Obołoń, Kwas Chlebowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majki2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.09
    • 9

    #31
    Zauważyłem to po chwili. Sorki, zdarzyło się. Można go przenieść?

    Comment

    • ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

      #32
      Dzisiaj zoczyłem Kwas Chlebowy Obołona w mim warzywniaku. Rzuciłem się do półki. Ale po przeczytaniu kontretykiety odrzuciło mnie równie mocno jak wczesnij przyciągnęło. Co ten produkt ma wspólnego z kwasem chlebowym skoro w jego składzie próżno szukać chleba za to są: ekstrakt słodowy, benzoesan sodu, olejek kminkowy, dwutlenek węgla i tym podobne specyfiki. I jak się ma do tego napis na etykiecie, że robiony jest z naturalnych surowców. Błłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłe
      Last edited by ergie; 2005-10-31, 18:08.
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

      Comment

      • Doczu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.07
        • 77

        #33
        Kwas Obołonia bardzo mi smakuje. W sumie z kwasów, które dostałem na naszym rynku ten jest chyba najlepszy. Nie przeszkadza mi nawet jego skład.
        Niestety ostatnio będąc na Ukrainie spróbowałem kwas sprzedawany z beczki na ulicy i ten beczkowy jest chyba niedoścignionym wzorem. Raz pokusiłem się o zrobienie kwasu i też nienajgorszy wyszedł.

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #34
          Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • Doczu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.07
            • 77

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
            Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
            A gdzie dostępny ?

            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              #36
              Gubernija. Także w bączkach 0,33 l.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #37
                Kilka kwasów przemysłowych piłem, jednak najlepszy wychodzi domowy z potężnym gazem i napuchniętymi dwoma rodzynkami

                Comment

                • Doczu
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.07
                  • 77

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kilka kwasów przemysłowych piłem, jednak najlepszy wychodzi domowy z potężnym gazem i napuchniętymi dwoma rodzynkami
                  I wybuchającymi butelkami

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doczu Wyświetlenie odpowiedzi
                    I wybuchającymi butelkami
                    Nigdy butelka mi nie trzasnęła, pakuję kwas w pety 0,5 litra i co najwyżej się troszkę naciągają

                    Comment

                    • Doczu
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.07
                      • 77

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nigdy butelka mi nie trzasnęła, pakuję kwas w pety 0,5 litra i co najwyżej się troszkę naciągają
                      Eee no to ja trzymałem kwas w butelkach z ceramicznym korkiem typu "otwieraj z karata" po Kelcie Zawsze otwierałem 'z karata" ale nad wanną :-)

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                        Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
                        Słyszałem kilka pochlebnych opinii o tym kwasie, ale nie rozumiem z czego one wynikają. IMO nie ma porównania do kwasu Obołonia, bo jest najnonormalniej w świecie ulpekowato słodki. Jeżeli chodzi o smak Obołoń jest na 1. miejscu. Jedyne co mnie męczy w tym produkcie to benzoesan sodowy - w naturalnym zgodnym z wielowiekową tradycją produkcie jakoś mi nie leży.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • m_q
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.01
                          • 94

                          #42
                          Dobry kwas chlebowy (o nazwie bodajże "magistracki") jest produkowany w restauracji "Ratuszowa" ("Dom pierogów") w Nowym Sączu. Mają też bardzo przyzwoity podpiwek.

                          Oba napoje są podawane w tradycyjnych krahlach (kwas 0,3l, podpiwek 0,5l) i smakują bardzo dobrze (smak kwasu różni się w zależności od rozlewu i czasu dojrzewania - jak to w produkcie naturalnym).

                          Jest dostępny na Rynku w Nowym Sączu (restauracja "Ratuszowa" - w Ratuszu i restauracja "Kupiecka" - na ścianie Rynku, praktycznie vis-a-vis "Ratuszowej") oraz na Rynku w Starym Sączu (Restauracja"Staromiejska").

                          Ceny:
                          Kwas - 4 zł
                          Podpiwek - 5 zł
                          Kaucjaza butelkę - 5 zł

                          Comment

                          • ODOLAN
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.07
                            • 57

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras Wyświetlenie odpowiedzi
                            Obołon od dwóch sezonów ma latem ogródek na rynku w Poznaniu - oprócz piwa serwują również kwas i jest to niezłe rozwiązanie dla tych, którzy muszą jeszcze wrócić samochodem do domu.
                            ???? Gdzie ???? Ale jaja:-) A kwas chlebowy uwielbiam,głównie Obołonia, bo reszta taka sobie...

                            Comment

                            • wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

                              #44
                              Właśnie mam okazję popijać przepyszny kwasik litewski z browaru Ragutis. Jakby ktoś gdzieś trafił - polecam.
                              Nie wiem czy jest sens tworzyć o nim osobny wątek, gdyż to nie piwo - ale skoro kwas z obołonia jest na liscie...Jakieś sugestie?
                              Last edited by wrednyhawran; 2011-06-17, 20:13.
                              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                              Małe Piwko Blog
                              Małe Piwko Blog na facebooku
                              Domowy Browar Demon

                              Comment

                              • Mario_Lopez
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.08
                                • 991

                                #45
                                Przymierzałem się do zakupu tego obołońskiego kwasu chlebowego, jednak dzisiaj rano ktoś mnie wyręczył i zrobił to za mnie.

                                Cóż mogę powiedzieć o tym napoju? Na pewno to, że jest aż nadto słodki, jednak zaraz po przełknięciu pozostaje ten wspaniały posmak świeżo pieczonego, żytniego chleba, o zapachu już nawet nie wspomnę, co rekompensuje tą słodycz, gdyby tylko był odrobinę mniej słodki, to byłby genialny, a tak to jest "tylko" bardzo dobry Polecam.
                                Last edited by Mario_Lopez; 2011-12-22, 09:12.
                                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                                EBE EBE

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X