Obołoń, Kwas Chlebowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    Obołoń, Kwas Chlebowy

    Będąc dzisiaj w jednym z żywieckich marketów zauważyłem baner reklamowy ukraińskiego (Kijów) browaru Obolon. Sądziłem, że związane to jest z promocją piwa ich produkcji. Okazało się jednak ku mojemu zdziwieniu, że nie o piwo chodzi tylko o jego "wschodniego kuzyna" czyli kwas chlebowy. Hostessa pod firmowym parasolem Obolon częstowała chętnych tymże kwasem Chętnych nie było jednak zbyt wielu - ludziska z dużą rezerwą podchodzili do tego napitku Chyba już nie pamiętają, że i w naszym kraju w latach 60/70-tych kwas był dostępny w sprzedaży detalicznej. Produkowano go na miejscu i nie było potrzeby importowania zza wschodniej granicy. W moim archiwum leży kilka etykiet na kwas z tamtych lat. Ale do rzeczy. Spróbowałem i bez najmniejszego wachania zakupiłem 1 sztukę za 2,99 zł (plastikowa butelka o pojemności 1ltr). Polecam wszystkim amatorom piwa karmelkowego. W smaku kwasu jest dużo z tego piwa (w końcu proces technologiczny ma trochę wspólnego z warzeniem piwa, a poza tym kwas jest robiony w browarze)i przyjemny, orzeźwiający kwaskowy posmak. Świetny do gaszenia pragnienia (koniecznie należy schłodzić!!!).
    Iporterem jest firma z Poznania. Na koniec uwaga - nie zawiera alkoholu
    Attached Files
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

    #2
    Lubię od czasu do czasu napić się kwasu chlebowego i OBOŁON (bo w oryginalnej nazwie chyba jest Ł) mi smakował. Nie zgodzę się jednak, że napój taki ma cos wspólnego z piwem. To, że jest produkowany w browarze , nie ma nic do rzeczy. U nas także niektóre browary wytwarzają różne dziwne rzeczy: lemoniady, wody mineralne itd.
    Last edited by Cezar; 2002-02-09, 18:43.

    Comment

    • Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1571

      #3
      Chodziło mi pewne detale jak np. proces fermentacji surowca zbożowego . Pierwotnie do produkcji kwasu obok innych surowców (mąka razowa, chleb razowy) używano jeszcze ... słodu. Stąd pewne podobieństwo.
      Jasne, że kwas to zupełnie inny napój ale zasłużył chyba na wzmiankę w Forum!?

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

        #4
        Ja nigdy kwasu nie piłem.Ale chętnie spróbuję jak się trafi okazja.Bo u nas na Śląsku z nowinkami to kiepsko.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • yendras
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.12
          • 2052

          #5
          Obołon od dwóch sezonów ma latem ogródek na rynku w Poznaniu - oprócz piwa serwują również kwas i jest to niezłe rozwiązanie dla tych, którzy muszą jeszcze wrócić samochodem do domu.

          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #6
            Fermentacje się Wam pomyliły.


            Wódka jest bliżej piwa niż kwas chlebowy
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • maryhh
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.02
              • 1895

              #7
              sensor napisal/a

              Wódka jest bliżej piwa niż kwas chlebowy
              rzeczywiście.
              ostatnio w sklepie wódki stały tuż obok piwa
              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

              Comment

              • Żywiec
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.12
                • 1571

                #8
                Originally posted by sensor
                Fermentacje się Wam pomyliły.


                Wódka jest bliżej piwa niż kwas chlebowy
                Może się pomyliły ale wódka z kufla źle smakuje i w dodatku się nie pieni

                Comment

                • sensor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.02
                  • 817

                  #9
                  Ja się kiedyś spieniłem po wódce.
                  Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                  Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Originally posted by kiszot
                    Ja nigdy kwasu nie piłem.Ale chętnie spróbuję jak się trafi okazja.Bo u nas na Śląsku z nowinkami to kiepsko.
                    To prawda. Coraz trudniej o nowe ciekawe, smaki.
                    A chętnie popróbowałbym tego kwasu.

                    I jeszcze nadmieniam iż Kwas Chlebowy w moich skojarzeniach, plasuje się bliżej piwa niż wódy. Ale to tylko skojarzenia i tylko moje
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #11
                      Mentalnie faktycznie bliżej, naukowo nie.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • ptc
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.11
                        • 366

                        #12
                        Kazdy kto pil 'prawdziwy' kwas chlebowy zrobiony w domu lub zakupiony z beczki na ulicach Rosji lub Bialorusi lub w dawnym Zwiazku Sowieckim dobrze wie ze napoj Obolon nie wiele ma z kwasem chlebowym wspolnego. No i ten benzoesan sodu

                        Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5055

                          #13
                          Benzoesan sodu, benzoesanem sodu, ale kwasik jest niczego sobie. Super alternatywa wobec wszelkich cocacol, pepsiów i innych hellenów, gdy nie można się napić piwa. Tylko z dostępnością kiepsko. Nie zawsze ma się Bomi po drodze, gdy jest się spragnionym...
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • Kudłaty
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.09
                            • 1972

                            #14
                            Mam książkę o piwach napisaną przez piwneggo specjalistę. I kwas chlebowy też tam jest. Uzyskuje się go przez fermentację a więc podobnie jak piwo.

                            Comment

                            • And69
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 1487

                              #15
                              slavoy napisal/a
                              Benzoesan sodu, benzoesanem sodu, ale kwasik jest niczego sobie. Super alternatywa wobec wszelkich cocacol, pepsiów i innych hellenów, gdy nie można się napić piwa. Tylko z dostępnością kiepsko. Nie zawsze ma się Bomi po drodze, gdy jest się spragnionym...
                              Dostępny jest też w Robertach

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X