopolskie Pivo.
                                bastion
                                Po stracie Krymu przez Ukrainę, trzeba było znaleźć jakiś nowy kawałek wybrzeża, by miłośnicy wypoczynku nad Morzem Czarnym mogli tam tłumnie zjeżdżać. Wybór padł na kawałek brzegu w pobliżu ujścia Dniestru. Ostatnimi latami nastąpił tam szybki rozwój infrastruktury turystycznej....
                                2021-07-06, 20:35
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...