Obołoń, Kwas Chlebowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majki2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.09
    • 9

    #31
    Zauważyłem to po chwili. Sorki, zdarzyło się. Można go przenieść?

    Comment

    • ergie
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.05
      • 1041

      #32
      Dzisiaj zoczyłem Kwas Chlebowy Obołona w mim warzywniaku. Rzuciłem się do półki. Ale po przeczytaniu kontretykiety odrzuciło mnie równie mocno jak wczesnij przyciągnęło. Co ten produkt ma wspólnego z kwasem chlebowym skoro w jego składzie próżno szukać chleba za to są: ekstrakt słodowy, benzoesan sodu, olejek kminkowy, dwutlenek węgla i tym podobne specyfiki. I jak się ma do tego napis na etykiecie, że robiony jest z naturalnych surowców. Błłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłe
      Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-10-31, 18:08.
      Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
      ------------------------------------------------------------------
      Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

      Comment

      • Doczu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.07
        • 77

        #33
        Kwas Obołonia bardzo mi smakuje. W sumie z kwasów, które dostałem na naszym rynku ten jest chyba najlepszy. Nie przeszkadza mi nawet jego skład.
        Niestety ostatnio będąc na Ukrainie spróbowałem kwas sprzedawany z beczki na ulicy i ten beczkowy jest chyba niedoścignionym wzorem. Raz pokusiłem się o zrobienie kwasu i też nienajgorszy wyszedł.

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #34
          Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • Doczu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.07
            • 77

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
            Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
            A gdzie dostępny ?

            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              #36
              Gubernija. Także w bączkach 0,33 l.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #37
                Kilka kwasów przemysłowych piłem, jednak najlepszy wychodzi domowy z potężnym gazem i napuchniętymi dwoma rodzynkami

                Comment

                • Doczu
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.07
                  • 77

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Kilka kwasów przemysłowych piłem, jednak najlepszy wychodzi domowy z potężnym gazem i napuchniętymi dwoma rodzynkami
                  I wybuchającymi butelkami

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doczu
                    I wybuchającymi butelkami
                    Nigdy butelka mi nie trzasnęła, pakuję kwas w pety 0,5 litra i co najwyżej się troszkę naciągają

                    Comment

                    • Doczu
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.07
                      • 77

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Nigdy butelka mi nie trzasnęła, pakuję kwas w pety 0,5 litra i co najwyżej się troszkę naciągają
                      Eee no to ja trzymałem kwas w butelkach z ceramicznym korkiem typu "otwieraj z karata" po Kelcie Zawsze otwierałem 'z karata" ale nad wanną :-)

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                        Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
                        Słyszałem kilka pochlebnych opinii o tym kwasie, ale nie rozumiem z czego one wynikają. IMO nie ma porównania do kwasu Obołonia, bo jest najnonormalniej w świecie ulpekowato słodki. Jeżeli chodzi o smak Obołoń jest na 1. miejscu. Jedyne co mnie męczy w tym produkcie to benzoesan sodowy - w naturalnym zgodnym z wielowiekową tradycją produkcie jakoś mi nie leży.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • m_q
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.01
                          • 94

                          #42
                          Dobry kwas chlebowy (o nazwie bodajże "magistracki") jest produkowany w restauracji "Ratuszowa" ("Dom pierogów") w Nowym Sączu. Mają też bardzo przyzwoity podpiwek.

                          Oba napoje są podawane w tradycyjnych krahlach (kwas 0,3l, podpiwek 0,5l) i smakują bardzo dobrze (smak kwasu różni się w zależności od rozlewu i czasu dojrzewania - jak to w produkcie naturalnym).

                          Jest dostępny na Rynku w Nowym Sączu (restauracja "Ratuszowa" - w Ratuszu i restauracja "Kupiecka" - na ścianie Rynku, praktycznie vis-a-vis "Ratuszowej") oraz na Rynku w Starym Sączu (Restauracja"Staromiejska").

                          Ceny:
                          Kwas - 4 zł
                          Podpiwek - 5 zł
                          Kaucjaza butelkę - 5 zł

                          Comment

                          • ODOLAN
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.07
                            • 57

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                            Obołon od dwóch sezonów ma latem ogródek na rynku w Poznaniu - oprócz piwa serwują również kwas i jest to niezłe rozwiązanie dla tych, którzy muszą jeszcze wrócić samochodem do domu.
                            ???? Gdzie ???? Ale jaja:-) A kwas chlebowy uwielbiam,głównie Obołonia, bo reszta taka sobie...

                            Comment

                            • wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

                              #44
                              Właśnie mam okazję popijać przepyszny kwasik litewski z browaru Ragutis. Jakby ktoś gdzieś trafił - polecam.
                              Nie wiem czy jest sens tworzyć o nim osobny wątek, gdyż to nie piwo - ale skoro kwas z obołonia jest na liscie...Jakieś sugestie?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-06-17, 20:13.
                              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                              Małe Piwko Blog
                              Małe Piwko Blog na facebooku
                              Domowy Browar Demon

                              Comment

                              • Mario_Lopez
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.08
                                • 991

                                #45
                                Przymierzałem się do zakupu tego obołońskiego kwasu chlebowego, jednak dzisiaj rano ktoś mnie wyręczył i zrobił to za mnie.

                                Cóż mogę powiedzieć o tym napoju? Na pewno to, że jest aż nadto słodki, jednak zaraz po przełknięciu pozostaje ten wspaniały posmak świeżo pieczonego, żytniego chleba, o zapachu już nawet nie wspomnę, co rekompensuje tą słodycz, gdyby tylko był odrobinę mniej słodki, to byłby genialny, a tak to jest "tylko" bardzo dobry Polecam.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2011-12-22, 09:12.
                                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                                EBE EBE

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bastion
                                  Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
                                  bastion
                                  Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
                                  Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
                                  2022-11-21, 11:52
                                • bastion
                                  Estonia. Raasiku, Meierei 3, Raasiku Olltehas.
                                  bastion
                                  Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
                                  ...
                                  2024-02-21, 21:38
                                • Javox
                                  Obołoń, Glory To Heroes
                                  Javox
                                  Jasny lager z zawartością alko 5.0%.

                                  Piana - większa na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Gaz - średni plus.
                                  Barwa - złoto.
                                  Aromat - mineralna zbożowa.
                                  Smak - słodkawe, lekka owocowość lagerowa, mineralność, słodkawa zbożowość,...
                                  2024-02-13, 12:59
                                • Javox
                                  Obołoń, Hike Blanche
                                  Javox
                                  Blanche niefiltrowane o ekstrakcie 11.3*, alko 4.9%.

                                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                  Lacing - nic.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółty.
                                  Aromat - skórka pomarańczowa (może niesyntetyczna).
                                  Smak - słodkawe, aromat do cukierków...
                                  2024-02-08, 15:10
                                • bastion
                                  Ukraina, Owidiopol, Mikołaivska Doroha 140a, Ovidiopolskie Pivo.
                                  bastion
                                  Po stracie Krymu przez Ukrainę, trzeba było znaleźć jakiś nowy kawałek wybrzeża, by miłośnicy wypoczynku nad Morzem Czarnym mogli tam tłumnie zjeżdżać. Wybór padł na kawałek brzegu w pobliżu ujścia Dniestru. Ostatnimi latami nastąpił tam szybki rozwój infrastruktury turystycznej....
                                  2021-07-06, 20:35
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...